ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντιδράσεις για την πενιχρή βοήθεια που φθάνει στη Γάζα

Ανοιγμα όλων των εισόδων ζητεί ο ΟΗΕ - Σκληρή κριτική στο Ισραήλ από το Βερολίνο – Την κατάληψη του 75% της Λωρίδας επιδιώκει ο ισραηλινός στρατός

REUTERS, A.P.

Παρότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας και του άμεσου κινδύνου λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την επανέναρξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, διεθνείς οργανισμοί τονίζουν ότι το σχήμα που έχει επιλέξει το Ισραήλ απέχει πάρα πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

«Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει. Αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκ μέρους του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Στις ίδιες δηλώσεις του ζήτησε να ανοίξουν όλα τα περάσματα που οδηγούν στην παλαιστινιακή Λωρίδα και να αρθούν οι ισραηλινοί περιορισμοί στις άδειες για τη διέλευση ζωτικά αναγκαίων ειδών στον θύλακο.

Τη Δευτέρα, η μη κυβερνητική οργάνωση «Ανθρωπιστικό Ιδρυμα Γάζας» (GHF) που εδρεύει στην Ελβετία και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διοχετεύει βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο ούτε τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ούτε τα Ηνωμένα Εθνη ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι η βοήθεια έχει αρχίσει να διανέμεται στην έκταση που θα την καθιστούσε ουσιαστική.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η Ζιλιέτ Τουμά, υπεύθυνη επικοινωνίας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). «Γνωρίζουμε όμως τι χρειάζεται, γνωρίζουμε τι λείπει και είμαστε πολύ πολύ μακριά από τον καθημερινό μας στόχο», είπε η Τουμά, τονίζοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 500 με 600 φορτηγά σε καθημερινή βάση, φορτωμένα με τρόφιμα, φάρμακα, εμβόλια, καύσιμα, νερό και άλλα βασικά αγαθά.

Αργά χθες το απόγευμα χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν το σημείο όπου επρόκειτο να διανεμηθεί βοήθεια της GHF, στη νότια Γάζα. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι μοίρασε περίπου 8.000 κουτιά με τρόφιμα, κάτι που κατά την ίδια αντιστοιχεί σε 462.000 γεύματα για έναν πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων που έχει μείνει χωρίς την παραμικρή βοήθεια εδώ και τρεις μήνες. Δημιουργήθηκαν απερίγραπτος συνωστισμός και κομφούζιο, ενώ κάποια στιγμή Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα.

Η UNRWA είναι ο μόνος θεσμός με μακρόχρονη πείρα και υποδομές που εγγυώνται την αποτελεσματική διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά το Ισραήλ έχει απαγορεύσει τη λειτουργία της στα παλαιστινιακά εδάφη, υποστηρίζοντας ότι έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς. Διεθνή Μέσα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να χρησιμοποιήσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ως εργαλείο για τη μεταφορά των 2,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε μια μικρή έκταση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε η υπόλοιπη να καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Τρεις ζώνες

Ρεπορτάζ της διαδικτυακής εφημερίδας Times of Israel αναφέρει ότι το σχέδιο του στρατού είναι να συγκεντρωθεί το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας σε τρεις ζώνες: η πρώτη θα είναι στην πόλη της Γάζας, στον Βορρά, η δεύτερη στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, και η τρίτη στο Αλ Μαουάσι, παραθαλάσσια ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι να έχει καταλάβει το 75% της Γάζας μέσα σε δύο μήνες. Σήμερα υπολογίζεται ότι ελέγχει το 40% της επιφάνειας. «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ή να στρατιωτικοποιείται», δήλωσε ο Κρίστιαν Κάρντον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Οπως αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ «Αρματα του Γεδεών» έχει ήδη οδηγήσει στον αναγκαστικό εκτοπισμό σχεδόν 180.000 Παλαιστινίων μέσα σε μόνο δέκα ημέρες. Στην ίδια έκθεση εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τις απευθείας επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε καταφύγια εκτοπισμένων, που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Στο μεταξύ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των πολύνεκρων ισραηλινών επιθέσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καυτηρίασε τον βομβαρδισμό σχολείου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε 33 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους παιδιά. «Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που θέτουν στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές –μεταξύ των οποίων ένα σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο εκτοπισμένων παλαιστινιακών οικογενειών– και προκαλούν τον θάνατο αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι ειδεχθής», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν. Στην ίδια δήλωση κάλεσε το Ισραήλ να αποκλιμακώσει «αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποκαταστήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις πιο σκληρές μέχρι τώρα τοποθετήσεις του έναντι του Ισραήλ προχώρησε χθες και ο Φρίντριχ Μερτς. «Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τους Ισραηλινούς στη Γάζα δεν έχουν πλέον λογική για μένα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος από τη Φινλανδία, για να προσθέσει: «Πώς εξυπηρετούν δηλαδή τον στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της απελευθέρωσης ομήρων; Υπό αυτό το πρίσμα, τις βλέπω πάρα πολύ κριτικά… Δεν μου φαίνονται ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ». Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 51% των Γερμανών αντιτίθεται στις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ και μόνο το 36% των πολιτών βλέπει θετικά το ισραηλινό κράτος.

Παράλληλα, περίπου 300 γαλλόφωνοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και νομπελίστες, συνυπογράφουν άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation, όπου καταγγέλλουν τη «γενοκτονία» του πληθυσμού της Γάζας και απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός. «Περισσότερο από ποτέ απαιτούμε να επιβληθούν κυρώσεις στο κράτος του Ισραήλ», αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Αγκυρα διαμηνύει πως δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με τον κανονισμό SAFE - Ζητεί ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις τουρκικές ...
Του Μανώλη Κωστίδη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X