ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Λιβύη

Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας

Kathimerini.gr

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, είναι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποστήριξε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, από το Νταβός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συνορεύουν με τη Λιβύη, ενώ η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο κρέμεται από μια κλωστή.

«Ορισμένες πλευρές δεν υποστήριξαν, όπως εμείς, τον (Φαγέζ) αλ Σαράζ (σ.σ.: πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης). Δυστυχώς, η Γαλλία και οι άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Χαφτάρ. Και δυστυχώς, ο Χαφτάρ δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία», είπε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου ο Τσαβούσογλου στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αλγερίας, Αιγύπτου, Τυνησίας, Σουδάν, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρα συναντώνται σήμερα στο Αλγέρι με αντικείμενο την εφαρμογή της εκεχειρίας. Η κυβέρνηση της Αλγερίας διατηρεί καλές σχέσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη και επιθυμεί την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς έχει σύνορο μήκους 1.000 χλμ. με τη Λιβύη και ενδεχόμενη εκτράχυνση της κατάστασης εκεί θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ειδικότερα, ανησυχεί για ενδεχόμενη είσοδο ένοπλων ομάδων από τη Λιβύη, που θα είχαν στόχο τις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στη Λιβύη, το αεροδρόμιο της Τρίπολης διέκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, για μερικές ώρες τη λειτουργία του, μετά την πτώση έξι πυραύλων στις εγκαταστάσεις του. Είναι ασαφές ποια από τις δύο πλευρές ευθύνεται για την επίθεση, η οποία δεν προκάλεσε θύματα ή σημαντικές ζημιές. Οι υποψίες βαρύνουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, καθώς το αεροδρόμιο αποτελεί επίσης την κύρια βάση των δυνάμεων του Αλ Σαράζ. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τους πυραύλους να έριξαν παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, διότι και αυτές εμπλέκονται συχνά σε διαμάχες για τον έλεγχο περιοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση