ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

Καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, γιατί δεν τήρησαν τη δική τους πλευρά των δεσμεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην περιοχή

Newsroom Κ, Αθήνα

Για διαστρεβλωτική αποτύπωση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία, κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

Σε αυτό, ο κ. Τσαβούσογλου καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, γιατί δεν τήρησαν τη δική τους πλευρά των δεσμεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει ότι «η μάχη στη Συρία δεν δίνεται απέναντι τους Κούρδους, αλλά στους τρομοκράτες».

«Οποιαδήποτε περιγραφή της κατάστασης ως “Τούρκοι εναντίον Κούρδων” είναι κακόβουλη και λανθασμένη. Οι Κούρδοι δεν είναι εχθροί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία άρχισε την επιχείρηση με στόχο να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια

Παράλληλα, επαναλαμβάνει το αίτημα της Αγκυρας περί επαναπατρισμού - στις χώρες από τις οποίες προήλθαν - των κρατούμενων τζιχαντιστών, ενώ καλεί σε συνολική στρατιωτική αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους από τους συμμάχους .

Αναλυτικά το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών:

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία αποτυπώνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως επίθεση κατά των Κούρδων, ως αποδυνάμωση της μάχης κατά των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και ως πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους της.

Είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα, μιας και η 67χρονη συμμαχία της Τουρκίας και με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν είναι προσωρινή, ούτε διέπεται από τακτικισμό και συναλλαγές.

Η Τουρκία άρχισε την επιχείρηση με στόχο να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, απομακρύνοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων της. Η επιχείρηση θα απελευθερώσει τους Σύρους της περιοχής από την τυραννία των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα εξαλείψει την απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Συρίας. Δύο εξελίξεις που θα διευκόλυναν την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των εκτοπισμένων Συρίων.

Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ έναν διάδρομο που θα διευθύνεται από μια τρομοκρατική ομάδα στα σύνορά της. Εχουμε επανειλημμένα προτείνει την καθιέρωση μιας ζώνης ασφαλείας, και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες.

Ωστόσο, οι γραφειοκράτες των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν μπορούσαν να κόψουν τους δεσμούς τους με τις κουρδικές οργανώσεις P.Y.D./Y.P.G. Αυτό συνέβη παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού Αμυνας έχουν παραδεχθεί ότι οι οργανώσεις αυτές, που αποτελούν τον πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι αναπόσπαστες από το PKK, το οποίο έχουν αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας φαινόταν να συμφωνούν ότι οι δυνάμεις αυτές έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σύνορά μας και είχαμε συμφωνήσαμε ακόμη και σε χρονοδιάγραμμα. Πιο πρόσφατα, διμερείς στρατιωτικές τον Αύγουστο κατέληξαν σε αμοιβαία δέσμευση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από την οποία το P.Y.D./Y.P.G. έπρεπε να απομακρυνθεί. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν το πραγματοποίησαν και μας δημιούργησαν την ισχυρή εντύπωση ότι κωλυσιεργούν, ενώ οι τρομοκρατικές ομάδες εδραιώνονταν όλο και βαθύτερα στη Συρία.

Το Ρ.Y.D./Y.P.G. μπορεί να αυτοπαρουσιάζεται στον κόσμο ως η ομάδα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ταυτόχρονα προμήθευε παράνομα με εκρηκτικά το PKK μέσω, δημιουργώντας τούνελ σε τουρκικά εδάφη. Εχουμε ανακαλύψει ότι μέλη του οδηγούσαν φυλακισμένους τζιχαντιστές προς την Τουρκία. Και τον Νοέμβριο του 2017, το BBC μετέδωσε ρεπορτάζ για μυστική συμφωνία κατά την οποία οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επέτρεψαν σε εκατοντάδες τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους να αποδράσουν από τη Ράκκα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης της.

Επρεπε να δράσουμε. Πολλές φωνές εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των κουρδικών πληθυσμών στη Συρία. Θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω ότι η μάχη της Τουρκίας δεν είναι απέναντι στους Κούρδους, αλλά απέναντι στους τρομοκράτες. Οποιαδήποτε περιγραφή της κατάστασης ως «Τούρκοι εναντίον Κούρδων» είναι κακόβουλη και λανθασμένη. Οι Κούρδοι δεν είναι εχθροί μας.

Στόχος μας είναι η από κοινού τρομοκρατική δράση των PKK και P.Y.D./Y.P.G, που έχουν στρατολογήσει μαχητές, εκφοβίσει τους αντιφρονούντες, αλλοιώσει δημογραφικά την περιοχή και προχωρήσει σε καταναγκαστικές στρατολογήσεις, σε περιοχές υπό τον έλεγχο τους.

Οι Κούρδοι, Αραβες, Χριστιανοί και άλλοι που έχουν υποφέρει υπό τον ζυγό τους θα είναι πολύ καλύτερα όταν απελευθερωθούν. ο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Αραμαίων Χριστιανών έχει αναφερθεί επίμονα στην άποψη αυτή.

Πριν προχωρήσουμε στην επιχείρηση, προβήκαμε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο των πολιτών και να μην αποσοβήσουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Όλα τα περασμένα χρόνια, η Τουρκία έχει παράσχει άσυλο σε μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη βορειοανατολική Συρία, μεταξύ των οποίων Αράβων, Κούρδων και Τουρκμένων.

Οι περισσότεροι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων 300.000 Κούρδων, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τρομοκράτες. Τους προσφέραμε ασφάλεια, καταφύγιο και μέσα διαβίωσης στην Τουρκία. Μοιραστήκαμε μαζί τους το ψωμί μας και τα προνόμια των δημόσιων υπηρεσιών μας. Η Τουρκία ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο σε για ανθρωπιστικούς λόγους και φιλοξενεί και τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία - το 2016-7 μέσα και γύρω από τον Τζαράμπουλους και το 2018 στο Αφρίν - εκκαθάρισαν μια τεράστια περιοχή τρομοκρατικής παρουσίας. Μετά τις ενέργειες αυτές, οι κοινότητες που υπέφεραν από τους τρομοκράτες άρχισαν να ζουν σε ειρήνη και να επωφελούνται από την ομαλή διακυβέρνηση. Περίπου 365.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στο σπίτι τους στη βορειοδυτική Συρία.

Εχουμε θεσπίσει δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων σχολείων για πάνω από 230.000μαθητές. Εξι νοσοκομεία με 55 ασθενοφόρα απασχολούν πάνω από 2.000 συριακό και τουρκικό προσωπικό σε απελευθερωμένες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία. Κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις για αθλητισμό και αναψυχή, συμπεριλαμβανομένου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Οι επιχειρήσεις αναστηλώθηκαν και άνοιξε μια πύλη στα σύνορα για να διευκολύνει το εμπόριο. Η γεωργία και η κτηνοτροφία άρχισαν να λαμβάνουν υλική υποστήριξη.

Συγκρίνετε τις προηγούμενες τουρκικές επιχειρήσεις με την καταστροφή της Ράκα από τον συνασπισμό και θα δείτε πόσο προσεκτικά διαχειριστήκαμε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αυτά που μάθαμε από αυτές θα μας βοηθήσουν να το πράξουμε ακόμη καλύτερα τώρα.

Το PKK και το P.Y.D./Y.P.G εκβιάζουν την παγκόσμια κοινότητα υποστηρίζοντας ότι η μάχη απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος θα καταρρεύσει χωρίς εκείνους. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, ειδικά αν οι σύμμαχοί μας παραμείνουν και συνεργαστούν με την Τουρκία. Είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζουμε στρατιωτικά το ΙΚ.

Η μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του ΙΚ πρέπει να συνεχιστεί με τη συμβολή και συνεργασία όλων. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπάρξει διστακτικές στο να επιτρέψουν την επιστροφή των πολιτών τους που συμμετείχαν στο ΙΚ. Ωστόσο, η αποφυγή του προβλήματος δεν είναι η σωστή πολιτική. Πρέπει να επωμιστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Στην Τουρκία είμαστε πεπεισμένοι ότι προετοιμάζουμε το έδαφος για τους Σύρους πρόσφυγες , ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να διασφαλίσουν ότι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες δεν θα επανεμφανιστούν.

Γνωρίζω καλά ότι η ασφαλής και εθελούσια επιστροφή στην πατρίδα για τους Σύρους πρόσφυγες πρέπει να σχεδιαστεί και διαχειριστεί προσεκτικά. Αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ. Η Συρία αποτελεί πατρίδα για πολλές εθνικότητες και πρέπει να δημιουργηθούν βιώσιμα και αντιπροσωπευτικά τοπικά συμβούλια, έως ότου βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή διαμάχη.

Μετά την τελευταία αντιτρομοκρατική μας επιχείρηση, σε περιοχές που οι Κούρδοι αποτελούσαν πλειονότητα, η Τουρκία δημιούργησε τοπικά κυβερνητικά συμβούλιο με κουρδικές πλειοψηφίες, αντανακλώντας τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Οι Σύροι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εχουν υποστεί ήδη πάρα πολλά. Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συμβάλουμε στη δημιουργία των ειρηνικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες παρανοήσεις, η επιχείρησή μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος και θα συμβάλει στη διατήρηση της ενότητας της χώρας και την πολιτική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη λίστα και τον Ακιντζί!!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X