ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήσεις μισθών κατά 3,7% στη Βρετανία λίγο πριν από το Brexit

Oι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συντεταγμένο τρόπο

Newsroom Κ, Αθήνα

Στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων έντεκα ετών βρίσκεται η αγορά εργασίας στη Βρετανία, διότι οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία περιστέλλεται. Οπως επισημαίνει σε σχετικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ρώμη που επιδεικνύει η αγορά εργασίας είναι απρόσμενη, αν και οικονομολόγοι τείνουν να έχουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση. Συγκεκριμένα, επικαλούνται στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία συρρικνώθηκε και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συντεταγμένο τρόπο, κάτι το οποίο θα προκαλέσει αναταραχή στον κύκλο των εργασιών τους.

Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου κατά μέσον όρο οι εβδομαδιαίες αποδοχές αυξήθηκαν 3,7% σε ετήσια βάση, ποσοστό το οποίο θεωρείται το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2008 (διάστημα ενδεκαετίας). Τον Μάιο η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξεως του 3,5%. Εξαιρουμένων δεν των μπόνους και των επιδομάτων, που θεωρούνται ευμετάβλητο στοιχείο, η ετήσια αύξηση έφθανε το δεύτερο τρίμηνο το 3,9%, επίπεδα-ρεκόρ ενδεκαετίας και πάλι. Αναφορικά τώρα με την αγορά εργασίας, όπως διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι, υπάρχει ζωηρή δημιουργία θέσεων εργασίας, διότι ενδεχομένως οι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν εργαζομένους που μετέπειτα θα απολύσουν και όχι να κάνουν μακροπρόθεσμες δεσμευτικές συμβάσεις.

Στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου στη Βρετανία δημιουργήθηκαν 115.000 θέσεις εργασίας, σχεδόν διπλάσιες από τις προβλέψεις. Οι απασχολούμενοι φθάνουν στη χώρα στα επίπεδα-ρεκόρ των 31,811 εκατομμυρίων. «Η αγορά εργασίας παραμένει ζωοδοτικός μηχανισμός για τη βρετανική οικονομία, παρά το ότι πιθανώς να φθάνει πλέον στο απόγειό της», παρατηρεί ο Τεζτ Παρίκ, ανώτατος οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διευθυντών στη Βρετανία (μιας έγκριτης επαγγελματικής ένωσης με μέλη υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών). Βέβαια, ορισμένες λεπτομέρειες στα δεδομένα της απασχόλησης υποδηλώνουν ότι έρχονται δυσκολότερες ημέρες – αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο πρώτη φορά από το 2012 εμφάνισε συρρίκνωση 0,2%.

Οι ημιαπασχολούμενοι και οι άνω των 50 ετών είναι που καρπώνονται την καθαρή αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο, αν και η ανεργία ανήλθε στο 3,9% έναντι προβλέψεων για διατήρησή της σταθερά στο 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξητική τάση των θέσεων εργασίας αποδίδεται τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους. Κι αυτό δείχνει ότι έχουν ανέλθει τα όρια ηλικίας, βάσει των οποίων μπορεί κανείς στη Βρετανία να λάβει κρατική σύνταξη. Η ωριαία παραγωγή, το βασικό εργαλείο μέτρησης της παραγωγικότητας, υποχώρησε 0,6% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο, το τέταρτο διαδοχικά με πτώση. Η περιορισμένη παραγωγικότητα είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της βρετανικής οικονομίας. Τέλος, αναλυτές προειδοποιούν πως εάν η έξοδος από την Ε.Ε. γίνει μη συντεταγμένα, οι επενδύσεις των εταιρειών θα πληγούν, επηρεάζοντας δυσμενώς και την παραγωγικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

O αριθμός αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.

ΠΟΥ: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο επικεφαλής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ