ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Δεύτερο κύμα κρουσμάτων στην Ασία

Εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι το ξέσπασμα και η ραγδαία εξάπλωση του ιού είχε περιέλθει κάτω από τον έλεγχο των τοπικών αρχών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ανοδική πορεία τις τελευταίες μέρες στην Νοτιοανατολική Ασία, μειώνοντας τις ελπίδες ότι στην περιοχή, το ξέσπασμα και η ραγδαία εξάπλωση του ιού έχει περιέλθει κάτω από τον έλεγχο των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τις Financial Times, αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στην ηπειρωτική Κίνα και στη Νοτιοανατολική Ασία σπεύδουν να εφαρμόσουν νέα έκτακτα μέτρα μετά από ένα δεύτερο κύμα, νέων λοιμώξεων του ιού, μετά από εβδομάδες πτωτικών τάσεων.

Οι ειδικοί λένε ότι η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί παράγωγο των μη αποτελεσματικών μέτρων των κινεζικών αρχών για την μαζική απομόνωση των πολιτών, όσο και την μείωση των εξετάσεων για νέα κρούσματα. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τις FT, τα μέτρα «κοινωνικής απόστασης» που φαίνεται να τηρούνται στις παραπάνω χώρες, δεν τηρούνται από μεγάλο αριθμό ατόμων.

Υπογραμμίζεται επίσης η αυξανόμενη ανησυχία για τις νέες περιπτώσεις κρουσμάτων, τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό. Ο αριθμός των λεγόμενων «εισαγόμενων» λοιμώξεων αυξήθηκε απότομα, καθώς αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περιοχές όπου ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα.

Σύμφωνα με τις Financial Times, ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Ben Cowling, δήλωσε πως, σε ότι αφορά την παρούσα πανδημία, «αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν είχαν αναγνωρίσει, είναι ότι είναι ότι η παρούσα κατάσταση είναι μόνο μία προσωρινή επιτυχία, αλλά όχι μόνιμη».

«Υπάρχει μια πρόκληση για τον περιορισμό των «εισαγόμενων» λοιμώξεων και τον αυξανόμενο αριθμό αυτών, οι οποίες προέρχονται αυτή τη στιγμή από πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά στο μέλλον μπορούν να προέλθουν και από άλλα μέρη του πλανήτη», πρόσθεσε.


Γράφημα: New York Times

Κίνα: Τριπλασιαζονται οι «εισαγόμενες» λοιμώξεις

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Κίνα έχει σταδιακά χαλαρώσει τους περιορισμούς μετά το κλείσιμο της χώρας που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο αριθμός των «εισαγόμενων» λοιμώξεων κορωνοϊού έχει αυξηθεί στις 155 από λιγότερες από 50 στις οποίες αριθμούνταν πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Εθνική Διεύθυνση Μετανάστευσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 120.000 άνθρωποι την ημέρα είχαν εισέλθει στην Κίνα από το εξωτερικό, από την ημέρα δηλαδή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ιό ως πανδημία στις, 11 Μαρτίου 2020.

Νότια Κορέα: «Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»

Στη Νότια Κορέα, η οποία υπέστη το χειρότερο πλήγμα από τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, στην Ασίας εκτός Κίνας, η εμφάνιση νέων κρουσμάτων, αλλά και ο κίνδυνος «εισαγωγής» νέων λοιμώξεων, σύμφωνα με τις FT, έχει αναστατώσει τους αξιωματούχους της χώρας.

Οι αρχές της πόλης Νταεγκού (Daegu), η οποία είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας και το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, έχουν αυξήσει τις επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις «υψηλού κινδύνου», μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε νοσοκομεία, γηροκομεία και εκκλησίες.

Οι FT, σημειώνουν πως για την μεγάλη μείωση των κρουσμάτων και την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, οι αρχές της πόλης εφάρμοσαν μαζικές δοκιμές και καραντίνες. «Πιστεύουμε ότι οι επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες», δήλωσε ο Yoon Tae-ho, ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας υγείας της Νοτίου Κορέας

Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν): 23 νέα κρούσματα, τα 21 από το εξωτερικό

Η Ταϊβάν κλείνει τα σύνορά της σε όλα άτομα ξένων εθνικοτήτων και εντείνει τα μέτρα καραντίνας για τους πολίτες της, όπως αναφέρει η αναλυτής των Financial Times, Kathrin Hille.

Οι κινήσεις έρχονται αφού οι αξιωματούχοι της χώρας επιτάχυναν τις προσπάθειες αυτή την εβδομάδα για την ιχνηλάτηση των Ταϊβανών πολιτών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και εξετάστηκαν κατά την επιστροφή τους, από ιατρό ο οποίος τώρα παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων περιπτώσεων της Ταϊβάν ήταν ένας από τους χαμηλότερους στην περιοχή, με μόλις 100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μέχρι την Τρίτη, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός αυτός άρχισε να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, με τους αξιωματούχους της χώρας να αναφέρουν τουλάχιστον 31 «εισαγόμενες» λοιμώξεις.

Την Τετάρτη, η Ταϊβάν ανέφερε 23 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, από τα οποία 21 είχαν έρθει στη χώρα από το εξωτερικό.

Χονγκ Κονγκ: Σχεδόν το 90% των νέων ασθενών ταξίδεψε πρόσφατα

Στο Χονγκ Κονγκ, ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου ιού ανέβηκε στα 168 στις 17 Μαρτίου, από 116 στις 9 Μαρτίου. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους αναλυτές των Financial Times, σχεδόν το 90% αυτών των νέων ασθενών είχε ταξιδέψει πρόσφατα.

Αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν 14 νέα κρούσματα COVID-19 την Τετάρτη, τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που καταχωρήθηκε μέχρι στιγμής στην περιφέρεια σε μια μόνο ημέρα, ενώ όλα τα κρούσματα, πλην ενός, προήλθαν από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις FT, οι φοιτητές από την Ασία σπεύδουν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους, καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει πει στους πολίτες οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα, να μην ταξιδεύουν, ενώ όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό θα υπόκεινται σε 14 ημέρες αυτοαπομόνωση, αρχομένης της Πέμπτης, 19 Μαρτίου

Σιγκαπούρη: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 60%

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Σιγκαπούρη, που επαινέθηκε για τη γρήγορη δράση της για τον έλεγχο και περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχει αυξηθεί κατά εξήντα τοις εκατό (60%), σε συνολικά 266 επιβεβαιωμένα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, σε δηλώσεις του προειδοποίησε πως: «Περιμένουμε περισσότερες «εισαγόμενες» λοιμώξεις και, συνεπώς, νέα επίκεντρα και κύματα κρουσμάτων, προερχόμενα αυτή τη φορά από πολλές κατευθύνσεις και όχι από μία ή δύο χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Κίνα  |  Υγεία  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ