ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λίβανος: Υποχώρησε η κυβέρνηση, ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου απαιτούν την παραίτηση Χαρίρι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στο Λίβανο, παρά τις οικονομικές αποφάσεις κατευνασμού που έλαβε χθες Δευτέρα (21/10) ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι. Οι απαιτήσεις του διαμαρτυρόμενου πλήθους φαίνεται να μην σταματούν στα όποια μέτρα εξομάλυνσης των οικονομικών αδικιών, αλλά να φτάνουν μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης.

Όπως και τη Δευτέρα, έτσι και την Τρίτη οι τράπεζες και τα σχολεία στο Λίβανο παρέμειναν κλειστά, ενώ όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρατηρείται σχετική μείωση στον όγκο των διαδηλωτών, ειδικά στη Βηρυτό και την Τρίπολη. Όπως μεταδίδει το Reuters, δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν με ειρηνικό τρόπο να «λύσουν» τα οδοφράγματα που επέβαλλαν εδώ και μέρες οι διαδηλωτές σε κεντρικά σημεία της Βηρυτού, χωρίς ωστόσο να εξωθήσουν τα πράγματα σε συρράξεις σε περίπτωση κατά την οποία οι τελευταίοι αρνούνταν να άρουν τον αποκλεισμό.

Στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν η περαιτέρω όξυνση των πνευμάτων αλλά μια προσπάθεια σχετικής εξομάλυνσης τουλάχιστον ως προς την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πηγή μάλιστα που επικαλείται το Reuters, σε ορισμένες κύριες οδικές αρτηρίες έχει ήδη αποκατασταθεί η τάξη, ενώ σε αρκετές περιοχές ο αποκλεισμός παραμένει.

Η «ακέφαλη» εξέγερση

Αυτό που προσδίδει στις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών μια ιδιαίτερη δυναμική, αποτελεί το γεγονός πως δεν υποκινείται από κάποια πολιτική κίνηση ή θρησκευτική αρχή. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Λιβάνου έχουν το χαρακτήρα παλλαϊκής εξέγερσης και ενός ενιαίου μετώπου με μια κοινή συνισταμένη.

«Στόχος είναι η παραίτηση της κυβέρνησης» εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται να παραμένουν αδιάλλακτοι στις θέσεις τους παρά τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να προβεί σε μέτρα εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος. Πιο συγκεκριμένα αυτό που εκφέρεται από τους διαδηλωτές, είναι πως θα προκηρύξουν και γενική απεργία σε μια προσπάθεια να ασκήσουν καθολική πίεση στην κυβέρνηση Χαρίρι για να οδηγηθεί στην παραίτηση.

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

Κινήσεις κατευνασμού

Ως τέτοια και όχι ως μέτρα ουσίας χαρακτηρίζονται οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας από τον Σαάντ Χαρίρι, και τα οποία από διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζονται ως καθαρά συμβολικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, αποφασίσθηκαν περικοπές στους μισθούς τόσο των τέως όσο και των νυν υπουργών και βουλευτών κατά 50%, την δημιουργία μίας επιτροπής κατά της διαφθοράς και παροχές στα φτωχά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Ο Χαρίρι υποστήριξε επιπρόσθετα πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για το 2020, ως επίσης και πως θα εξευρεθεί λύση με την «ασθενή» εθνική αρχή ηλεκτρισμού, η οποία διαχρονικά αποτελεί ανοικτή πληγή στην οικονομία της χώρας. Το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ, γεγονός που από μόνο του καθιστά την οικονομική κατάσταση του Λιβάνου ως εξαιρετικά επισφαλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ