ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Σε κλοιό COVID-19 και πάλι η Ευρώπη

Στον ασφυκτικό κλοιό ενός χειμερινού πανδημικού κύματος βρίσκεται η Ευρώπη

Kathimerini.gr

Στον ασφυκτικό κλοιό ενός χειμερινού πανδημικού κύματος βρίσκεται η Ευρώπη. Η Λετονία έχει τη δυσάρεστη πρωτιά της εκ νέου επιβολής «καθολικού απαγορευτικού», σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της μετάλλαξης «Δέλτα». «Ζητώ συγγνώμη από τους εμβολιασμένους για τα νέα μέτρα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις, τονίζοντας ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει. «Μοναδικός δρόμος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι ο εμβολιασμός», κατέληξε.

Δυναμική επιστροφή έκανε τις τελευταίες ημέρες η COVID-19 και στη Βρετανία. Η Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, δηλαδή ένα «plan B», παρά τις εκκλήσεις των ειδικών. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Γενικών Ιατρών, καθηγητής Μάρτιν Μάρσαλ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα τη στιγμή που η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων δεν προχωράει με ταχείς ρυθμούς

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας και η Πολωνία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις 5.000, τα περισσότερα από τον Μάιο. Ο υπουργός Υγείας Ανταμ Νεντζιέλσκι δήλωσε χθες ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έκρηξη της πανδημίας και προειδοποίησε πως, αν δεν βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον η επιδημιολογική εικόνα, θα επιβληθούν δραστικά μέτρα.

Τέλος, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε χθες ότι όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης, από τους οδοκαθαριστές έως τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, θα πρέπει να εμβολιασθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αν δεν το κάνουν, θα τεθούν σε αργία.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώθηκε οριακά και καταγράφηκαν περίπου 406.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 3% και καταγράφηκαν περίπου 6.500 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, και την τελευταία εβδομάδα δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Αντιθέτως στην Ευρώπη, η επιδημία επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12%.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση