ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O πόλεμος στην Λιβύη απειλεί την Ευρώπη

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ξένες κυβερνήσεις και τα ξένα μπλόκα που επιχειρούν να δώσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας

Η αστάθεια στην Λιβύη συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργεί την απειλή των νέων καραβανιών προσφύγων προς την Ε.Ε. και διευκολύνει την ανέλεγκτη δράση επικίνδυνων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων. Ο ηγέτης της «Μεγάλης Αραβικής Δημοκρατίας» της Λιβύης, Μουαμάρ Αλ Καντάφι πραγματοποίησε ένα δραματικό κάλεσμα-έκκληση προς τον λαό της χώρας του. Ο Καντάφι προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας του ότι εν μέσω μεγάλης πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στην χώρα την περίοδο της περίφημης Αραβικής Άνοιξης, η Λιβύη ερχόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της διάλυσης. Κατά την άποψη του στρατηγού, ο λαός της Λιβύης, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες είχε πραγματοποιήσει βήματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, δεν άξιζε μια τέτοια κατάληξη.

Η προειδοποίηση-πρόβλεψη του Καντάφι επιβεβαιώθηκε λίγο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας και την βάναυση δολοφονία του ίδιου. Μετά την είδηση των δυνάμεων των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, στην Τρίπολη, η χώρα χωρίστηκε σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Σήμερα, τμήμα της πρωτεύουσας ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Το ανατολικό κομμάτι της χώρας το ελέγχουν δυνάμεις που διοικεί ένας πρώην συνοδοιπόρος του Καντάφι, ο Χαλίφα Χάφταρ. Στις ενδιάμεσες περιοχές έχουν αναπτύξει ένοπλη δράση διάφορες ισλαμιστικές ομάδες. Στο δε, νότιο κομμάτι της Λιβύης κουμάντο κάνουν διάφορες ένοπλες ομάδες και φατρίες.
Το δράμα της Λιβύης εισέρχεται σήμερα σε μια νέα φάση, με τον στρατηγό Χαφτάρ να διατάζει στις δυνάμεις και στους συμμάχους του την κατάληψη της Τρίπολης. Αυτή η εξέλιξη θέτει σε άμεσο κίνδυνο την τιμή του μαύρου χρυσού και φέρνει αντιμέτωπη την Ευρώπη με ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων.

Οι κρίσιμες εξελίξεις

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την πληροφορία ότι ο ηγέτης των δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη διέταξε στις ομάδες που ελέγχει να καταλάβουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τη βάση της διεθνούς αναγνώρισης κυβέρνησης. Η εντολή του Χαλίφα Χάφταρ στον λεγόμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης ήρθε την στιγμή που ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επισκεπτόταν την Τρίπολη.

Μετά την ανακοίνωση του στρατηγού Χάφταρ, οι δυνάμεις του κινήθηκαν προς την πρωτεύουσα από διάφορες κατευθύνσεις. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές οι δυνάμεις του του Χάφταρ εισέλθαν στην πόλη Gharyan, 100 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Ένοπλες ομάδες από τη δυτική πόλη Misrata, οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν οποιαδήποτε εισβολή. Η κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη ΟΗΕ, στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Misrata δήλωσαν ότι ένοπλες ομάδες της πόλης έχουν πλεον αρχίσει να κινούνται προς την πρωτεύουσα της Λιβύης

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα για πολλούς λόγους. Πρώτον, η αστάθεια στην Λιβύη ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Δεύτερον, σε περίπτωση που γενικευτεί ο πόλεμος, νέο κύμα προσφύγων ενδέχεται να «χτυπήσει» τα παράλια της Ευρώπης. Τρίτον, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην γειτονική Αλγερία, η κορύφωση του δράματος στην Λιβύη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ανέλεγκτη δράση επικίνδυνων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

Εξαιτίας των προαναφερόμενων ενδεχόμενων, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πραγματοποιούν εκκλήσεις για την διατήρηση της σχετικής ηρεμίας και ψυχραιμίας στην Λιβύη. Μαζί με τις ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν ένα έκτακτο ανακοινωθέν με το οποίο ζητούν την αποφυγή νέου αιματοκυλίσματος.

Η ομάδα των πλουσίων χωρών, το περίφημο G7 κάλεσε το Σάββατο όλα τα κόμματα να «σταματήσουν αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε παρόμοια κλήση.

Αυτά τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας ήρθαν σε μια στιγμή που σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές τα στρατεύματα της ανατολικής Λιβύης έχουν πλέον καταλάβει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το οποίο έκλεισε το 2014.

Ο δάκτυλος της Τουρκίας και των ξένων δυνάμεων

Στις νέες εξελίξεις στην Λιβύη καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ξένες κυβερνήσεις και τα ξένα μπλόκα που επιχειρούν να δώσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν στα πολιτικά δρώμενα της Λιβύης, η οποία έχει πλούσια ενεργειακά αποθέματα.

Σήμερα στην Λιβύη ξεχωρίζουν τρεις συνασπισμοί, οι οποίοι δίνουν αγώνα δρόμου για να ελέγξουν τις εξελίξεις στην χώρα της βόρειας Αφρικής. ΟΗΕ και δυτικές χώρες υποστηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Με αυτήν την κυβέρνηση συνομιλεί και ο άξονας Σαουδική Αραβίας-Ηνωμένων Εμιράτων-Αιγύπτου. Αυτός ο άξονας υποστηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ και όλες τις ομάδες που καταπολεμούν τους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές.

Στον πόλεμο της Λιβύης λαμβάνει μέρος και ένα τρίτο στρατόπεδο. Κατάρ, Τουρκία και Σουδάν «επενδύουν» στην συμμαχία διάφορων ισλαμιστικών ομάδων, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα, εναλλακτική κυβέρνηση. Πριν από λίγο καιρό, η Λιβύη ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την Τουρκία, εξαιτίας του εντοπισμού καραβιών που μετέφεραν όπλα και βοήθεια από την Τουρκία στις ισλαμιστικές ομάδες της Λιβύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στην Λιβύη εκτροχιάζονται σε μια στιγμή που ο ΟΗΕ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για τον διάλογο και την εύρεση ειρηνικής λύσης για το πολιτικό αδιέξοδο. Τον Δεκέμβριο ο στρατηγός Χάφταρ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ωστόσο, αυτή η επαφή υπήρξε άκαρπη. Στην συνέχεια, ο στρατηγός Χάφταρ επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία και αμέσως μετά ανακοίνωσε την νέα επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Λιβύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση