ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναικείες ομιλίες

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στο 114σέλιδο μανιφέστο τους ακόμη και τις γυναικείες ομιλίες έξω από τα σπίτια τους

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Καμία εκπαίδευση μετά την έκτη τάξη. Καμία θέση στους περισσότερους χώρους εργασίας και καμία πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής. Απαγορεύονται ακόμη τα μεγάλα ταξίδια χωρίς άνδρα συνοδό και φυσικά η παρουσία εκτός σπιτιού χωρίς πλήρες κάλυμμα από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τους αστραγάλους.

Πλέον, ο ήχος της γυναικείας φωνής εκτός οικίας βγήκε επίσης εκτός νόμου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ένα μανιφέστο έκτασης 114 σελίδων που δημοσίευσαν οι Ταλιμπάν και στο οποίο κωδικοποιούνται όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις περιστολές στα δικαιώματα των γυναικών.

Οι περισσότερες από τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία η οργάνωση κυβερνά τη χώρα, έχουν σιγά σιγά εξορίσει τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή. Ομως πολλές γυναίκες βλέπουν αυτήν την τελευταία απόφαση σαν την ταφόπλακα σε όποιο όνειρο ή φιλοδοξία τους είχε απομείνει. Ορισμένες είχαν πιαστεί από την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε πίσω τους αυστηρούς περιορισμούς, ύστερα από πρόσφατες εξαγγελίες αξιωματούχων ότι τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα ξανάνοιγαν κάποια στιγμή για τις γυναίκες. Πλέον αυτή η ελπίδα πέθανε.

Αφίσες στην Καμπούλ όπου γυναίκες που διαφημίζουν προϊόντα ομορφιάς έχουν παραμορφωθεί από τις Αρχές του Αφγανιστάν. Τρία χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών διαρκώς περιορίζονται. [Victor J. Blue / The New York Times]

«Επιστρέψαμε πίσω στις πρώτες ημέρες του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τότε που οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι τους», δήλωσε η Μουσαράτ Φαραμράζ, 23χρονη κάτοικος της επαρχίας Μπαγκλάν στα βόρεια της χώρας, αναφερόμενη στον νόμο που είχε επιβάλει το κίνημα κατά την περίοδο 1996 έως 2001. «Νόμιζα πως οι Ταλιμπάν είχαν αλλάξει, αλλά ζούμε στους ίδιους σκοτεινούς καιρούς».

Η δημοσίευση των νέων κανονισμών έχει προκαλέσει φόβους για επερχόμενη αύξηση της βίας από τη λεγόμενη «αστυνομία ανηθικότητας και αρετής», κυβερνητικών αξιωματούχων που περιφέρονται στους δρόμους της χώρας με λευκές φορεσιές διαβεβαιώνοντας ότι οι ηθικοί νόμοι της χώρας δεν παραβιάζονται.

Επιβολή του νόμου

Το μανιφέστο ορίζει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα όργανα θα επιβάλλουν τον νόμο. Ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν λεκτικές προειδοποιήσεις, οι εν λόγω αξιωματούχοι νομιμοποιούνται πλέον να προκαλούν φθορά στην περιουσία πολιτών, ακόμη και να την κατάσχουν σε περίπτωση συστηματικής παράβασης των ηθικών νόμων.

Η 20χρονη Φρέστα Νασίμι καταλαβαίνει πως πλέον δεν μπορεί να βγει από το σπίτι χωρίς ανδρική συνοδεία. Οι υπάλληλοι στα καταστήματα θα φοβούνται να της μιλήσουν, δεν θα μπορεί να πάρει ένα ταξί. «Το όνειρό μου να γίνω μηχανικός με ένα σταθερό εισόδημα και αυτονομία, μόλις τελείωσε», λέει. «Ποιο είναι πλέον το μέλλον μου; Δεν έχω μέλλον πέρα από το να γίνω μια νοικοκυρά και να μεγαλώνω παιδιά».


Γυναίκα σε δρόμο της Καμπούλ. Μόνο με μπούργκα που καλύπτει το σώμα από την κορυφή έως τους αστραγάλους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι. [Jim Huylebroek / The New York Times]

Πηγή: The New York Times

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση