ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 70% των χημικών στην Ε.Ε. είναι ανεξέλεγκτα

Εκτεταμένοι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν σε 94 ουσίες από τις οποίες σχεδόν οι μισές βρέθηκαν να είναι επικίνδυνες στην εμπορική χρήση τους.

Newsroom Κ, Αθήνα

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο (ΕΕΒ), μία απο τις σημαντικές ευρωπαϊκές ΜΚΟ στον τομέα του περιβάλλοντος -πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δίκτυο 134 οργανώσεων σε ολόκληρη την ήπειρο- σε μελέτη που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα (https://eeb.org/chemical-evaluation-report-achievements-challenges-and-recommendations-after-a-decade-of-reach) για τα 10 χρόνια της εφαρμογής της οδηγίας Reach σημειώνει ότι έγιναν 1952 έλεγχοι 700 χημικών ουσιών από την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. (ECHA). Πρόκειται για το 10% σε ντοσιέ των ουσιών που είχαν καταχωρηθεί στη σχετική βάση δεδομένων.

Εκτεταμένοι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 σε 94 ουσίες από τις οποίες σχεδόν οι μισές (49% η 46) βρέθηκαν να είναι επικίνδυνες στην παρούσα εμπορική χρήση τους. Ακόμα τα κράτη-μέλη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τις 196 υπό εξέταση χημικές ουσίες 126 δεν συνοδεύονταν από πληροφορίες τέτοιες που να καθιστούν κατάλληλη την κυκλοφορία τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας και το πρόγραμμα Life της Ε.Ε. δημοσιεύεται σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα στην “Κ” στην Ελλάδα και έχει τίτλο «Επιτεύγματα και προβλήματα απο την εφαρμογή της Reach».

H συντάκτριά της επισημαίνει ότι:

-Οι περισσότεροι παραγωγοί χημικών δεν έχουν μπει στον κόπο να ανανεώσουν με επικαιροποιημένα στοιχεία τον αρχικό τους φάκελλο. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν οι κατασκευαστές χημικών που δεν έχουν δώσει στοιχεία να στερούνται πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές (no data,no market).

-Οι ουσίες κατά την επαφή τους με τον άνθρωπο προκαλούν καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα, δερματολογικά προβλήματα ανάλογα με τον βαθμό τοξικότητάς τους. Mεταξύ τους περιλαμβάνεται και μια ουσία, (το πινένιο Μοριακή φόρμουλα:C10H16) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε χριστουγεννιάτικα σουβενίρ αλλά και κατά κόρον σε κάποιες συσκευασίες ειδών αποσμητικών χώρου, ιδιαίτερα στα “ελατάκια” που κρεμούσαμε παλαιότερα στα εσωτερικά των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Χημικά Χρονικά»: "…Το πινένιο εμφανίζεται με δύο ισομερή, το α-πινένιο και το β-πινένιο. To πινένιο είναι ένα δικυκλικό μονοτερπένιο. Και οι δύο μορφές του είναι σημαντικά συστατικά της ρητίνης του πεύκου, ενώ βρίσκονται επίσης στις ρητίνες πολλών άλλων κωνοφόρων».

-Στη λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα χημικά την κορυφαία θέση κατέχουν γερμανοί κατασκευαστές. Για την ουσία που θεωρείται επικίνδυνη και κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί κάποιο ρυθμιστικό μέτρο, όπως άλλωστε έχει γίνει και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (στην Γερμανία το 1/3 των χημικών θεωρείται προβληματικό με πρωταθλητή το Μπισφενόλ, που χρησιμοποιείται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων).

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών το χαρακτήρισε «είδος που χρήζει πολύ μεγάλου προβληματισμού».

Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία χημικών επέμεινε στο διάστημα της δεκαετίας που ισχύει η οδηγία σε μέτρα που προέτρεπαν στην αυτορύθμιση, όπως γράμματα στους παραγωγούς, ανεπίσημες επαφές με τις εταιρείες που είχαν πρόβλημα στις «τιμές» τοξικότητας των προϊόντων χωρίς στο 50% των περιπτώσεων να υπάρχει και πάλι συμμόρφωση.

Η συντάκτρια της έκθεσης κ.Χέλεν Λούνεν συστήνει μια επίσπευση της διαδικασίας καταγραφής και επαλήθευσης των χημικών, ενώ η υπεύθυνη για τα χημικά του ευρωπαϊκού γραφείου περιβάλλοντος κ.Τατιάνα Σάντος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρώτα δίνει πρόσβαση στα χημικά στην αγορά και στη συνέχεια προσπαθεί να βάλει και πάλι το τζίνι στο μπουκάλι». Να σημειωθεί οτι αν είχε υπογραφεί η συνθήκη Ε.Ε.-ΗΠΑ για το εμπόριο, τα στάνταρντς της Reach θα είχαν πιθανότατα καταργηθεί, καθώς στην Ε.Ε. είναι αυστηρότερα από ό,τι στις

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«κ. Κούμα Αν τα καταφέρετε και με το σύστημα του ΓΕΣΥ, αυτό θα είναι το τρίτο λογισμικό σύστημα που ...»
Έλενα Νεοκλέους  |  10:28

Κάλεσμα Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

«O κύριος His Master`s Voice έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μας δουλεύει! Ακιντζί εφέντημ, τζύλα το ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Kύριε Ντόμπρο Κελαήδη, αυτός είναι ο Άντρος Κυπριανού!!! »
ΑΚΑ  |  09:35

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Ο πεμπτοφαλαγγιτης αντρος κυπριανου εβγαλε ενα πηχη γλωσσα για τον μενεντεζ και το νομοσχεδιο του, που ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:31

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X