Kathimerini.gr
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία.
Μιλώντας από το Μέμφις του Τενεσί, ανέφερε ότι «σε όλη μου τη ζωή διαπραγματεύομαι, αλλά με το Ιράν διαπραγματευόμαστε εδώ και πολύ καιρό», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει πως «δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Όπως ανέφερε, «θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία» και «αυτή τη φορά το Ιράν εννοεί όσα λέει», ενώ υπογράμμισε ότι «έχουμε τώρα πολύ καλές συνομιλίες με το Ιράν» και ότι «οι συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου».
Τόνισε ότι θα δώσει «πέντε ημέρες» για να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι «το Ιράν θέλει ειρήνη», ενώ προειδοποίησε ότι «το Ιράν έχει μία ακόμη ευκαιρία να τερματίσει τις απειλές προς την Αμερική» και δήλωσε: «Ελπίζουμε να την αξιοποιήσουν – είτε έτσι είτε αλλιώς, η Αμερική και ολόκληρος ο κόσμος θα είναι πολύ πιο ασφαλείς».
Υποστήριξε ότι «έχουμε εξαλείψει τα πάντα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας» και ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ήταν «πολύ, πολύ καλές», εκτιμώντας ότι υπάρχει «πολύ καλή πιθανότητα συμφωνίας».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία συζήτησαν τις προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Σύμφωνα με το Axios, οι δύο πλευρές εξέτασαν επίσης τα βασικά στοιχεία μιας πιθανής συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου με την Τεχεράνη.
Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι απεσταλμένοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε «πολλά βασικά σημεία».
Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες διεξάγονται μέσω των Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, χωρίς να κατονομάσει τον συνομιλητή, σημειώνοντας ότι «δεν θέλει να τον θέσει σε κίνδυνο».
«Ασχολούμαστε με έναν άνθρωπο που θεωρώ τον πιο σεβαστό», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Axios, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών, με ενδιάμεσες χώρες -Τουρκία, Αίγυπτος και Πακιστάν- να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης και να επιχειρούν να οργανώσουν απευθείας επικοινωνία.
Ωστόσο, ιρανικές πηγές διαψεύδουν την ύπαρξη άμεσων διαπραγματεύσεων. Ο Γκαλιμπάφ έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να επηρεάσουν τις αγορές και να «διαφύγουν από το αδιέξοδο» στο οποίο έχουν περιέλθει.
Παρά τις διαψεύσεις, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες, υπό την πίεση της κατάστασης στις αγορές και των αυξημένων τιμών ενέργειας.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τηλεφωνικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης σε φυσικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως με τη μεσολάβηση τρίτων χωρών.
Την ίδια στιγμή, φέρεται να έχει ενημερωθεί και το Ισραήλ για τις επαφές, ενώ διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η εμπλοκή του Γκαλιμπάφ θεωρείται κρίσιμη λόγω της επιρροής του στο ιρανικό σύστημα εξουσίας.




























