ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:05
 

Μελάνωμα και καρκίνος του δέρματος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση του κοινού

Δελτίο Τύπου

Η σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποίησε πρόσφατα εκδήλωση με θέμα «Μελάνωμα και Καρκίνος του δέρματος: Η Αξία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας μελανώματος.
 
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος και η δυνατότητα δωρεάν κλινικής εξέτασης στους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα της Δρος Μαρίτσας Γουρνή, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick και συντονίστριας της εκδήλωσης, η οποία αναφέρθηκε στον στόχο της Ημερίδας, ο οποίος ήταν η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος και η δυνατότητα δωρεάν κλινικής εξέτασης στους παρευρισκόμενους. Επίσης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, καθώς και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο οποίος είχε θέσει την Ημερίδα υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναφέρθηκε ότι το μελάνωμα, αποτελεί περίπου το 4-5% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος αλλά προκαλεί το 75-90% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος.
 
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Μελανώματος και έτσι το μελάνωμα θεωρείται ένας από τους ταχύτερα εξαπλούμενους κακοήθεις όγκους στον άνθρωπο.

Την εκδήλωση προσφώνησε η κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο αντιλαμβανόμενο τη σημασία της Υγείας στη σύγχρονη κοινωνία και την ανάγκη για επιστημονική συμβολή και στήριξη στον τομέα, δημιούργησε τη Σχολή Επιστημών Υγείας με την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της Σχολής, αφού ξεκίνησε από ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στη Νοσηλευτική και σήμερα λειτουργεί μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας με κατευθύνσεις τη Γενική Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων, μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας καθώς και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κλινική Φαρμακευτική και πτυχίο Φαρμακευτικής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Ειρήνη Παναγιώτου εκπρόσωπος Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick για τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωση σε θέματα πρόληψης όπως ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα και την πραγματοποίηση δωρεάν κλινικής εξέτασης.

Όπως αναφέρθηκε, την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 πολίτες, από αυτούς οι 47 ζήτησαν να συμμετέχουν στην κλινική εξέταση δέρματος και να εξετασθούν από τους ειδικούς ιατρούς, εκ των οποίων σε 17 έγινε σύσταση να παρακολουθούν την εξέλιξη σε συγκεκριμένες ελιές του σώματός τους και να προβαίνουν σε ιατρική εξέταση κάθε εξάμηνο και σε 3 πολίτες δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσουν σε άμεση αφαίρεση.

Τέλος, παράλληλα, με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων τέχνης της Βούλας Κοκκίνου με τίτλο «Τέχνη έναντι Μελανώματος», εμπνευσμένη από το βιβλίο της Δρος Γεωργίας Κουλέρμου «Κλινική Διαφοροδιαγνωστκή του δερματικού Μελανώματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X