ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το σκεπτικό πίσω από τα νέα σκληρά μέτρα

Πώς το κλείσιμο των λυκείων συνδέεται με το κλείσιμο της εστίασης και ποιες ήταν οι συζητήσεις για τις εκκλησίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος πρέπει να ζήσει με σκληρότερα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, εξαιτίας του ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται. Διάφοροι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για τους οποίους εγείρονταν ανησυχίες το τελευταίο διάστημα, τελικά, δεν γλίτωσαν την αναστολή λειτουργίας, μετά και από φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που παρατηρήθηκαν, αλλά και εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός επίσης ότι πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην λήψη των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι τις επόμενες δύο βδομάδες και μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα, θα παρατηρηθεί κάποια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Λύκεια και εστίαση

«Από την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, «αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Το μέτρο αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away».

Τα δύο αυτά μέτρα είναι απόλυτα συνυφασμένα, πέραν της ευρύτερης συμβολής που αναμένεται να έχουν στην βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που μίλησαν στην «Κ». Το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν φαινόμενα μεγάλων συναθροίσεων, μαθητών και θαμώνων γενικότερα, στις καφετέριες, αλλά και μη τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των χώρων αυτών, όπως η χρήση της μάσκας κατά τις μετακινήσεις, συνέβαλε στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Υγείας, από την 1η Δεκεμβρίου, έχουν καταχωρισθεί στην βάση δεδομένων 1246 περιστατικά σε σχολεία, με τα 214 να προέρχονται από την Προδημοτική και τα Λύκεια. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στα σχολεία αποτελούν το 18% του συνόλου στην κοινότητα, ενώ δεν παρατηρείται οποιαδήποτε μείωση ανά δεκαπενθήμερο. Τα 2/3 αφορούν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Τα φροντιστήρια

Πέραν της αναστολής των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων, επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας. Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων που αφορούν στην αναστολή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, κατά τις οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με την δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Όπως και στις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, στα φροντιστήρια συγκεντρώνονται μαθητές από διαφορετικές περιοχές και σχολεία, καθώς και διαφόρων ηλικιών.

Τα Malls

Στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται το κλείσιμο των κλειστών εμπορικών κέντρων, ωστόσο τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ., εξαιρουμένων των υπεραγορών, θα λειτουργούν με τήρηση του μέτρου του 1 ατόμου προς 10 τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών. Η εξήγηση που δίνουν οι αρμόδιοι για τα δύο αυτά μέτρα είναι το ότι στα πολυκαταστήματα υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου του αριθμού των πελατών, κάτι που δεν ισχύει για τα Malls, όπου στους κοινόχρηστους χώρους παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών. «Πονοκέφαλο» σχετικά με τα Malls προκαλούσε και η μαζική επίσκεψη, κυρίως ανηλίκων, στα ταχυφαγεία.

Οι Εκκλησίες

Το μέτρο του εκκλησιασμού χωρίς την παρουσία πιστών προκάλεσε έκπληξη, αλλά εμπίπτει στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό των συναθροίσεων. Όπως πληροφορούμαστε, στο τραπέζι τέθηκε η εισήγηση για μείωση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να παρευρίσκονται στον εκκλησιασμό, από τους 75 στους 25. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η απόφαση για απαγόρευση παρουσίας πιστών να ελήφθη για λόγους που αφορούν στην οριζοντιοποίηση των μέτρων και στην αποφυγή πρόκλησης αντιδράσεων, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες από μεγάλη συγκέντρωση πιστών στην εκκλησία στην Ορούντα.

Ανοιχτά κουρεία και κομμωτήρια

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο της παγκύπριας εφαρμογής ενός μοντέλου Λεμεσού-Πάφου, καθώς σε αυτές τις επαρχίες το πακέτο μέτρων που επιβλήθηκαν λειτούργησε προς την σωστή κατεύθυνση, αυτό δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την διατήρηση σε λειτουργία των κουρείων, των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό έγινε επειδή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο το ότι αν κατά την διάρκεια της περιποίησης, ο κουρέας και ο πελάτης φορούν τις μάσκες τους, ακόμα κι αν ένας εκ των δύο είναι φορέας του ιού, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση