ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς επαναδιαπραγμάτευση η συμφωνία μεταξύ Εθνικής και Astrobank

Η αρχική σκέψη ήταν να ολοκληρωθεί η πράξη μέχρι έξι μήνες μετά τις υπογραφές της 26ης Νοεμβρίου 2019

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Θα πρέπει να θεωρείται πλέον απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) από την Astrobank, αφού ύστερα από 15 μήνες που υπεγράφη, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αν και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (μητρική του γκρουπ) στα τελευταία της αποτελέσματα του Νοεμβρίου του 2020 αναφέρει πως η κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου έχει αναπροσαρμοστεί για τις από επενδύσεις της ΕΤΕ σε Κύπρο, Ρουμανία και Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία προοριζόμενα προς πώληση, για την περίπτωση της Κύπρου η κατάσταση έχει αποκτήσει άλλες προεκτάσεις.

Στην περίπτωση που μπορεί να μην έχει ακυρωθεί ο «γάμος» μεταξύ των δύο τραπεζών και η πρόθεση μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, σίγουρα πλέον θα πρέπει να γίνεται λόγος για σύναψη νέας συμφωνίας, νέας διαπραγμάτευσης και όσα πλαισιώνουν τέτοιου είδους συμφωνίες. Οι συμφωνίες αυτές δεν κρατούν εξάλλου πάνω από ένα χρόνο δίχως να υλοποιηθούν και η αρχική σκέψη ήταν να ολοκληρωθεί η πράξη μέχρι έξι (6) μήνες μετά τις υπογραφές. Αφήνοντας στην άκρη φήμες για κεφαλαιακές δυσκολίες λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Astrobank που μεγάλο μέρος της θα προερχόταν από το Λίβανο (λόγω των capital controls), σίγουρα ο κορωνοϊός καθυστέρησε όλες τις διαδικασίες και το σημαντικότερο, έφερε και δυνητική αλλαγή της ποιότητας εξυπηρέτησης των δανείων. Γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο την Εθνική ή την Astrobank, αλλά όλες τις τράπεζες. Το μορατόριουμ (αναστολή καταβολής δόσεων) παρέτεινε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με δανεισμό και οι τράπεζες γενικότερα αναμένουν τα αποτελέσματά τους. Πόσω μάλλον για τράπεζα που αναμένει να αγοράσει υγιή δάνεια τα οποία όμως δεν γνωρίζει ούτε η μία, ούτε η άλλη αν θα συνεχίσουν να είναι υγιή ή να μετατραπούν σε προβληματικά. Κύρια παράμετρος που επηρεάζει αναπόφευκτα την τιμή που θα αγοραστεί μία τράπεζα που θα μεταφέρει μαζί της τα υγιή της δάνεια.

Από εδώ και πέρα τι;

Η πώληση των θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσής της, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018. Προκύπτουν όμως κάποια ερωτηματικά και για την Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο, αλλά και για την Astrobank. Έχει τη δυνατότητα η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο να συνεχίζει να λειτουργεί με το υφιστάμενό της μοντέλο και αν ναι, πόσο βιώσιμο είναι το μοντέλο της σε ένα περιβάλλον που είναι «υπερτραπεζικό»; Επίσης έχει τη δυνατότητα να απορροφηθεί από άλλη τράπεζα εντός του νησιού και αν ναι, σε τιμή που θα είναι συμφέρουσα για την μητρική; Και σε πόσο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο; Όλα τα παραπάνω στην περίπτωση που θα έχει ακυρωθεί η πράξη με την Astrobank και δεν υπάρξει προσπάθεια επαναπροσέγγισης – επαναδιαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική της Κύπρου στο 4ο τρίμηνο του 2018 πώλησε το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών της δανείων με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να φτάσει στο 12% το 2018. Τα συνολικά καθαρά δάνεια στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν σε 261 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 233 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2017. Βάσει των αποτελεσμάτων, η μείωση προέκυπτε λόγω της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών δανείων. Οι συνολικές καταθέσεις της τράπεζας ανέρχονταν σε 587 εκατ. ευρώ, ο δείκτης δανείων προς τις καταθέσεις ήταν στο 44% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 28,60%.

Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για την Astrobank, που ενώ είναι σαφώς μεγαλύτερη από την Εθνική, θα πρέπει να χαράξει τη δική της πορεία στο νησί (όντας ως τράπεζα από το Μάρτη του 2017) και να αναπτύξει το δικό της χαρακτήρα για να ανταγωνιστεί τις αρκετές τράπεζες του νησιού. Ο «γάμος» με την Εθνική θα μεγάλωνε -σύμφωνα με τα τότε διαμορφωμένα δεδομένα- το σύνολο ενεργητικού της Astrobank κατά 30% και θα έφθανε τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ τα μικτά της δάνεια θα αυξάνονταν σε 1,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στα 2,6 δισ. ευρώ. Κέρδη για το 2019 είχε 16,7 εκατ. ευρώ, τα ΜΕΔ της ανέρχονταν στο υψηλό 42% και το ποσοστό κάλυψής τους, στο 54,9%. Τα κεφάλαια της τράπεζας είναι στο 13,4% και το ύψος του κόστους προς τα έσοδα είναι στο 82,6%. Το Net interest Margin, στο 2,3%. Υπενθυμίζεται πως η Astrobank είχε ανακοινώσει ότι θα αγόραζε και την Arab Jordan Investment Bank (AJIB), αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε. Στην Astrobank έγιναν πολλές αλλαγές εντός του 2020 και αποχώρησαν τρία ανώτατα διοικητικά στελέχη. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Άππιος, ο Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος κ. Μάριος Σαββίδης και ο Γενικός Διευθυντής Corporate Banking & SME Banking, κ. Νεοκλής Νεοκλέους. Προηγήθηκε δε η παραίτηση του CEO της τράπεζας, κ. Κωνσταντίνου Λοϊζίδη και η αντικατάστασή του από τον κ. Αριστείδη Βουράκη.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση