ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις για τα ΜΕΔ της Alpha Bank

Εντός της εβδομάδας θα επιλέξει την εταιρεία που θα εξυπηρετεί τα ΜΕΔ της – Επικρατέστερη η Altamira

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής ειδικού εξυπηρετητή Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (servicer) από την AlphaBank Κύπρου. Επικρατέστερος για να τα αναλάβει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι η Altamira Asset Management, δίχως όμως να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Η διαδικασία εξεύρεσης ειδικής εταιρείας για επιχειρησιακή διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου της AlphaBank, που λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2018, φτάνει στο τέλος της. Οι μνηστήρες ήταν επί της ουσίας οι «συνήθεις ύποπτοι». H ApsHolding, η B2Holding, η Pepper Europe Limited, η Apollo Global Management (που θα αρχίσει εντός ολίγου) και η Altamira Asset Management. Ωστόσο, στο «shortlist» ήταν η Altamira, η APS και η Pepper που συνεργάζεται με την Τράπεζα Κύπρου.

Όπως είχε ξαναγράψει η «Κ», η Altamira ήρθε στην Κύπρο για να μείνει, παρά τις όποιες ανησυχίες που προέκυψαν λόγω της απευθείας ανάθεσης του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας το καλοκαίρι του 2017. Εξάλλου, ενώ στην αρχή είχε γραφεί πως θα γίνει ξανά διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο που έχει ενώπιον της η ΚΕΔΙΠΕΣ, πλέον έχει ληφθεί η απόφαση να επαναξιολογηθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και να τροποποιηθεί το συμβόλαιο που συνήψαν το 2017.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο servicer θα αναλάβει να εξυπηρετήσει χαρτοφυλάκιο ύψους 3,32 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού, τη λεγόμενη SPV. Βάσει των αποτελεσμάτων της κυπριακής τράπεζας, το 2017 είχε 1,72 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων, ενώ το καλοκαίρι του 2018 μετέφερε 400 εκατ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού. Πρακτική που είχε ακολουθήσει και το 2012, όπου είχε μεταφέρει εκτός ισολογισμού άλλα 1,6 δισ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή, έχει σε SPV’s, 2 δισ. ευρώ δανείων.

Βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ της AlphaBank και του servicer, θα διαχειριστεί τα προβληματικά δάνεια της πρώτης για τέσσερα χρόνια. Θα εμπεριέχονται όλα τα ΜΕΔ, αλλά και τα ανακτηθέντα ακίνητα. Όπως έχουν αναφέρει και ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατά την εκκίνηση της διαδικασίας αυτής, το μοντέλο της ανάθεσης σε ειδική εταιρεία για να διαχειριστεί τα ΜΕΔ της θα γίνει και στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο, σε επόμενη όμως διαδικασία.

Οι τρεις επικρατέστερες για να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο ήταν η ισπανική Altamira, η τσεχική APS που συνεργάζεται με την Ελληνική Τράπεζα και η Αυστραλιανή Pepper που εξυπηρετεί τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τρεις εταιρείες «κονταροχτυπιούνταν», ενώ εφημολογείτο πως η διαχείριση θα περάσει στους Τσέχους.

Η κυπριακή Altamira που συστάθηκε στα τέλη του 2017 ανέλαβε την επιχειρηματική ευθύνη διαχείρισης των ΜΕΔ της τράπεζας ΣΚΤ που περιλαμβάνουν δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ακινήτων προς πώληση ύψους 0,4 δισ. ευρώ καθώς και το χαρτοφυλάκιο που έθεσε τέλος του 2017 ο Συνεργατισμός εκτός ισολογισμού ύψους κοντά 1 δισ. ευρώ.

Η APS Holding a.s. κατέληξε σε συμφωνία για τη διαχείριση των στοιχείων ακίνητης περιουσίας και την εξυπηρέτηση του συνολικού χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Ελληνικής Τράπεζας. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε εταιρεία στην οποία η Ελληνική έχει το 49% των μετοχών, ενώ η APS Recovery Cyprus κατέχει την πλειοψηφία, δηλαδή το 51%. Η APS κλήθηκε να εξυπηρετήσει δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ προσφάτως αγόρασε και ένα μικρό πακέτο δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, από το «project Velocity».

Η Pepper ήρθε για διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου 800 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, ενώ οι υπάλληλοι που δραστηριοποιούνται με την Pepper είναι περίπου 80 άτομα. Εστιάζει στη διαχείριση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ που αφορούν σε μικρομεσαίους και καταναλωτικά δάνεια. Στην Τράπεζα Κύπρου ήδη λειτουργούσε εσωτερική ομάδα, αποτελούμενη από 220 άτομα με εξειδίκευση στη διαχείριση μικρομεσαίων και καταναλωτικών δανείων, που πριν έρθει η Pepper είχε πετύχει καθαρή μείωση στα ΜΕΔ της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ σε περίοδο 18 μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Γνωστό το μοντέλο

Το μοντέλο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ειδική εταιρεία είναι γνωστό, είναι το ενδεδειγμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και πρακτική που ακολούθησαν όλες οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ΜΕΔ στην Κύπρο.

Η Τράπεζα Κύπρου με την Pepper και με ειδικό τμήμα της KPMG Λονδίνου με υπεύθυνο τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης & Ανάκτησης Χρεών Nick Smith, η Ελληνική με την APS Holding, ο Συνεργατισμός είχε την Altamira και τώρα η AlphaBank εκτός απροόπτου με την Altamira. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις για την AlphaBank της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα αποτελέσματα, αυτά του 2017, οι καθαρές ζημιές της Alpha Bank ανήλθαν σε 86,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 30,8 εκατ. ευρώ το 2016. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν για το 2017 στα 64 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 27,7% σε σύγκριση με 88,5 εκατ. ευρώ το 2016. Τα έξοδα της τράπεζας για το 2017 ανήλθαν στα 54,5 εκατ. σε σύγκριση με 82,2 εκατ. για το 2016. Ο δείκτης κόστους προς τα έσοδα ήταν για το 2017 στο 70,7%, σε σύγκριση με 76% το 2016. Τα έξοδα του 2016 συμπεριλάμβαναν και τη δαπάνη του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που είχε διενεργήσει η Alpha ύψους 31,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο τέλος του 2017, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET Ι) της Τραπέζης ανήλθε σε 13,8%, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κατηγορίας Ι ανήλθε σε 17,3% και ο Δείκτης Συνολικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 18,1% (με τη χρήση μεταβατικών διατάξεων). Οι προβλέψεις για απομείωση επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν το 2017 κατά 83,1% σε 107,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 58,6 εκατ. ευρώ το 2016, αύξηση που αποδίδεται στις ενέργειες εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τραπέζης.

Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2017, ανήλθαν σε1.446,7 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των δανείων. Την 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχονταν σε 1.468,0 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 52,4% του συνόλου των δανείων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση