ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξένοι και ντόπιοι οι ομολογιούχοι του Tier 2

Τα ονόματα εκείνων που επένδυσαν στο ομόλογο με το οποίο βγήκε στις αγορές η Τράπεζα την προηγούμενη Παρασκευή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης, σχολίασε πως «με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 θεσμικούς επενδυτές για το ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που ήταν για 300 εκατ. ευρώ. Πρέπει να πούμε ότι καλύφθηκε τέσσερις φορές, έφθασε η προσφορά στο 1 δισ. 150 εκατ. Αυτό ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης τόσο προς την Τράπεζα Κύπρου και τον τραπεζικό τομέα, αλλά και στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας εν μέσω μάλιστα της πανδημίας».

Ποιοι όμως επένδυσαν στο Tier 2 της Τράπεζας Κύπρου, του ομολόγου με το οποίο βγήκε στις αγορές η Τράπεζα την προηγούμενη Παρασκευή; Όπως πληροφορείται η «Κ», μερικοί από τους ομολογιούχους του Tier 2 του 2021 είναι η Senvest Management, η VR Capital Group, η Lazard Asset Management, η Fidelity και η Athlos Capital.

Το κουπόνι της νέας έκδοσης λοιπόν που διαμορφώθηκε στο 6,62% προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών. Η τράπεζα δανείστηκε το μάξιμουμ επιτρεπτό ποσό από τις εποπτικές αρχές, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ και ο αρχικός στόχος ήταν για 250 εκατ. ευρώ. Βάσει της επίσημης ενημέρωσης, ο τόκος επί του ομολόγου θα καταβάλλεται ετησίως αναδρομικά και θα επανακαθορισθεί στις 23 Οκτωβρίου 2026. Το ομόλογο λήγει στις 23 Οκτωβρίου 2031 και η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου οποιαδήποτε μέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των έξι μηνών από τις 23 Απριλίου 2026 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2026.

Η έκδοση του Tier 2 αυξάνει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας κατά περίπου 100 μονάδες βάσης σε 19,7% (αναπροσαρμοσμένος για το Helix 2). Η έκδοση αναμένεται να είναι πλήρως επιλέξιμη για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), συνεισφέροντας έτσι στον δείκτη ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) της Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X