ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα χρεώνουν μεγάλους εταιρικούς καταθέτες

Στην τροχιά των αρνητικών επιτοκίων μπαίνει από τον Μάρτιο και η Κύπρος με πρώτη την Ελληνική Τράπεζα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η επιβολή των χρεώσεων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας είναι γεγονός. Είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο, η οποία «αρχίζει το χορό» της μετακύλισης των χρεώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλες τις τράπεζες που έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, τέσσερις μόνο μήνες μετά την απόφαση των ευρωπαίων εποπτών για την αύξηση του βασικού επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 0,4%, στο 0,5%.

Η «ευλογία» του 2013 που οι πελάτες εμπιστεύονταν την Ελληνική Τράπεζα και έφερναν καταθέσεις στην τράπεζα, αφού ήταν τράπεζα που δεν επηρεάστηκε από το κούρεμα των καταθέσεων, με τα χρόνια μετατράπηκε σε «κατάρα». Ο λόγος για την υπερβάλλουσα ρευστότητα την οποία εκτός του ότι αποδείχτηκε ακατόρθωτο να τη διαθέσει –όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και για όλες τις τράπεζες του νησιού- της έγινε το «βαρίδι» για το οποίο πλήρωνε 0,4% στην ΕΚΤ για να της την φυλάει. Έτσι, από 3 Μαρτίου 2020 η Ελληνική αποφάσισε να βάλει στους μεγάλους –και μόνο- εταιρικούς πελάτες με καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ που διατηρούν λογαριασμούς τρεχούμενους και παρατραβήγματος, χρεώσεις με επιτόκιο -0,6%.

Πρόσθετα, για λογαριασμούς ταμιευτηρίου και προειδοποίησης (γραμμάτια) που διατηρούν εταιρικοί πελάτες αποφασίστηκε να τεθεί επιτόκιο -0,6% δίχως να υπάρχει κάποιο χρηματικό όριο που να μην εφαρμόζεται. Όπως υπολογίζουν πηγές της Ελληνικής Τράπεζας, με το μέτρο της επιβολής των χρεώσεων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες αναμένεται να μειώσει τα ετήσια έξοδα που προέρχονται από το «παρκάρισμα» των καταθέσεων στην ΕΚΤ, περίπου στα μισά. Από τα 15,7 εκατ. ευρώ δηλαδή που δίνει κάθε χρόνο στην ΕΚΤ από το «παρκάρισμα» των καταθέσεων στην ΕΚΤ, θα περιοριστεί περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 3 Μαρτίου και εντεύθεν, δεν μπορεί να είναι ορθό αυτό το αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων πελατών, δηλαδή εάν οι πελάτες που επηρεάζονται θα αποσύρουν από την Ελληνική τις καταθέσεις τους. «Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 θα δείξουν τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων πελατών», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Η Ελληνική Τράπεζα απέστειλε συγκεκριμένες επιστολές – ενημερώσεις σε περίπου 50.000 πελάτες, οι οποίοι όπως εξήγησαν αρμόδιες πηγές, είναι απλά στην κατηγορία «εταιρικοί πελάτες». Αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζονται όλοι, αντιθέτως -όπως επισημάνθηκε στην εφημερίδα- επηρεάζονται μόνο το 5% του δείγματος. Όσοι πελάτες δε, θελήσουν να διακόψουν αυτή τη συνεργασία με την Τράπεζα, έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2020 να τερματίσουν τους λογαριασμούς τους δίχως την όποια επιβάρυνση.

Το μέτρο το οποίο εφαρμόζουν άλλες τράπεζες από το 2017, κατά την ίδια, εφαρμόζεται ώστε να αρχίσουν οι πελάτες να δημιουργούν νοοτροπία «επένδυσης» και όχι απλώς κατάθεσης των χρημάτων τους, ενώ όπως σχολίασαν αρμόδιες πηγές της τράπεζας, θα δημιουργηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με την Τράπεζα που θα μπορέσουν να επενδύσουν. Εξάλλου, όπως τονίστηκε, ο Κύπριος καταθέτης εκτιμά ως επένδυση μόνο τις μετοχές και την ακίνητη περιουσία, έχοντας μετατρέψει τις τράπεζες στο μυαλό του ως «asset management companies». Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να ωθήσουν τους πελάτες τους για να μειώσουν τις καταθέσεις τους, ενώ επεξεργάζονται υπηρεσίες και προϊόντα ούτως ώστε να δώσουν στους πελάτες εναλλακτικές επιλογές για να μπορέσουν να αποφύγουν τις χρεώσεις.

Τέλος, τονίστηκε πως η επιβολή των χρεώσεων δεν αφορά σε καμία περίπτωση πελάτες καταθέσεων νοικοκυριών (house holds) και ούτε αναμένεται αντίστοιχο μέτρο στο μέλλον γι’ αυτή τη μερίδα.

Άλλες τράπεζες

Μετά την Ελληνική Τράπεζα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες της Κύπρου το ίδιο μέτρο. Τα φώτα πλέον στρέφονται στη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές της στην «Κ», δεν έχει κάτι άμεσα ανακοινώσιμο, αντίστοιχο με την απόφαση της Ελληνικής. Η θέση της τράπεζας για την επιβολή αντίστοιχων χρεώσεων σε μεγάλους εταιρικούς καταθέτες παραμένει ίδια όπως είχε εκφραστεί στην εφημερίδα στο προηγούμενο διάστημα. «Δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός ή κάποια απόφαση. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται διεθνώς, καταδεικνύει πως είμαστε σε μια εποχή μακροπρόθεσμα χαμηλών επιτοκίων και πως, τόσο οι τράπεζες όσο και οι πελάτες τους, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πλάνα τους για το μέλλον. Αυτή είναι η εικόνα, όχι της κυπριακής, αλλά της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε αρμόδια πηγή της Τράπεζας Κύπρου. Όπως είχε δηλώσει πηγή της Τρ. Κύπρου, οι δύο μεγάλες τράπεζες έχουν υψηλή ρευστότητα αλλά αδυνατούν να παραχωρήσουν περισσότερα νέα δάνεια, αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υψηλό χρέος. «Με τα 2 δισεκατομμύρια σε νέο δανεισμό που παραχωρήσαμε πέρσι, με αντίστοιχο αν όχι και υψηλότερο ποσό για φέτος, είναι σαφές πως η οικονομία μας δεν μπορεί να απορροφήσει όλη αυτή την ρευστότητα. Απλούστατα, αναζητούμε απεγνωσμένα αξιόχρεους δανειζόμενους που να μην συνεπάγονται υψηλό ρίσκο», είχε τονίσει στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που απεστάλη την τελευταία ημέρα του 2019 στους επηρεαζόμενους πελάτες της Ελληνικής, το αρνητικό επιτόκιο θα υπολογίζεται στο εκάστοτε ημερήσιο υπόλοιπο του λογαριασμού και ο συσσωρευμένος τόκος θα συνυπολογίζεται στο διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού μέχρι την κεφαλαιοποίησή του, που θα γίνεται δύο φορές το χρόνο, ήτοι στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου. Με την ίδια επιστολή, η Ελληνική ενημέρωσε τους κατόχους λογαριασμών προειδοποίησης πως δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε προειδοποίηση για τη μεταφορά χρημάτων, καθώς δεν θα χρεώνεται οποιαδήποτε επιβάρυνση. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Επενδύσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την αύξηση του βασικού επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 0,4%, στο 0,5% προσπάθησε να δώσει κίνητρο στις τράπεζες να δανείσουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, παρά να διατηρούν τη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ντράγκι θέσπισε ένα σύστημα δύο βαθμίδων εκτοκισμού των αποθεματικών, βάσει του οποίου ένα μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας θα εξαιρείται από τα αρνητικά επιτόκια, άρα και το επίπεδο που διαχωρίζει τις δύο κατηγορίες θα ορίζεται με βάση την απαίτηση σε ελάχιστα αποθεματικά ανά τράπεζα και από έναν σταθερό πολλαπλασιαστή που είναι κοινός για όλες τις τράπεζες. Οι κυπριακές τράπεζες επηρεάζονται αναλόγως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X