ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφίγγει τα λουριά λόγω κυρώσεων η ΕΒΑ

Επικαιροποιεί τα πρότυπα για ιδρύματα που έχουν καταθέσεις Ρώσων ή Λευκορώσων άνω των 100.000 ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί με τις λίστες αμερικανικών, βρετανικών και ευρωπαϊκών Αρχών για τις κυρώσεις (sanctions), αυστηροποιεί τα πρότυπα που χρησιμοποιεί με τη σειρά της και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναθεώρησε τα υποδείγματα (templates) για την αναφορά καταθέσεων που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις τράπεζες, τονίζοντας πως τα αναθεωρημένα υποδείγματα αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς περί κυρώσεων και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά το πρώτο έτος υποβολής εκθέσεων αμέσως μετά την εκκίνηση του Ρωσοουκρανικού. Έτσι, όπως ενημέρωσε η Αρχή, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής της Ε.Ε., επικαιροποίησε τα υποδείγματα (templates) που θα χρησιμοποιηθούν για τη δεύτερη ετήσια υποβολή πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις που υπόκεινται στους κανονισμούς για τις οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα παρέχουν πληροφορίες που ορίζονται για Ρώσους ή και Λευκορώσους υπηκόους το αργότερο μέχρι 27 Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους.

Την ίδια ώρα, η EBA θα θέτει τα υποδείγματα (templates) στη διάθεση των σχετικών εθνικών αρμόδιων αρχών και της Επιτροπής της Ε.Ε. για προαιρετική χρήση, με στόχο την προώθηση μιας συγκλίνουσας προσέγγισης και τη μείωση τυχόν σχετικού κόστους υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις διασυνοριακές τράπεζες.

Μέσα στο επικαιροποιημένο υπόδειγμα της ΕΒΑ αναφέρεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν στην εθνική αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους στα οποία είναι εγκατεστημένα ή στην Επιτροπή, πληροφορίες σχετικά με τις καταθέσεις, όπως ορίζονται στα σχετικά άρθρα για Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους, ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ή από νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς εγκατεστημένους στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Υπάρχουν οδηγίες σχετικά με κράτη-μέλη που το επίσημο νόμισμα τους είναι άλλο από το ευρώ, ενώ παράλληλα ζητά από τις τράπεζες να παρέχουν πληροφορίες ανά λογαριασμό για όλους τους λογαριασμούς που έχουν καταθέσεις σε ατομικούς και κοινούς λογαριασμούς στους οποίους τηρούνται καταθέσεις για κατόχους λογαριασμών των οποίων η συνολική λογιστική αξία στο πιστωτικό ίδρυμα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ή τα 200.000 ευρώ.

Με ημερομηνίες αναφοράς Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες - αυστηροποιημένες οδηγίες της EBA, μπαίνουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που αφορούν αναφορές και εμβάσματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, τα πιστωτικά ιδρύματα πλέον θα παρέχουν πληροφορίες που ορίζονται για Ρώσους ή και Λευκορώσους υπηκόους το αργότερο μέχρι 27 Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Όταν, δε, τα ιδρύματα δεν θα μπορούν να παράσχουν τις εν λόγω πληροφορίες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, τότε θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές και να αναφέρουν νέα ημερομηνία κατά την οποία θα τις καταθέσουν.

Βάσει των νέων οδηγιών της EBA για τις τράπεζες, που αφορούν τη διαχείριση των κυρώσεων, μπαίνουν χρονοδιαγράμματα που αφορούν τα υπόλοιπα των καταθέσεων, ενώ υπάρχουν νέες νομικές αναφορές και οδηγίες σχετικά με τον αριθμό λογαριασμού, την κατοικία του κατόχου, ιθαγένεια και άλλα.

Παρά τρίχα

Ο οικονομικός και τραπεζικός αποκλεισμός ονομάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις αλλά και προσώπων που τους βοηθούν, ή τουλάχιστον φέρονται να τους βοηθούν ή να τους βοήθησαν, έχει οικονομικές προεκτάσεις σε όλα τα κράτη. Το όνομα της Κύπρου δεν είναι πρώτη φορά που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με την Ανατολή, με τις κυρώσεις πλέον να εμπεριέχουν και κυπριακά ονόματα. Το πακέτο των αμερικανικών και βρετανικών Αρχών την Παρασκευή πέρασε «παρά τρίχα», αυτή τη φορά, παρά τα στοιχήματα στα οικονομικά πηγαδάκια πως θα έχει πρωτοκλασάτα ονόματα Κυπρίων παρόχων υπηρεσιών.

Οι υποψίες ήταν πολλές και η συζήτηση για την ύπαρξη πρωτοκλασάτων ονομάτων μεγάλη, άρα κοινώς δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αφού «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Το ότι δεν υπήρξαν νέα κυπριακά ονόματα, όπως στη λίστα της 12ης Απριλίου που ακόμα «παλεύει» το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών να περιορίσει τη ζημιά που έχει δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα στην κυπριακή οικονομία, δεν σημαίνει ότι στην επόμενη δεν θα υπάρξουν.

Είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσης για επαγγελματικούς τομείς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, παρέχουν υπηρεσίες και δεν έχουν κάποια αυστηρή αρμόδια Αρχή ώστε να συμμορφώνονται, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.

Τα μαθήματα συμμόρφωσης

Οι τράπεζες στην Κύπρο κάποτε βρέθηκαν -στο όχι τόσο μακρινό 2018- με μία (1) μόνο ανταποκρίτρια τράπεζα για δολάριο, ένα σκαλί δηλαδή μακριά από το να χαρακτηριστεί η Κύπρος ως χώρα υψηλού κινδύνου (high risk) για να επενδύσει κάποιος επίδοξος επενδυτής. Οι τράπεζες σαφώς και προχώρησαν σε τεράστια βήματα στο θέμα της συμμόρφωσης από τότε, γι’ αυτό κιόλας πλέον έχουν τέσσερις (4) ανταποκρίτριες τράπεζες για δολάριο. Οι κυπριακές τράπεζες δεν φαίνεται να γνώριζαν εξαρχής να κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τις κυρώσεις, ωστόσο με μαθήματα από ανώτερες αρμόδιες Αρχές, τα κατάφεραν. Αρκεί να δούμε τη θέληση των δικηγόρων κυρίως και λογιστών - ελεγκτών, ώστε ξένες ανώτερες αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε μαθήματα συμμόρφωσης ώστε να πάψει επιτέλους το όνομα της Κύπρου μία φορά κάθε λίγους μήνες να φιγουράρει στα μίντια για τους λάθος λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση