ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άδειες εργαζομένων από τρίτες χώρες: Οι κόκκινες γραμμές ΣΕΚ και ΟΕΒ

Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την Παρασκευή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανοιχτό παραμένει το κεφάλαιο της παραχώρησης αδειών σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες, με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΟΕΒ να συναντώνται εκ νέου με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Μαρτίου.

Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, δήλωσε ότι χρειάζεται ξεκαθάρισμα της θέσης της Κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση των αδειών.

«Θα είναι ευχής έργο εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο. Για εμάς την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να είναι η καταληκτική συνάντηση, να έχουν δηλαδή δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις», εξήγησε.

Ο κ. Μάτσας διευκρίνισε ότι η ΣΕΚ δεν είναι εναντίον της παραχώρησης αδειών υπό την προϋπόθεση ότι καταγράφονται και επιβεβαιώνονται οι πραγματικές ανάγκες ανά κλάδο και ανά επιτήρηση. «Αυτή την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Αναμένουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα κάνουμε την καταληκτική συζήτηση πάνω σε μια συγκεκριμένη βάση».

Τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από το ντόπιο εργατικό δυναμικό ή από τους κοινοτικούς, ωστόσο «για να μπορέσουμε να θέσουμε τις σωστές βάσεις για τα επόμενα χρόνια πρέπει να ρυθμίσουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διασυνδέσουμε την απασχόληση με την εκπαίδευση μέσα από τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης».

Τέλος, ο κ. Μάτσας εξέφρασε τη θέση ότι «χρονικά φτάνουμε σε επικίνδυνα επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί τομείς που χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά η ξενοδοχειακή βιομηχανία όπου εκεί τα πράγματα γίνονται πιο ορατά επικίνδυνα».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, είπε στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ότι η ΟΕΒ δεν αυτοεγκλωβίζεται στην λογική των αριθμών.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα ότι τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί, ότι όντως οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες απ’ ότι ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε ένα δίμηνο περίπου απόκλιση από τη μέρα που κατατίθεται μια αίτηση μέχρι τη μέρα που εγκρίνεται», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «από την ώρα που ένας εργαζόμενος από τρίτη χώρα παίρνει την έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας μέχρι την ώρα που θα μπει στη δουλειά για να καλύψει τις ανάγκες, μεσολαβεί ακόμα ένα τεράστιο χρονικό διάστημα».

Άρα, σημείωσε, υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας για να εγκρίνονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις. Ζήτημα αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι όταν αν ο εργαζόμενος από τρίτη χώρα αιφνιδίως πρέπει να εγκαταλείψει την δουλειά του, η επιχείρηση παραμένει εκτεθειμένη. «Χρειάζεται μια πιο λεπτομερής προσέγγιση και ανάλυση των φαινομένων για να καθοριστούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Αντωνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση