ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:48
 

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

Την ίδια ώρα που ο φόρος κατανάλωσης έχει μειωθεί, άρα και η τιμή τους κατά 6 σεντ από τον Δεκέμβριο του 2018

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων, των επιπτώσεων στην οικονομία και κατ’ επέκταση στον Κύπριο καταναλωτή επανέρχεται μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή των καυσίμων στα τέλη του 2020. Ο λόγος είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να καλύψει το στόχο του 10% που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για να μπουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές.

Η αλήθεια είναι όμως πως έχουν ήδη αυξηθεί από τις αρχές του 2019 τα καύσιμα. Συγκεκριμένα, βάσει επίσημων στοιχείων, από τον Ιανουάριο του 2019 έχει αυξηθεί κατά 12 σεντ του ευρώ η βενζίνη 95 οκτανίων στην Κύπρο. Από 1,08 ευρώ που ήταν στις 20 Ιανουαρίου του 2019 στην Κύπρο, στις 20 Ιανουαρίου του 2020 η βενζίνη ανέρχεται στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Περαιτέρω στοιχεία όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου κίνησης δείχνουν πως η λιανική τιμή του λίτρου έχει ανέβει εξίσου. Από 1,17 ευρώ το λίτρο που ανερχόταν η τιμή του λίτρου του πετρελαίου κίνησης στις 20 Ιανουαρίου 2019, στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 ανέρχεται στα 1,29 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- αναφέρουν ότι η Κύπρος είναι από τις φθηνότερες χώρες στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, αλλά και περίπου στη μέση όσον αφορά στην τιμή που πωλείται το πετρέλαιο κίνησης.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο του 2018 η κυπριακή Βουλή ψήφισε τη μείωση στη φορολογία των καυσίμων κατά 6 σεντ του ευρώ. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ψήφιση, τότε οι παραπάνω τιμές βενζίνης 95 οκτανίων και πετρελαίου κίνησης θα ήταν ακόμα παραπάνω αυξημένες, κατά 6 σεντ του ευρώ. Η βενζίνη 95 οκτανίων θα ήταν στο 1,26 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,35 ευρώ το λίτρο.

Για την μείωση των 6 σεντ του ευρώ στα καύσιμα δίνει το κράτος κάθε χρόνο 45 εκατομμύρια ευρώ.

Για την μείωση των 6 σεντ του ευρώ στα καύσιμα δίνει το κράτος κάθε χρόνο 45 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αντιληπτό πως τα καύσιμα έχουν συγκεκριμένες φορολογίες και συγκεκριμένο κέρδος στα πρατήρια και στις εταιρείες πετρελαιοειδών και η σύγκριση με τα άλλα κράτη για τις τιμές των καυσίμων είναι αναπόφευκτη.

Ωστόσο τα άλλα κράτη έχουν επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς εν αντιθέσει με την Κύπρο που τα μέσα είναι περιορισμένα, άρα η χρησιμοποίηση ιδιωτικού μέσου μεταφοράς είναι σχεδόν απαραίτητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!!

ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!

YIANNOULIS

Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- .....

...... ΜΕΡΊΔΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ..........ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ !!!! Είναι Ελληνικά αυτά, γραμμένα σε ελληνόφωνη εφημερίδα;;;;;;

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X