ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοδικά ξεκινά το 2020 το οικονομικό κλίμα

O Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας ενισχύεται κυρίως στις υπηρεσίες, στις οποίες το οικονομικό κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ανοδικά κινήθηκε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να ενισχύεται από όλους τους τομείς, κυρίως στις υπηρεσίες, πλην των κατασκευών, στις οποίες το οικονομικό κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο ΔΟΣ, που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενισχύθηκε κατά 3,3 μονάδες, φτάνοντας στις 111,7 μονάδες από 108,4 τον Δεκέμβριο.

«Η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, εκτός του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και σε μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΚΟΕ, διευκρινίζοντας πως η μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος, λόγω μεγέθους, έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό του ΔΟΣ.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Στον τομέα της μεταποίησης, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από ευνοϊκότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων (δηλ. τρέχουσες παραγγελίες και τρέχοντα επίπεδα αποθεμάτων τελικών προϊόντων).

Παρά την επιδείνωση των αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε οριακά λόγω σημαντικής προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους κατά το επόμενο τρίμηνο, σημειώνει το ΚΟΕ.

Οριακή βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιανουάριο κυρίως λόγω λιγότερο συγκρατημένων εκτιμήσεων σχετικά με μελλοντικές δαπάνες των καταναλωτών για μεγάλες αγορές.

Τέλος, στις κατασκευές το κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2019 λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους.

Σύμφωνα με το ΚΟΤ, από τον Ιανουάριο 2020 τα στοιχεία για τον ΔΟΣ έχουν αναθεωρηθεί λόγω αναπροσαρμογής του μακροχρόνιου μέσου όρου και της μακροχρόνιας διακύμανσης που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του ΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση