ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης δανείων - Αυξημένη η ζήτηση

Τι καταδεικνύει έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, για τον μήνα Οκτώβριο, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αυστηρότερα ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα κριτήρια χορήγησης δανείων, ενώ παράλληλα η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν αυξημένη, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, για τον μήνα Οκτώβριο, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία τονίζει πως εφαρμογή μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις στην Κύπρο υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων ενδεχόμενα να οδηγούσε σε χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης δανείων.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤΚ, «από τη μια οι τράπεζες υιοθέτησαν πιο αυστηρά κριτήρια στην προσφορά δανείων, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας και εν δυνάμει του αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν μέσω της πανδημίας και από την άλλη η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αυξήθηκε, κυρίως, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αυτές αντιμετώπιζαν».

Η εφαρμογή μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις στην Κύπρο υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, όπως τονίζει η Κεντρική Τράπεζα, «ενδεχόμενα να οδηγούσε σε χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης δανείων, άρα και σε πιο αυξημένη ζήτηση, όπως έχει παρατηρηθεί και σε κάποιες χώρες στις οποίες έχει τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο».

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις στην Κύπρο επηρεάστηκαν από την κρίση και έγιναν αυστηρότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως επίσης και τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.

Στη ζώνη του ευρώ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν σημαντικά αυστηρότερα, ενώ αυστηρότερα έγιναν και τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ζήτηση δανείων

Εξάλλου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις κατέγραψε αύξηση, σύμφωνα με τις απαντήσεις των τραπεζών στην έρευνα, όπως αναμενόταν και από τις προσδοκίες των τραπεζών κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά επίσης κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.

Αντίθετα, στη ζώνη του ευρώ, καταγράφηκε μείωση στην καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις. Ωστόσο, η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς κατέγραψε σημαντική αύξηση, ενώ για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια επίσης καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Προσδοκίες τραπεζών για τέταρτο τρίμηνο του 2020

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, που παρουσιάζονται στην έρευνα της ΚΤΚ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων στην Κύπρο τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμένονταν να γίνουν αυστηρότερα.

Στη ζώνη του ευρώ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις αναμένονταν να γίνουν σημαντικά αυστηρότερα. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια αναμένονταν να γίνουν αυστηρότερα, ενώ για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια ελαφρώς χαλαρότερα. Οι προσδοκίες για αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, τόσο στην Κύπρο, όσο και στη ζώνη του ευρώ, ήταν αποτέλεσμα της εν γένει αβεβαιότητας που υπάρχει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχουσών στην έρευνα τραπεζών στην Κύπρο για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η καθαρή ζήτηση δανείων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμενόταν να αυξηθεί.

Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμενόταν να αυξηθεί. Από την άλλη, η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς αναμενόταν να μειωθεί, ενώ η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση