ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΓεΣΥ φόρτωσε 307 εκατ. στο κράτος

Προχώρησε σε επιπρόσθετες δαπάνες του Υπ. Υγείας στον Προϋπολογισμό για να ενισχύσει τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το ΓεΣΥ θα επιβαρύνει παραπάνω τα δημόσια οικονομικά, καθώς ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγε

δαπάνες υγείας.

Τι προνοεί ο προϋπολογισμός

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019, τα δημόσια έσοδα ανήλθαν στα 4.1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 3.6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12.1%, εξέλιξη που όπως σημειώνει

ίας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 307 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των πρώτων στοιχείων του Προυπολογισμού του 2020 που ενέκρινε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 είχαν καθοριστεί στα 6,55 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την υγεία ο προυπολογισμός της ΚΔ επιβαρύνθηκε περαιτέρω, έτσι, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2020 θα ανέλθει στα 926,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 620 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση  ενίσχυσε τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, με τη συνεισφορά του κράτους στο ΓΕΣΥ να ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ για το 2020.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως, «κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική η ορθολογική λειτουργία και οικονομική διαχείριση του ΟΚΥΠΥ και η ανάκτηση του κόστους των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του μέσω του συστήματος του ΓεΣΥ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα συμβαίνει, προκειμένου να περιοριστεί η κρατική ενίσχυση του ΟΚΥπΥ στα επίπεδα που είχε αρχικά εκτιμηθεί».

Συνεχίζει την ενίσχυση

Τον Ιούλιο του 2019, όπως είχε καταγράψει η «Κ» η ΚΔ συνείσφερε  περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ακόμα στο ΓεΣΥ, αφού είχε κριθεί αναγκαία η ενίσχυσή του εξαιτίας της μη τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Τα 90 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον συμπληρωματικό τότε προυπολογισμό, χρησιμοποιήθηκαν για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν είχε γίνει τότε οποιαδήποτε πρόνοια ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό για το έτος 2019 ήταν ανεπαρκής.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά το πέρας της παρουσίασης του προυπολογισμού ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως η σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας οφείλεται στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε λόγω της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ. Όμως, είπε, θα υπάρξουν προσαρμογές, όπως η τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, και στη συνέχεια, θα επανέλθουμε σε μια πιο κανονική βάση και στις το ΥΠΟΙΚ, οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισπράξεων από φόρους στο εισόδημα και τον πλούτο της τάξης του 10.9%, αντικατοπτρίζοντας τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων καθώς και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όσο και στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 27.8% που παρουσίασαν οι συνεισφορές στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων. Ήταν πρώτον απόρροια της έναρξης λειτουργίας του ΓΕΣΥ και δεύτερον της αύξησης των συντελεστών των συνεισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 1η Ιανουαρίου 2019. Σημειώνεται η μη-επαναλαμβανόμενη θετική επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο από την έναρξη της καταβολής συνεισφορών στο ΓΕΣΥ από της 1η Μαρτίου 2019, έναντι της έναρξης της πραγματοποίησης δαπανών στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου 2019.

Στον προϋπολογισμό του 2020 σημειώνεται ότι, προβλέπονται έσοδα γενικής κυβέρνησης ύψους 10 δισ. ευρώ και δαπάνες γενικής κυβέρνησης ύψους 9.4 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της Κεντρικής Κυβέρνησης (δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού) θα ανέλθουν στα 6.94 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 κατά 633 εκατ. ευρώ.

Τα δημόσια έσοδα για το 2020 θα ανέλθουν στα 9.999,7 εκατ. σε σύγκριση με 9.090,2 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών στα πλαίσια του ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου, 2020.

Τέλος, όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι, το 2020 θα ανέλθουν στα 9.404 εκατ. σε σύγκριση με 8.262 εκατ. κατά το 2019, σημειώνοντας θετική μεταβολή ύψους 13,8%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της υλοποίησης της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2020.

Πριν το ΓεΣΥ

Πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι μισθοί των ιατρών, των νοσηλευτών και τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων πληρώνονταν από το προϋπολογισμένο κονδύλι του Υπουργείου Υγείας.

Εντούτοις, σε περιβάλλον ΓεΣΥ το Υπουργείο Υγείας δεν θα είναι αυτό που θα πληρώνει τους μισθούς των γιατρών και όλα τα έξοδα γενικότερα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αλλά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα τιμολογεί τις υπηρεσίες που προσφέρει και θα εισπράττει το ανάλογο χρηματικό τίμημα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Δηλαδή, σε περιβάλλον ΓεΣΥ τα χρήματα θα πηγαίνουν από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ ως συνεισφορά και εν συνεχεία ο ΟΑΥ, βάσει των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο ΟΚΥπΥ, θα πληρώνει τον τελευταίο.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως ο ΟΚΥπΥ δεν έχει ξεκινήσει να τιμολογεί τις υπηρεσίες του, δηλαδή να «χρεώνει» για κάθε υπηρεσία που προσφέρει και να δίνει με τη σειρά του «τιμολόγιο» στον ΟΑΥ.

Γι’ αυτό και το κράτος προχώρησε στην χρηματική κάλυψη των 306.8 εκατ. ευρώ αυξάνοντας τον προυπολογισμό του Υπ. Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X