ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσπιστία αγορών για τα ελληνικά ομόλογα

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

H άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συνεχίστηκε και χθες, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα όταν θα κληθεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της από τις αγορές.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι η χώρα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης και ξεκινά σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Για τον σκοπό αυτό αναχώρησε χθες για το Παρίσι, όπου θα παραμείνει έως την Πέμπτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο, απ’ όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή.

Το χθεσινό νέο σφυροκόπημα οδήγησε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 4,38% από 4,29% μία ημέρα πριν και του πενταετούς στο 3,77% έναντι 3,64% τη Δευτέρα. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, εξάλλου, ξεπέρασε χθες το 4%, ενώ είχε διατεθεί στους επενδυτές με 3,5% την περασμένη Πέμπτη.

Στις άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, η εικόνα ήταν ανάμεικτη, με συγκριτικά μικρότερες μεταβολές. Ετσι, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,13% από 2,07% και της Ιρλανδίας έμεινε αμετάβλητη στο 1,14%. Αναλυτές εκτιμούσαν χθες πως η πολιτική παράμετρος ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των αγορών έναντι των ελληνικών τίτλων.

Συγκεκριμένα, επεσήμαιναν ότι η υπόθεση της Novartis έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον παράγοντα της αβεβαιότητας, καθώς έχει οξύνει τα πολιτικά πάθη, κάτι που απεχθάνονται οι αγορές. Σε συνδυασμό με το Μακεδονικό, το περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, σε σύγκριση με αυτό που έβλεπαν οι επενδυτές πριν από μερικούς μήνες, όταν το μοναδικό θέμα στον ορίζοντα ήταν η τρίτη αξιολόγηση, η οποία τελείωσε γρήγορα και ομαλά, με προοπτικές για επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, βεβαίως, είναι το γεγονός ότι παραμένει μια σχετικά αδύναμη χώρα. Εχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης σε καθεστώς μνημονίου, έχει απολέσει πάνω από το 1/4 του εισοδήματός της και έχει το μεγαλύτερο –με διαφορά– δημόσιο χρέος. Είναι μια χώρα ειδικών συνθηκών, η οποία προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον «τολμηρών» –σε μεγάλο βαθμό– επενδυτών, που προσβλέπουν στις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Τελευταίως, η εικόνα αυτή έχει βελτιωθεί, αλλά όχι ακόμη επαρκώς, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να επηρεάζεται από τις διαθέσεις των αγορών με τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπόλοιπες ανάλογες χώρες της Ευρωζώνης. Ετσι, εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκιο 2,25% υψηλότερο από της Πορτογαλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X