ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΚΤ: Ανοιχτές οι στρόφιγγες μέχρι και τον Ιούνιο

«Βραχυπρόθεσμα διαφαίνονται κίνδυνοι υποχώρησης της οικονομίας της Ευρωζώνης, μεσοπρόθεσμα η εικόνα φαίνεται να ισορροπεί», δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ

Kathimerini.gr

Άφθονη ρευστότητα θα εξακολουθήσει να παρέχει η ΕΚΤ στην οικονομία της Ευρωζώνης τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων, ενώ διατηρεί το κόστος δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%. Η Τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν την πιθανότητα να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας, μολονότι διαβλέπει σημάδια βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και ελπίδες για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Το κατέστησε σαφές στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας, η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν τόνισε πως η ΕΚΤ δεν συζητά καν μια μείωση των αγορών ομολόγων και χαρακτήρισε «πρόωρη» την ιδέα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως μέχρι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα συνεχίσει στον ρυθμό αγοράς ομολόγων που έχει υιοθετήσει από τον περασμένο μήνα, αγοράζοντας δηλαδή περισσότερα ομόλογα από όσα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημειωτέον ότι από τον Μάρτιο η Τράπεζα αγοράζει κατά μέσον όρο ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ την εβδομάδα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας, ενώ τις πρώτες εβδομάδες του έτους είχε περιορίσει τις αγορές της κατά μέσον όρο στα 14 δισ. ευρώ την εβδομάδα. Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «έχει ανακάμψει η παγκόσμια ζήτηση, ενώ τα γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης των οικονομιών ανά τον κόσμο υποστηρίζουν την παγκόσμια οικονομία αλλά και την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη». Προσέθεσε, όμως, πως βραχυπρόθεσμα εξακολουθούν να σκιάζουν σύννεφα την εικόνα της οικονομίας καθώς την περιβάλλει η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως «τα τελευταία στοιχεία, οι έρευνες και οι δείκτες καταδεικνύουν πως η οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως μειώθηκε και πάλι το πρώτο τρίμηνο του έτους», αλλά προσέθεσε πως τα ίδια στοιχεία «κατατείνουν σε ανάπτυξη της οικονομίας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «βραχυπρόθεσμα διαφαίνονται κίνδυνοι υποχώρησης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά μεσοπρόθεσμα η εικόνα φαίνεται να ισορροπεί». Τόνισε, έτσι, πως εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η αναπτυξιακή νομισματική πολιτική όπως επίσης «κρίσιμα» είναι και τα γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως η πρόοδος στην εμβολιαστική διαδικασία θα επιτρέψει μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2021. Στους κόλπους της ΕΚΤ επικρατεί πάντως και πάλι διχογνωμία, καθώς τα πλέον συντηρητικά στελέχη του Δ.Σ. προσβλέπουν σε ταχύτερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και ευελπιστούν πως τα νέα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο θα επιτρέψουν τη μείωση των αγορών ομολόγων. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγο της Bloomberg Economics, τον Ιούνιο η Τράπεζα θα αρχίσει πράγματι να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές σχολιάζοντας τα αντίστοιχα προγράμματα που επιστράτευσαν στη διάρκεια της πανδημίας άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τώρα τα στελέχη τους είναι ακριβώς αυτό, το πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές ομολόγων.

«Φρένο» από τον Καναδά

Πρώτη ανάμεσα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων είναι η Τράπεζα του Καναδά, καθώς διαβλέπει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας της. Την απόφαση ανακοίνωσαν χθες τα μέλη του Δ.Σ. και ο διοικητής της, Τιφ Μακλέμ, υπογραμμίζοντας ότι μειώνει τις αγορές ομολόγων κατά 2,4 δισ. δολ., ενώ σχεδιάζει να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και θετική, καθώς οδήγησε το καναδικό δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. «Φαίνονται αρκετά σίγουροι πως μόλις υποχωρήσει το τωρινό κύμα της πανδημίας θα ανακάμψει αμέσως η οικονομία», σχολίασε αναλυτής συναλλάγματος στη Monex Canada. Παράλληλα, η Τράπεζα του Καναδά διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25% και άφησε να εννοηθεί πως θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρις ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Αναθεώρησε, άλλωστε, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, καθώς εκτιμά τώρα πως η ανάπτυξη στο σύνολο του 2021 θα φτάσει στο 6,5%. Δεν φαίνεται, πάντως, να συμμερίζονται ούτε την αισιοδοξία της ούτε τα σχέδιά της άλλες κεντρικές τράπεζες. Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Federal Reserve, ανακοίνωσε πως δεν βλέπει προοπτική για να μειώσει τις αγορές ομολόγων σύντομα. Η Τράπεζα της Αγγλίας, άλλωστε, προέβλεψε προ ημερών ότι θα ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προς τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση