ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα με ενδεχόμενη ανάκληση των πολιτογραφήσεων σε Καμποτζιανούς

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με ζητούμενο οτιδήποτε μεμπτό των προσώπων που έλαβαν διαβατήρια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Θορυβημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την δημοσιότητα που προσέλαβαν, οι περιπτώσεις παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων σε συγγενικά πρόσωπα και μέλη του καθεστώτος της Καμπότζης, μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος. Στον απόηχο των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και με σαφή πρόθεση να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες πολιτικές προεκτάσεις, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων χωρίς να αποκλείεται η ανάκληση τους εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παρά το γεγονός ότι την περίοδο που εγκρίθηκαν οι πολιτογραφήσεις, αυτές έγιναν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε, η κυβέρνηση έρχεται εκ των υστέρων να ερευνήσει και πάλι τα πρόσωπα και αν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό εναντίων τους που να τους καθιστά μη δικαιούχους των κυπριακών διαβατηρίων. Μια πρακτική που έχει εφαρμοσθεί και σε άλλη περίπτωση επενδυτή από αφρικανική χώρα στον οποίο αρχικά παραχωρήθηκε κυπριακό διαβατήριο και στη συνέχεια διατάχθηκε έρευνα για ζητήματα φοροδιαφυγής.

Η έρευνα
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών θα διερευνήσει εκ νέου το πλαίσιο παραχώρησης των Καμποτζιανών διαβατηρίων χωρίς να διευκρινίζεται επ’ ακριβώς η χρονική περίοδος ελέγχου. Ωστόσο αυτό το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου είναι πως στο μικροσκόπιό θα μπουν αμφίβολες περιπτώσεις του παρελθόντος, με βάση το νέο αυστηρό πλαίσιο παραχώρησης διαβατηρίων.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού υπενθύμισε τις προϋποθέσεις για αίτηση πολιτογράφησης: είναι κάτοχος βίζας Σιένγκεν, λευκό ποινικό μητρώο, διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων διεθνώς με εξειδικευμένους Οίκους, να μην είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, επικαλέστηκε την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δεν υπήρχε στο παρελθόν και στην οποία μπορούν να προστρέξουν οι Υπηρεσίες για τους ελέγχους σήμερα «αλλά και τις τυχόν αμφίβολες περιπτώσεις που είχαν εμφανιστεί από το παρελθόν. Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις που είχαν επισημανθεί».

Αυτό που φαίνεται να έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανάκλησή τους, είναι οι αναφορές που γίνονται για το καθεστώς της Καμπότζης το οποίο θεωρείται αντιδημοκρατικό από την Δύση. Επιπλέον υποδεικνύεται ο Neth Savoeun (ένα από τα πρόσωπα που πήραν κυπριακή υπηκοότητα), αρχηγός της αστυνομίας της Καμπότζης στον οποίο καταλογίζονται συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού της Καμπότζης Hun Sen. Το ίδιο πρόσωπο έχει χαρακτηρισθεί από το παρατηρητήριο ανθρωπίνων ως ένας από τους δώδεκα του καθεστώτος της Καμπότζης, τα οποία βρίσκονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Πιέσεις για το Πρόγραμμα
Μια άλλη πτυχή που ανέδειξε η δημοσιοποίηση με τα Καμποτζιανά διαβατήρια έχει να κάνει με το Επενδυτικό Πρόγραμμα που τρέχει από το 2013. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» της περασμένης Κυριακής η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης, το Φεβρουάριο του 2019 να ενισχύσει το πλαίσιο των κριτηρίων παραχώρησης επενδυτικών διαβατηρίων, έκλεισε κενά που υπήρχαν. Όμως την ίδια ώρα προκάλεσε μουρμουρητά ανάμεσα σε κάποιες εκ των εμπλεκομένων με το πρόγραμμα πλευρές που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ανησυχία της κυβέρνησης, από τον συνεχιζόμενο διεθνή θόρυβο.

Ωστόσο οι όποιες διαφωνίες εκφράσθηκαν για τα νέα κριτήρια που εφαρμόζονται, φαίνεται να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας και στο παρασκήνιο καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για χαλάρωση ή και έλεγχο των εγκρίσεων από πρόσωπα ή ομάδες που κινούνται επαγγελματικά στο Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Οι ντιβέλοπερ
Έντονες αντιδράσεις φαίνεται να υπάρχουν από πλευράς των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για τα κριτήρια που θεσπίσθηκαν για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, κίνηση που όπως υποστηρίζεται αυξάνει το βαθμό δυσκολίας απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, προτάθηκε μάλιστα από συγκεκριμένο ντιβέλοπερ όπως οι ίδιοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να αναλάβουν και να διενεργούν τους ελέγχους (due diligence) των αιτούντων.

Ο Γιάννης Μισιρλής, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου, με δηλώσεις του στην «Κ» της Κυριακής, αν και εξέφρασε τη στήριξη του στις αλλαγές του ΥΠΕΣ για σωστές επενδύσεις, εξέφρασε την αντίθεση του Συνδέσμου για τα κριτήρια που τέθηκαν για τα ΠΕΠ. Η θέση των επιχειρηματιών όπως μας τη μετέφερε είναι «πως πρέπει να υπάρχουν βαθμίδες κινδύνου για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που είναι αιτούντες του Επενδυτικού Προγράμματος. Υπάρχει λανθασμένη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης», κατέληξε.

CIPA
Μια άλλη παράμετρος των παρασκηνιακών διεργασιών φαίνεται να αγγίζει τον CIPA (Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων). Παρά την παρουσία και εμπλοκή που έχει ο Οργανισμός στο Επενδυτικό Πρόγραμμα, το τελευταίο διάστημα ασκούνται έντονες πολιτικές πιέσεις προκειμένου να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι έγκρισης των αιτήσεων παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων.

Ισχυρισμοί οι οποίοι διαψεύδονται από τον CIPA. Αυτό το οποίο υποστηρίζεται από τον Οργανισμό είναι πως στο πλαίσιο μιας συνάντησης μεταξύ του ΥΠΕΣ και του Οργανισμού είχε προταθεί ο CIPA να προσφέρει βοήθεια στην παραλαβή και αρχειοθέτηση των αιτήσεων. Κάτι που στη συνέχεια δεν προχώρησε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X