ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξαιρέσεις τουριστών από τα διατάγματα ζητά ο ACTA

Καλούν τον Πρόεδρο να παρέμβει προσωπικά για να σωθεί η κατάσταση στην διαχείριση των τουριστών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Συγκεκριμένο οδικό χάρτη επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας και εξαιρέσεις για τους τουρίστες ζητά ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια ύστατη προσπάθεια για να μην χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν από πρόνοιες των διαταγμάτων οι οποίες κάποιες φορές, στερούνται κοινής λογικής, όπως αναφέρουν. «Δεν είναι δυνατόν να προβαίνουμε σε ειδικές συμφωνίες, να διαφημίζουμε ότι ανοίξαμε για τον τουρισμό και την ίδια ώρα να αναμένουμε από τους τουρίστες που τελικά έρχονται, να μετακινούνται με 2 ή 1 ή 3 sms την ημέρα. Ή να περνούν από COVID-test ώστε να μπορούν να επισκεφθούν ένα κατάστημα ή να δειπνήσουν σε ένα εστιατόριο» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ο σύνδεσμος ταξιδιωτικών πρακτόρων, ζητά την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου, για λήψη πολιτικών αποφάσεων που ήδη έχουν καθυστερήσει όπως υπογραμμίζουν και σημειώνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παγοποιηθεί έστω προσωρινά ο κλάδος, μέχρις ότου μπορέσουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υπόβαθρο.

Σε τέσσερα βήματα

Όπως επισημαίνουν, ο οδικός χάρτης θα πρέπει να ικανοποιεί τέσσερις βασικές παραμέτρους- Καθορισμός ημερομηνίας απρόσκοπτης τουριστικής διακίνησης, εξαιρέσεις περιορισμών για τους τουρίστες, δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης εμβολιασμένων και αντικατάσταση του PCR τεστ στα αεροδρόμια.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας απρόσκοπτης τουριστικής διακίνησης, φτάνει να τηρηθεί απόλυτα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι η 1η Απριλίου που είχε τεθεί ως ημερομηνία έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν προσφέρει ικανοποιητικό πλαίσιο για την τουριστική εμπειρία των ξένων επισκεπτών.

Την ίδια ώρα, ψέγουν το γεγονός ότι οι τουρίστες τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης στο θέμα των περιορισμών των μετακινήσεων. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, κανένας ανταγωνιστικός μας προορισμός δεν έχει επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο, αφού λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην προσπάθεια προσέλκυσης τουρισμού. Ως επιχείρημα παραθέτουν ότι οι τουρίστες συναναστρέφονται με τα άτομα που τους συνοδεύουν στο ταξίδι, ως εκ τούτου οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τουρίστες, θεωρούνται ελάχιστες.

Ζητούν επίσης την δημιουργία Πρωτοκόλλου διαχείρισης εμβολιασμένων ατόμων, τόσο κατά την άφιξη τους αλλά και κατά τη διαμονή τους στη Δημοκρατία, από όλες τις χώρες και χωρίς να περιμένουμε την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού. Σήμερα καλύπτονται άτομα εμβολιασμένα μόνο από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο (1η Μαΐου) και την Κυπριακή Δημοκρατία αποκλειστικά για τη διαδικασία έλευσης τους στην Κύπρο.

Τέλος, ζητούν την κατάργηση ή την αντικατάσταση του 2ου PCR τεστ το οποίο απαιτείται στα κυπριακά αεροδρόμια με rapid τεστ. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος για τις αφίξεις από χώρες που εντάσσονται στην «κόκκινη» κατηγορία. Επιπλέον τονίζεται ότι το μέτρο του 2ου PCR test δεν υφίσταται σε καμία από τις ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου, κάτι που λειτουργεί αρνητικά για την χώρα μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ψέγουν επίσης το γεγονός ότι η ίδια ευαισθησία δεν επιδεικνύεται για τους Κύπριους υπηκόους που ταξιδεύουν σε πτήση για την Κύπρο, αφού του επιτρέπεται η επιβίβαση σε οποιαδήποτε πτήση προς την ΚΔ χωρίς οποιαδήποτε εξέταση, ακόμη και από χώρα στην «κόκκινη» κατηγορία. Και αυτό, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορούν να προκληθούν.

«Να ξαναδούμε το θέμα των rapid test»

Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι η πρακτική της διενέργειας αυξημένου αριθμού rapid test, θα πρέπει να επανεξεταστεί από τους ειδικούς, αφού δεν έχει καταφέρει ούτε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα για την κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα το πλαίσιο που αφορά τον τουρισμό, δεν έχει ευελιξία και θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόθεση της χώρας να προσελκύσει τουρισμό.

Ζητούν επίσης να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς για άτομα της τουριστικής βιομηχανίας, αίτημα το οποίο έχει εκφραστεί πολλάκις από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς χωρίς ανταπόκριση, ενώ ήδη άρχισε να υιοθετείται από ανταγωνιστικές μας χώρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση