ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ανάπτυξη της οικονομίας απασχόλησε Αναστασιάδη-ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

«Επαναφέρθηκε το θέμα για την ενάσκηση του δικαιώματος της απεργίας ειδικά για κάποιους τομείς που θεωρούνται ουσιώδεις υπηρεσίες»

Newsroom K

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και τον Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Γιώργο Πέτρου, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ και τον Πρόεδρο ΟΕΒ με αντικείμενο την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.

Συζητήθηκε η συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, με ποιούς τρόπους μπορεί να ενισχυθεί η αναπτυξιακή αυτή πορεία και ακούστηκαν εισηγήσεις από πλευράς των οργανώσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, για τα προβλήματα που αρχίζουν να διαφαίνονται ως προς την επάρκεια του εργατικού δυναμικού στην οικονομία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και άλλα επιμέρους ζητήματα και εισηγήσεις που καταγράφονται και θα μελετηθούν».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επαναφέρθηκε το θέμα για την ενάσκηση του δικαιώματος της απεργίας ειδικά για κάποιους τομείς που θεωρούνται ουσιώδεις υπηρεσίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πρόσφατα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτό το θέμα και υπάρχει συναντίληψη ότι με τη συμφωνία που υπάρχει από το 2004, εφόσον αυτή τηρείται, όσον αφορά τη ρύθμιση των απεργιών σε οργανισμούς που παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, θα μπορούμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε τις προηγούμενες μέρες για αυτά που συμβαίνουν σε ημικρατικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ΑΗΚ, και η συναντίληψη που φαίνεται να υπάρχει για τη ρύθμιση της συμφωνίας του 2004 μπορεί να δώσει απαντήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να δούμε τη συμφωνία αυτή να λειτουργεί. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή σε εποχές που ήταν άλλη η Κυβέρνηση είχε επιτευχθεί προκειμένου να μη γίνει νομοθετική ρύθμιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος είχε ζητήσει να γίνει διάλογος για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο διάλογος προβλέπεται από εκείνη τη συμφωνία του 2004 και διάλογος θα γίνει».

Σε ερώτηση για το θέμα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ανάμεσα στους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Κάποια πράγματα που επισημαίνονται και από τις οργανώσεις είναι υπόψη. Το γεγονός ότι σε μια οικονομία που για χρόνια τώρα μεγαλώνει με ρυθμό 4%, είναι επόμενο να χρειάζεται διαρκώς μεγαλύτερη απασχόληση. Αυτό έχει την πολύ ευχάριστη πλευρά του ότι η ανεργία έχει μειωθεί και μειώνεται διαρκώς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εξευρεθούν και τρόποι να μην γίνει προβληματική η ανάπτυξη διότι δεν θα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό. Ακούστηκαν εισηγήσεις, η Κυβέρνηση εξετάζει διάφορες ιδέες και όταν υπάρξουν αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ίσως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ενοχοποιήσει λήπτες του ΕΕΕ ότι ενώ μπορούν να δουλεύουν, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το ότι η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Υπηρεσίες λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το σύστημα και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού συστήματος του ΕΕΕ, ως οφείλουν λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα.

Δεν θέλουμε να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα χώρο όπου θα δοθεί κίνητρο για να μην εργάζονται οι άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε οι ευάλωτες ομάδες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο να έχουν αυτή τη στήριξη που αυτή η Κυβέρνηση για πρώτη φορά έχει εξασφαλίσει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση