ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απειλή Τραμπ για νέους δασμούς φέρνει αντίποινα από το Πεκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων

Kathimerini.gr

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει με την επιβολή νέων δασμών σε πρόσθετα προϊόντα από την Κίνα, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων, εκτός της ισχύουσας φορολόγησης εισαγωγών της τάξεως των 250 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά, ο Λευκός Οίκος υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ με αυτήν την κίνηση φορολογεί όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, θεωρώντας πως οι Κινέζοι δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις που είχε κάνει ο πρόεδρός τους Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο του G20 που είχε πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου στην Οσάκα. Οι συνολικές εισαγωγές από την Κίνα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 539,7 δισ. δολάρια και ήδη φορολογούνται με 25% προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Εν μέσω της επανέναρξης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, ύστερα από τρίμηνη διακοπή, ο Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα φορολογήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με 10% πρόσθετες εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Ισχυρίστηκε μέσω Twitter πως το Πεκίνο δεν ήταν συνεπές με την υπόσχεση του Σι για αύξηση των εισαγωγών σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και την απαγόρευση των παράνομων εξαγωγών φαιντανύλης (fentanyl), συνθετικό οπιοειδές που χρησιμοποιείται ως ισχυρό αναλγητικό στις ΗΠΑ, αναφέρει το CNN.

Λίγο μετά, ο Τραμπ διεμήνυσε –πάλι μέσω Twitter– πως δεν τον ενδιαφέρει η αρνητική αντίδραση των αγορών. Σε προχθεσινή πολιτική συγκέντρωση στο Σινσινάτι, ο Τραμπ δήλωσε επίσης: «Νομίζω πως θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί μας, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Μέχρι να φθάσει η ώρα της συμφωνίας, πάντως, θα φορολογήσουμε ανελέητα την Κίνα».

Δίχως αμφιβολία, οι αγορές σε όλες τις γωνιές του κόσμου κινήθηκαν «στο κόκκινο» την Πέμπτη και την Παρασκευή. Για ακόμη μία φορά, οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την ανατροπή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, όπως είχε συμβεί προ τριών μηνών, οπότε είχε δοθεί η εντύπωση πως επίκειται εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, για να αποτραβηχτεί τελικά η κυβέρνηση Τραμπ. Aπό το βράδυ της Πέμπτης ανετράπη η άνοδος της Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν τελικά με απώλειες 1,1% και 0,9%, αντιστοίχως. Εν συνεχεία, οι δείκτες Asia Dow (Ασία-Ειρηνικός), Nikkei 225 (Τόκιο) και Hang Seng (Χονγκ Κονγκ) έκλεισαν με απώλειες 2,10%, 2,11% και 2,35%.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια στον δείκτη Dow Jones, ενώ μεγάλη πτώση παρουσίαζαν επίσης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές έσπευσαν σε επενδυτικά καταφύγια, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν κάτω από το 2%.

Εδώ και καιρό, οικονομολόγοι, επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Ακόμη και ο πρώην βασικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε πως αυτή η μάχη δασμών έχει ήδη επιφέρει «δραματικές επιπτώσεις» στη μεταποίηση και στις επενδύσεις των ΗΠΑ. Ο Γκάρι Κον προσέθεσε, επίσης, πως «η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνόταν με ή χωρίς τους δασμούς», διαψεύδοντας το αφήγημα Τραμπ πως ο εμπορικός πόλεμος πλήττει περισσότερο τις άλλες χώρες παρά τις ΗΠΑ.

Στρεβλώσεις στην αγορά

Η Κίνα δεν έχει το περιθώριο να προχωρήσει σε ισάξια αντίποινα με την επιβολή δασμών εις βάρος των ΗΠΑ, αλλά οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πολιτική προστατευτισμού του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι εισαγωγές στην Κίνα από τις ΗΠΑ περιορίζονταν πέρυσι στα 179,3 δισ. δολάρια έναντι εξαγωγών 557,9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία. Οι Κινέζοι προμηθευτές και έμποροι θα περάσουν, ουσιαστικά, το πρόσθετο κόστος των δασμών στις τιμές εις βάρος των Αμερικανών καταναλωτών. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ενδυσης και Υπόδησης, Στέφεν Λαμάρ, οι επιχειρήσεις μεταποίησης στην Κίνα προμηθεύουν το 42% των ενδυμάτων και το 69% των υποδημάτων στις ΗΠΑ. Παράγοντες του αμερικανικού τχνολογικού κλάδου εκφράζουν φόβους για περαιτέρω στρεβλώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εφόσον οι προχθεσινές απειλές του Τραμπ εντείνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Στα νέα προϊόντα από την Κίνα που προτίθεται να φορολογήσει ο Τραμπ περιλαμβάνονται φορητοί υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα και άλλα προϊόντα τεχνολογίας που εμπεριέχουν εξαρτήματα από τις ΗΠΑ. Ηδη, οι Intel, Qualcomm και Advanced Micro Devices προειδοποίησαν πως οι εντεινόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία και στις προβλέψεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X