ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τράπεζα της Τουρκίας απογοήτευσε τους επενδυτές

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας και την ανακοίνωση των αποφάσεών της, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 2%

Kathimerini.gr

Η τουρκική λίρα βρίσκεται για ακόμη μία φορά κοντά στο ψυχολογικό όριο των οκτώ λιρών προς ένα δολάριο. Την οδήγησε σε νέα υποχώρηση η Τράπεζα της Τουρκίας με την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη να μην αυξήσει τα επιτόκια, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας οικονομολόγων αλλά και επενδυτών. Αντί μιας αύξησης του βασικού επιτοκίου, η Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να αυξήσει έμμεσα το κόστος δανεισμού με διάφορους τεχνικούς ελιγμούς που δεν πείθουν την αγορά. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας και την ανακοίνωση των αποφάσεών της, το νόμισμα υποχώρησε κατά περισσότερο από 2%.

Από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το ¼ της αξίας της έναντι του δολαρίου και η χώρα κινδυνεύει άμεσα από μια νομισματική κρίση αντίστοιχη εκείνης που γνώρισε το καλοκαίρι του 2018. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Φίνιξ Κάλεν, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Société Générale, υπογράμμισε πως μόνον μια αύξηση του βασικού επιτοκίου θα αποτελούσε το «αξιόπιστο μήνυμα» προς τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα «αντιμετωπίζει την επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμού και στρέφεται σταδιακά προς μια πιο συμβατική νομισματική πολιτική». Όπως τόνισε ο ίδιος, «όμως, δεν είδαμε κάτι τέτοιο».

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο που έχει επανειλημμένως δηλώσει την απέχθειά του προς τα επιτόκια. Πριν από ένα χρόνο, άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον Μουράτ Τσετίνκαγια, έπειτα από διαφωνία του για θέματα νομισματικής πολιτικής. Τον περασμένο μήνα, πάντως, η Τράπεζα της Τουρκίας αιφνιδίασε και εξέπληξε θετικά τις αγορές όταν για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Η κίνηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και μεταξύ των οικονομικών αναλυτών. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές εξέλαβαν την κίνηση ως αρχή μιας στροφής σε περιοριστική πολιτική προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα αλλά και να προσελκύσει το τόσο αναγκαίο για την Τουρκία ξένο κεφάλαιο. Είχαν, έτσι, προεξοφλήσει νέα άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Σχολιάζοντας την διάψευση των προσδοκιών αυτών, ο Τζέισον Τιούβεϊ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη συμβουλευτική Capital Economics, τόνισε πως «προφανώς οι πολιτικές πιέσεις αποθαρρύνουν την κεντρική τράπεζα που είναι απρόθυμη πλέον να στραφεί σε μια συμβατική πολιτική και να αυξήσει τα επιτόκια». Παράλληλα ο Τίμοθι Ας, αναλυτής στην BlueBay Asset Management, προεξοφλεί πως με την πολιτική αυτή η Τράπεζα της Τουρκίας «θα καταφέρει νέο πλήγμα στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία της ενώ διακινδυνεύει νέα πτώση της τουρκικής λίρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση