ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι μνηστήρες για τα ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού

Από Κύπρο αλλά και από Ελλάδα οι μνηστήρες για να αναλάβουν την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ήταν Αύγουστος του 2017 όταν η πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συνήψε συμφωνία με την ισπανική Altamira Asset Management για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Έκτοτε, όμως, άλλαξαν πολλά, με το Συνεργατισμό να μην υπάρχει πλέον και να έχουν απορροφηθεί τα καλά του στοιχεία από την Ελληνική Τράπεζα. Η Altamira Asset Management, όμως, βάσει της συμφωνίας, συνεχίζει να εξυπηρετεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του Συνεργατισμού, μέσω της κυπριακής θυγατρικής που έχει δημιουργήσει, την Altamira Asset Management Cyprus.

Η εταιρεία έχει υπό τη διαχείρισή της τη δεδομένη χρονική στιγμή πέραν των 400 ακινήτων, ενώ το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της ξεπερνά τα 3.000 ακίνητα. Η δεκαετής κοινοπραξία, όμως, με την Altamira για την επιχειρησιακή διαχείριση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και αναμένεται να γίνει νέος διαγωνισμός για την διαχείρισή του, όπως προνοούν τα συμφωνηθέντα μετά την διάσπαση της τράπεζας σε δύο κομμάτια.

Όπως πληροφορείται η «Κ», αρκετοί, αλλά και λίγο πολύ γνωστοί, είναι οι μνηστήρες που θα διεκδικήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του πρώην Συνεργατισμού, δηλαδή της νυν Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ. της ΚΕΔΙΠΕΣ. Οι μνηστήρες θα είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στο νησί, servicers Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και εταιρείες που ασχολούνται με την αντίστοιχη αγορά στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας πρώτα τους «Κύπριους» εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, είναι η τσεχική Aps Holding, η B2Holding, η Pepper Europe Limited, η Apollo Global Management, αλλά Altamira Asset Management που θα δηλώσει και πάλι ενδιαφέρον. Τονίζεται πως οι ανωτέρω εταιρείες, πλην της Apollo, έχουν δημιουργήσει τις κυπριακές θυγατρικές τους, τις APS Debt Servicing Cyprus, B2Kapital, Pepper Cyprus Limited και Altamira Asset Management Cyprus.

Η Apollo αναμένει ακόμα την έγκριση της απόκτησης από τις εποπτικές αρχές του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους 2,8 δισ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου ώστε να δημιουργήσει το κυπριακό τμήμα της. Η συμφωνία εξάλλου προϋποθέτει και την μετακίνηση περίπου 110 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στο συγκεκριμένο τμήμα που θα πρέπει να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο όμως πηγάζει και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και με τον ίδιο τρόπο εγκατέστησαν τις ελληνικές τους θυγατρικές μεγάλα επενδυτικά ταμεία. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως «καλοβλέπει» το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται τη δεδομένη στιγμή η Altamira και ενδεχομένως να πάψει να διαχειρίζεται με τον νέο διαγωνισμό, η Intrum Hellas, θυγατρική της σουηδικής Intrum που αρχές του καλοκαιριού απέκτησε μαζί με την CarVal –που είναι αμερικανικής καταγωγής- δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόσθετα, άλλος μνηστήρας για το χαρτοφυλάκιο είναι η κατά τα 100% θυγατρική της Eurobank Ελλάδος, η Financial Planning Services (FPS).

Για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον επίσης η γερμανική EOS και η σουηδική Hoist, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να «καλοβλέπουν» και αυτές τα ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού. «Τα επενδυτικά ταμεία, όπως και οι εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ που συνδέονται εξ ολοκλήρου ή έχουν μετοχική σύνδεση με αυτές είναι πολλές φορές ίδιες. Με τις μεσογειακές χώρες ασχολούνται συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία και εταιρείες τα οποία ενδιαφέρονται για αγορές τραπεζών, επενδυτικών ευκαιριών και Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», σημείωσαν οι ίδιες πηγές χαρακτηριστικά.

Ήρθε για να μείνει

Το σχετικό ψήφισμα αφορούσε την δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ της πρώην ΣΚΤ κατά 49% και της Altamira κατά 51% για τη διαχείριση ΜΕΔ ύψους 7,2 δισ. ευρώ και ακινήτων ύψους 0,4 δισ. ευρώ ήταν χρονικής περιόδου 10 ετών και δεν περιλάμβανε πώληση ή άλλου είδους αποξένωση περιουσιακών στοιχείων από την Τράπεζα τον Αύγουστο του 2017, ημερομηνία που δεν είχε αποφασιστεί να διαχωριστεί και να πωληθεί η ΣΚΤ. Η Τράπεζα θα κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα της Altamira Asset Management Cyprus και οι αμοιβές που θα κέρδιζε η κοινοπραξία θα ήταν μεταβλητές.

Όπως είχε επισημανθεί θα εξαρτάτο από την πρόοδο που θα γινόταν όσον αφορά στη μείωση του ύψους των ΜΕΔ της Συνεργατικής. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Υπολείπονται οκτώ (8) και πλέον χρόνια συμβολαίου τήρησης της συνεργασίας μεταξύ της νυν ΚΕΔΙΠΕΣ και της Altamira, από το οποίο όπως σωστά έχει επισημανθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά καιρούς, στην περίπτωση που δεν συνεχίσει η συνεργασία μεταξύ Altamira και ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει το κράτος να καταβάλει πρόστιμο στην ισπανική εταιρεία. Ο διαγωνισμός όμως πρέπει να γίνει ξανά, διότι τότε δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά άμεση ανάθεση του χαρτοφυλακίου στους Ισπανούς ως οι καλύτεροι γι’ αυτή την διεκπεραίωση της διαδικασίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση έχει δεχθεί αρκετή κριτική εξάλλου γι΄ αυτή την απόφασή της να αναθέσει και να μην θέσει το χαρτοφυλάκιο σε διαγωνισμό. Η επίσημη θέση της Altamira που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς, είναι ότι η εταιρεία «ήρθε στην Κύπρο για να μείνει».

Η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων στην Ευρώπη με 65 δισ. χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση. Η Altamira ξεκίνησε ως η πλατφόρμα εξυπηρέτησης προβληματικών δανείων και ακινήτων της Banco Santander. Το 2014 εισήλθε στο κεφάλαιο της το Αμερικανικό Θεσμικό Ταμείο Apollo Global Management με συνολική επένδυση πέραν των 600εκατ. Την ίδια χρονιά η ισπανική SAREB, η οποία αποτελεί την κακή τράπεζα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ανέθεσε στην Altamira τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Αντίστοιχη συμφωνία διατηρεί και με την Πορτογαλική Oitante. Η Altamira είναι επίσης ο διαχειριστής των προβληματικών δανείων της BBBVA, Bain Capital, και της Banco Santander από την οποία πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Banco Popular.

Τέλος η Apollo από το μετοχικό κεφάλαιο της Altamira Asset Management

Όπως μετέδωσε το Reuters την τελευταία ημέρα του 2018, η συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού Θεσμικού Ταμείου Apollo Global Management και της ισπανικής Altamira έλαβε τέλος. Η ιταλική doBank, τράπεζα με έδρα τη Βερόνα, γνωστή ως το 2015 ως UniCredit Credit Μanagement Bank και εταιρεία που εξυπηρετεί Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, γνωστοποίησε πως αγόρασε το 85% της Altamira Asset Management, έναντι 412 εκατ. ευρώ. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως το μερίδιο της doBank στην ισπανική εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει στο 100% εάν η επίσης ισπανική Banco Santander, η οποία κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 15%, θελήσει να συμμετάσχει στη συμφωνία πριν την ολοκλήρωσή της και να παραχωρήσει το 15% που κατέχει.

Η Altamira διαχειριζόταν σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία αξίας 55 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση