ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τραπεζίτες ψηφίζουν συγχωνεύσεις

Προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες βλέπουν τα τραπεζικά ιδρύματα στην επόμενη πενταετία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Διάχυτη στην τραπεζική ατμόσφαιρα είναι η διάθεση των Τραπεζιτών για τραπεζικές συγχωνεύσεις. Παρατηρούν ότι είναι μια εξέλιξη η οποία θα πρέπει να γίνει αναπόφευκτα και εντός πενταετίας τα ονόματα στον τραπεζικό χάρτη θα έχουν αλλάξει. Αυτό ήταν το διακύβευμα της συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην οποία παραβρέθηκαν οι CEO’s των τριών μεγάλων τραπεζών του νησιού για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους. Ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν της Τράπεζας Κύπρου, ο Νικόλας Χατζηγιάννης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και ο Ιωάννης Μάτσης της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αναφορά για τις συγχωνεύσεις ήταν εκτενής στις παρουσιάσεις τους, λέγοντας πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι υπερμεγέθης και δεν χωρά όλες τις τράπεζες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί. Επισήμαναν πως αυτό δημιουργεί τρομερό ανταγωνισμό μεταξύ τους, πως το μερίδιο αγοράς που έχουν να διαχειριστούν είναι πολύ μικρό, ενώ τα κέρδη τους περιορίζονται, με τα δανειακά επιτόκια να μην τους βοηθούν σε καμία περίπτωση που είναι τόσο χαμηλά. Στην ομιλία του ο κ. Χούρικαν ανέφερε την ανάγκη να αλλάξουν τα τραπεζικά εργασιακά δεδομένα, με καλύτερο σύστημα αξιολόγησης το οποίο να είναι και πιο αξιόπιστο.

Γνωστή πλέον είναι εξάλλου η κόντρα της Τράπεζας Κύπρου με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για το σύστημα αναβαθμίσεων και αξιολογήσεων, το οποίο φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και άλλους τραπεζίτες. Αναφορικά με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι πρέπει να λάβουν πλέον υπόψη τους την τεχνολογική εξέλιξη και να υιοθετήσουν πρακτικές που θα τις μετεξελίξουν και θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν στο βάθος του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, «όλοι έχουμε μια τράπεζα πλέον στο κινητό μας και προς τα εκεί δείχνουν ότι οδηγούνται όλα τα πράγματα. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα». Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου έθιξε και το γεγονός πως πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στους νόμους όπως των εκποιήσεων, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος των Τραπεζών αλλά και των καλών δανειοληπτών και καταθετών, για να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Κάναμε την αρχή

Στο ίδιο μήκος κύματος παρουσίασης κινήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, λέγοντας πως τις συγχωνεύσεις άρχισε πρώτος Συνεργατισμός. Είπε πως το 2013 υπήρχαν 106 τράπεζες στην Κύπρο, αφού υπήρχαν 93 διαφορετικά Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, ένα κεντρικό Συνεργατικό, αλλά και 12 άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα. Εξήγησε ότι τα 94 ΣΠΙ έγιναν 18 και εν συνεχεία παρέμεινε ένα, δείχνοντας το δρόμο των συγχωνεύσεων και στις άλλες τράπεζες. Σε δηλώσεις του στην «Κ», είπε τα εξής: «Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει σοβαρή πρόοδο τους τελευταίους 12 μήνες και συγκεκριμένα εμείς έχουμε κάνει τρομερή πρόοδο. Η ΣΚΤ θα κλείσει τον κύκλο της με την τελευταία υποχρέωση που έχει, δηλαδή να ιδιωτικοποιηθεί, καθότι είναι και μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Ο Συνεργατισμός έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που είχε υπογράψει, έχει τη συνεργασία με την Altamira, φέρνοντας αυτή την υποδομή για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων. Χρειάζεται σταθερότητα και ηρεμία για να γίνει σωστή διαχείριση των στοιχείων που θα έχει να διαχειριστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Χατζηγιάννης εξήρε το γεγονός ότι πρέπει να ενισχυθούν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, καθώς και να περάσει επιτέλους ο Νόμος της τιτλοποίησης των Δανείων.

Δάνεια παντού

Από πλευράς του ο CEO της Ελληνικής Ιωάννης Μάτσης σε δηλώσεις του στην «Κ», είπε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις αλλά και να αδράξει αρκετές ευκαιρίες. Ανέφερε πως το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων δημιουργήθηκε λόγω των πολλών καταθέσεων που εισέρρευσαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα την περίοδο του 2004 – 2010, με τις τράπεζες να έδιναν αυτό τον δανεισμό με χαλαρότερα κριτήρια από τα αναμενόμενα ή από αυτά που χρησιμοποιούνται πλέον. Έτσι, δόθηκε δανεισμός και σε πρόσωπα τα οποία δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν και με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα των ΜΕΔ που μετράνε τα 21,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι εκτός από το μεγάλο πρόβλημα των ΜΕΔ, οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν το Anti Money Laundering (AML), δηλαδή να ακολουθούν όλες τις πρακτικές και τις δοθείσες γραμμές για προσέλκυση πελατών που είναι αποδεκτού ρίσκου. Υπογράμμισε με τη σειρά του ότι οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να μειωθούν ώστε οι 13 τράπεζες να περάσουν σίγουρα σε μονοψήφιο νούμερο, με συγχωνεύσεις. Χαρακτηριστικά τόνισε : «Δεν έχω αμφιβολία πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρχουν συγχωνεύσεις, αλλά ποιες τράπεζες θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία δεν είμαι εις θέση να γνωρίζω». Τέλος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος έλεγχος από τους επόπτες, ο οποίος βαρύνει τον ισολογισμό της τράπεζας με κόστη τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Από την άλλη σχολίασε ότι η παραπάνω διαδικασία κάνει τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα πολύ πιο δυνατά και επιλέξιμα από τους επενδυτές.

Η ΣΚΤ ήταν ενήμερη για την «Αβέβαιη Κατεύθυνση» των Moody’s

Σε αναθεώρηση, με «αβέβαιη κατεύθυνση», έθεσε, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων Caa2 της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας (BCA) και την προσαρμοσμένη BCA στο ca από caa2.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης σχολίασε τα εξής για την ανακοίνωση των Moody's: «Αυτή η εξέλιξη είναι γνωστή στην Τράπεζα και είναι αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση της 19ης του Μάρτη ο Οίκος Αξιολόγησης να θεωρεί ότι υπάρχουν κάποιες άγνωστες πτυχές για την κατάληξη της διαδικασίας. Θέλω να σημειώσω ότι δεν έχουμε υποβάθμιση των καταθέσεων της τράπεζας, αλλά ούτε της πιστοληπτικής της ικανότητας, η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα όπως και προηγουμένως. Αντιλαμβάνομαι πως ο Οίκος αναμένει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, για να μπορέσει να δώσει περισσότερες πληροφορίες στους πελάτες του».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση