ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πάγωσαν» 4.500 υγιείς λογαριασμούς της ΣΚΤ

Διαβουλεύσεις για να μεταφερθούν στην Ελληνική από τη προσεχή Δευτέρα και να διορθωθεί το λάθος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε πελάτες της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας εξετάζει η έκτακτη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το συμψηφισμό των καταθέσεών τους που διατηρούσαν με την πρώην ΣΚΤ, με δάνεια τα οποία είχαν παραχωρηθεί από την ίδια τράπεζα και δεν εξυπηρετούνταν.

Στην Επιτροπή τονίστηκε πως από τους 16.000 λογαριασμούς που βγήκε στη δημοσιότητα βάσει των παραπόνων ότι έκλεισαν παρανόμως και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, μόνο οι 4.500 ήταν υγιείς, άρα και έχει γίνει λανθασμένα η όποια κίνηση.

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή ο εκτελών χρέη Διευθυντής της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) Σταύρος Ιωάννου, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Ελληνική Τράπεζα, ώστε να δοθεί λύση για 4.500 λογαριασμούς από τους 16.000 συνολικά επηρεαζομένους, από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.

Τρεις πτυχές

Ο κ. Ιακώβου συνέχισε πως υπάρχουν τρεις πτυχές επηρεαζόμενων λογαριασμών:

Πρώτον, είναι 2.000 καταθέσεις εγγράφως δεσμευμένες σε δάνεια

Δεύτερον, είναι 3.500 καταθετικοί λογαριασμοί, χωρίς δέσμευση, των οποίων όμως οι ιδιοκτήτες ήταν οφειλέτες σε δάνεια με μικρές καθυστερήσεις. Έγινε συμψηφισμός και τόσο τα εξυγιασθέντα δάνεια, όσο και τα υπόλοιπα των καταθέσεων, φαίνεται να μεταφέρθηκαν στην απορροφούσα οντότητα (Ελληνική).

Τρίτον, 10.500 τρεχούμενοι λογαριασμοί προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τερματίστηκαν.

1.800 ήδη τερματισμένοι

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι οι 1.800 εξ' αυτών ήταν ήδη τερματισμένοι και οι 5.700 ήταν συνδεδεμένοι με ΜΕΔ. Άρα, 7.500 λογαριασμοί και να μεταφέρονταν στην Ελληνική θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα, και δεν θα άλλαζε τίποτα γι' αυτούς.

Όμως, 4.500 λογαριασμοί υπογράμμισε ότι ήταν τρεχούμενοι και εξυπηρετούμενοι, άρα ενδεχομένως τα παράπονα των πολιτών που έχουν έναν εκ των 4.500 αυτών λογαριασμών, να έχουν βάση.

Χρυστάλλα: Είχαν περιθώριο μέχρι 9 Νοεμβρίου

Τη θέση πως ο Συνεργατισμός είχε χρονικό περιθώριο μέχρι 9 Νοεμβρίου για να μεταφέρει το «καλό» του κομμάτι στην Ελληνική Τράπεζα, εξέφρασε από πλευράς της η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Αυτό, σχολίασε, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί όσο πιο γρήγορα γινόταν η ΣΚΤ στην Ελληνική, αλλά το ότι υπήρχε παραπάνω χρόνος για να ειδοποιηθούν ικανοποιητικά οι επηρεαζόμενοι πελάτες της ΣΚΤ, των οποίων θα πάγωναν οι λογαριασμοί. Εντούτοις, συνέτρεχαν άλλοι λόγοι για να γίνει γρήγορα η διαδικασία, με το ορόσημο της 9ης Νοεμβρίου να το έχει θέσει ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας, SSM.

«Προτρέπουμε την Ελληνική, που είναι μια ιδιωτική εταιρεία, να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ώστε συνταξιούχοι και άλλες ομάδες που χρειάζονται τους λογαριασμούς αυτούς, να τους ενεργοποιήσει», σημειωσε.

Μάτσης: Εάν είναι εφικτή η μετάβαση θα το πράξουμε

«Είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τη μετάβαση όποιων λογαριασμών επηρεάστηκαν λανθασμένα από αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης. Όπως είπε, μέχρι αργά την Παρασκευή το βράδυ η Τράπεζα εξέταζε τη λύση που θα δοθεί, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν τις εργασίες τους και σήμερα, Σάββατο, μετά τη συνεδρία. «Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα η όποια διαδικασία», κατέληξε.

Καθυστέρησαν οι επιστολές

Ο Διευθυντής δικτύου της ΣΕΔΙΠΕΣ, Μάριος Παπαδόπουλος, παραδέχτηκε πως οι επιστολές προς τους επηρεαζόμενους στάληκαν εκπρόθεσμα, άρα και οι συμφηφισμοί προηγήθηκαν της όποιας προειδοποίησης. Ο λόγος όμως ήταν κατά τον ίδιο ότι δεν έιχε ξεκαθαρίσει ακόμα η λίστα των πελατών που θα έπρεπε να σταλούν οι προειδοποιήσεις.

Η σύγχυση

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία και δεν υποδέχθηκε ποτέ τους πελάτες αυτούς από τη Συνεργατική, ευθύνεται ο πρώην Συνεργατισμός. Σύμφωνα με την ΣΚΤ δε, οι λογαριασμοί που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και που έχουν συνεπώς τερματιστεί, είχαν χρεωστικό υπόλοιπο και ήταν μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί, ή κάτοχος του λογαριασμού συνδέετo άμεσα ή έμμεσα με μη εξυπηρετούμενο λογαριασμό ή με κάτοχο μη εξυπηρετούμενου λογαριασμού. Τέτοιοι λογαριασμοί δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία μεταφοράς στην Ελληνική Τράπεζα και έχουν παραμείνει στην πρώην ΣΚΤ, νυν ΣΕΔΙΠΕΣ, πλέον ως δάνεια προς είσπραξη.

Σημειώνεται πως η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση