ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεβασμό στο Εφετείο ζητάει ο Γλαύκος Χατζηπέτρου

Μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με συνταγματικές αλλαγές στέλνει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τη στάση της ΠΑΣΥΔΥ απέναντι στα όσα έχει αφήσει πίσω της η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές στο δημόσιο παρουσιάζει στην «Κ» ο γ.γ. της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου υπεραμύνεται των προσφυγών στην δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν 3 δισ. ευρώ και θα πάρουν 40 εκατ. ευρώ. Διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος ως μέτρο αντιμετώπισης της δικαστικής απόφασης. Στο πνεύμα αυτό θεωρεί πως αυτό που προέχει είναι το κράτος δικαίου και όχι ενδεχόμενα οικονομικά προβλήματα.

-Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, στις προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων για τις περικοπές, θα προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πώς το σχολιάζετε;
-Να μην ξεχνάμε πως για αρκετό χρόνο, πριν την απόφαση, γινόταν λόγος για 5 δισ. ευρώ, γινόταν λόγος για επιστροφή στην Κύπρο του ΔΝΤ, γινόταν λόγος για επιστροφή στο μνημόνιο. Τώρα αντί για 5 δισ., ακούμε ότι είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ η επιβάρυνση. Από την άσκηση που έχουν κάνει τα στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ, προβλέπεται ότι το κράτος θα στερηθεί, τα επόμενα 4 χρόνια, ένα ποσό γύρω στα 800 εκατ. ευρώ από τις διάφορες αποκοπές που έχουν επιβληθεί με τους νόμους που έχουν κριθεί από το Δικαστήριο ως αντισυνταγματικοί. Θεωρώ, αν δούμε τα μέτρα που πήραν τελευταία χαριστικώς για κάποιες τάξεις, δηλαδή π.χ. την ακίνητη ιδιοκτησία, το κράτος χάνει από αυτή τη διευθέτηση ένα εισόδημα της τάξης των 85 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εκείνο που έγινε με τα πετρελαιοειδή είναι άλλα 100 εκατ. ευρώ. Και ερωτώ: Ποιος ζήτησε να τροποποιηθεί ο νόμος για την ακίνητη ιδιοκτησία ή ποιος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου ζήτησε να αλλάξει η τιμή της βενζίνης; Κανένας. Αυτά τα κάνεις, όχι με αφαίρεση μισθών και συντάξεων, -αυτό είναι ανεπίτρεπτο- αυτά τα ποσά τα στερείς από την αγορά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτά τα λεφτά θα τα διοχέτευαν στην αγορά, δεν θα τα πήγαιναν στην Ελβετία ή στο Λουξεμβούργο όπως έχουν κάνει πολλοί συμπατριώτες μας επιχειρηματίες.

-Στην περίπτωση που δεν υπήρχε νομοθεσία για άρση των περικοπών σταδιακά μέχρι το 2022 κάποιος θα έλεγε ότι ίσως η δικαστική διεκδίκηση να ήταν δικαιολογημένη. Από τη στιγμή που υπάρχει δεν σας ικανοποιεί;
-Όχι, δεν μας ικανοποιεί. Η ΠΑΣΥΔΥ έχει καταχωρήσει προσφυγές από το 2012. Είχαμε προειδοποιήσει, τότε, ότι τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά με γνωμάτευση του Αλέκου Μαρκίδη, αλλά και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά θα κριθούν ως παράνομα. Το είπε ξεκάθαρα, αλλά κανένας δεν ήθελε να ακούσει. Και εμείς λέγαμε ότι, ναι υπήρχε επιτακτικό δημόσιο συμφέρον που δικαιολογούσε απόλυτα τη λήψη μέτρων, αλλά τα μέτρα έπρεπε να ήταν σύντομα και θα έπρεπε να είχαν τηρηθεί δυο βασικές συνταγματικές αρχές : η αρχή της ισότητας και η αρχή της αναλογικότητας. Εμείς το τονίσαμε και είπαμε ότι όπου μπει ο πήχης θα είμαστε μαζί τους, αλλά να πληρώσουν όλοι. Αυτή ήταν η απαίτησή μας.

-Λέτε για αρχή ισότητας. Ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε λιγότερα απ’ ό,τι ο δημόσιος;
-Ο ιδιωτικός τομέας καταδικάστηκε από τους προϊσταμένους του, από τους εργοδότες του, με το πράσινο φως που έδωσε η Βουλή για λήψη αυτών των παράνομων μέτρων κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή το κράτος έδωσε την ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους του. Είμαστε στην Κύπρο και όλοι ξέρουμε τι έγινε εκείνη την περίοδο. Ναι, ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα, αλλά εγώ δεν δέχομαι τον διαχωρισμό των εργαζομένων και να γίνεται προσπάθεια να αφαιρούμε από τον δημόσιο για να αφαιρέσουμε διπλάσια, από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να τυγχάνει προστασίας και να νιώθει πως την επόμενη ημέρα θα έχει εργασία. Με το να λένε να καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο -που είναι ανιστόρητοι αυτοί που το υποστηρίζουν- ο ιδιωτικός τομέας πού θα βρει το δίκιο του; Πού θα προσφύγει; Αν ο εργοδότης του, είναι σωστός και εκτιμά την εργασία και τα κέρδη που του έδωσε ο εργαζόμενος τον σέβεται. Ευκαιρίας δοθείσης δεν είχαν σεβαστεί τον κόσμο και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες στην ανεργία. Το 1974, και εμείς παραπέμψαμε στις νομοθεσίες εκείνες, έγιναν τρεις νόμοι. Ο ένας ήταν: όλοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν, κλιμακωτά, μέχρι 25%. Κλιμακωτά πλήρωναν από τόκους και από ενοίκια και ο κάθε εργαζόμενος τύγχανε προστασίας. Για να γίνει μια απόλυση γινόταν μέσα από μια διαδικασία, έπρεπε να κριθεί η εταιρεία πληγείσα. Τώρα έσπρωχνε ο ένας τον άλλον να κάνουν απολύσεις για να μειωθούν μισθοί. Και για αυτό μέχρι σήμερα η αγορά δεν έχει βρει τα πόδια της. Για τις τράπεζες δεν νομίζω ότι φταίει ο εργαζόμενος είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα.

-Ό,τι και να έγινε ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε συνεισφορά;
-Σας είπα ότι πλήρωσε πολύ περισσότερα γιατί το παιχνίδι ήταν στημένο.

-Είπατε προηγουμένως ότι τα μέτρα έπρεπε να ήταν πολύ σύντομα. Μπορείτε να μου προσδιορίσετε πόσο σύντομα έπρεπε να ήταν;
-Εμείς είπαμε ότι είχαμε συμφωνήσει να ληφθούν μέτρα, τα οποία ωστόσο να συνάδουν με το Σύνταγμα και τους νόμους και είχαμε πει να αντιγράψουν τους νόμους του 1974. Δεν εισακουστήκαμε και ενώ η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ήταν από το 2012, η απόφαση βγήκε το 2018 και ποτέ δεν κάναμε παράπονο και μάλιστα από την αρχή είχαμε τονίσει ότι η δική μας πλευρά θα σεβαστεί την όποια ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Και αυτή τη στιγμή το ίδιο λέμε και χαιρόμαστε γιατί ο γενικός εισαγγελέας έβαλε τα πράγματα σε τάξη. Δηλαδή θα καταχωρήσει έφεση που θα συνοδεύεται από αίτημα έκδοσης διατάγματος αναστολής. Εμείς αυτό το σεβόμαστε όπως επίσης θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν κάνουμε άλλες σκέψεις. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεν θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου και θα κάνουμε το δικό μας. Αυτά δεν λέγονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

-Αφήνετε υπαινιγμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα;
-Κοιτάξετε δεν είμαι πολιτικός, ούτε είναι θέμα δικό μου. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα τροποποιήσουμε το Σύνταγμα για να μην εφαρμοσθεί μια απόφαση του Δικαστηρίου. Για όνομα του Θεού.

-Η απόφαση του Δικαστηρίου θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για όλους του δημοσίους υπαλλήλους;
-Εγώ δεν κάνω προγνωστικά. Λέω ότι υπάρχει μια απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου θα εφεσιβληθεί, απ’ ό,τι είπε ο γενικός εισαγγελέας, και θα γίνει τελεσίδικη από το Εφετείο. Διάφοροι δικηγόροι πήραν διάφορες θέσεις εγώ δεν θέλω να είμαι εξ αυτών που παίρνει θέση.

-Διευκρινίστε μου. Οι προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων ήταν με δική τους πρωτοβουλία;
-Είναι με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ. Η ΠΑΣΥΔΥ κατέβαλε τα δικηγορικά έξοδα για την καταχώρηση των πρώτων προσφυγών. Η ΠΑΣΥΔΥ καταχώρησε προσφυγές για όλα τα θέματα και μέχρι στιγμής έχουμε πέντε επιτυχείς προσφυγές.

Δώσαμε 3 δισ. και θα πάρουμε 40 εκατ. ευρώ

-Εάν ένας πολίτης σας σταματούσε στο δρόμο και σας έλεγε: κ. Χατζηπέτρου έχετε δικαίωμα να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη θα πάρετε πίσω αυτά τα οποία χάσατε αλλά από ηθικής πλευράς δεν είναι σωστό, τι θα του απαντούσατε;
-Κοίταξε. Ο κάθε άνθρωπος με την αθωότητα, την πονηριά του κάνει ερωτήσεις. Ούτε απάντηση θα δώσω, ο καθένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης. Εκείνο που ενοχλεί είναι οι επίσημοι όταν βάζουν αυτά τα θέματα, διότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγει κάποιος στο Δικαστήριο, και τουλάχιστον κάποιοι επίσημοι και κάποια ΜΜΕ δεν πρέπει να επικρίνουν την προσφυγή στο Δικαστήριο. Κοιτάξτε, είναι καλύτερα να έχουμε οικονομικά προβλήματα παρά να μην έχουμε κράτος δικαίου. Είναι πολύ-πολύ σημαντικό να έχουμε κράτος δικαίου και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

-Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι συνεισφέρατε στην κρίση και τώρα θέλετε να σας επιστραφούν;
-Συνεισφέραμε, μίνιμουμ 3 δισ. ευρώ και θα πάρουμε πίσω 40 εκατ. ευρώ. Τώρα απλά δεν θα πάρουν μέτρα και λέμε ότι όταν θα πάρουν –σύντομα- μέτρα, είμαστε και εμείς μέσα. Αν θα κάνουν το λάθος να πάρουν εκδικητικά μέτρα, πάλι θα είναι αντισυνταγματικά ή εάν δεν τηρηθούν οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και πάλι τα μέτρα θα είναι αντισυνταγματικά.

-Η ΠΑΣΥΔΥ θα δεχθεί τροποποίηση του Συντάγματος;
-Προσπαθώ να είμαι ήπιος αναγνωρίζοντας πως είμαστε σε δύσκολα χρόνια. Αυτό πρέπει να το σέβονται οι πάντες. Εάν μια συνδικαλιστική οργάνωση συμπεριφέρεται ήρεμα και δεν προκαλεί κανένα και διεκδικεί εκείνο που δικαιούται μέσω του Δικαστηρίου, γιατί να απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις ή να εκτοξεύει απειλές;

-Δεν είναι θέμα απειλών, η τροποποίηση του Συντάγματος είναι θέμα που συζητείται.
-Εγώ ελπίζω ότι θα γίνουν δεύτερες σοφότερες σκέψεις και θα μείνουμε όλοι στο επίπεδο του Δικαστηρίου. Να περιμένουμε την απόφαση του Εφετείου και να τη σεβαστούμε και οι δυο πλευρές. Τώρα είναι θέμα ποιος είναι πιο παλικάρι;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X