ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:29
 

Σχεδόν 3 εκατ. ταξίδια έκαναν οι Κύπριοι το 2017

Το 50,2% των ταξιδιών έγιναν με προορισμό το εξωτερικό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το 2017, οι κάτοικοι της ΕΕ πραγματοποίησαν 1,3 δισεκατομμύρια ταξίδια με διανυκτερεύσεις που ανήλθαν σε περίπου 6,4 δισεκατομμύρια νύχτες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Η μέση διάρκειά τους ήταν 5,1 διανυκτερεύσεις. Σε σύγκριση με το 2016, ο αριθμός των τουριστικών ταξιδιών από κατοίκους της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4%. Τα τρία τέταρτα (73%) όλων των ταξιδιών έγιναν στη χώρα διαμονής, ενώ το ένα τέταρτο (27%) ήταν στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 21% σε άλλες χώρες της ΕΕ και το 6% εκτός ΕΕ.

Το πιο συνηθισμένο μέσο μεταφοράς ήταν τα ιδιωτικά ή νοικιασμένα αυτοκίνητα (64%), ακολουθούμενα από αεροπλάνα (17%), τρένα (11%), λεωφορεία (6%) και ποντοπόρα πλοία (2%). Τα αεροπλάνα χρησίμευαν ως το κύριο μέσο μεταφοράς για περισσότερο από το ήμισυ των εξερχόμενων ταξιδιών (56%), ενώ για τα ταξίδια στο εσωτερικό της ΕΕ οι κάτοικοι της ΕΕ ταξίδευαν κυρίως με μηχανοκίνητα οχήματα (76%), ακολουθούμενα από σιδηροδρομικές μεταφορές (13%).

Το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών ταξιδίων έγιναν για προσωπικούς λόγους (82%), ενώ το υπόλοιπο 18% για αεροπορικά ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι της Κύπρου πραγματοποίησαν 2,799 εκατομμύρια ταξίδια (επαγγελματικά και διακοπές) το έτος 2017, 49,8% εγχώριο και 50,2% στο εξωτερικό με μέση διάρκεια 6,4 νύχτες. Από αυτές τις μετακινήσεις το 49,8% ήταν χερσαίες, 49,4% αεροπορικές και 0,8% θαλάσσιες.

Στην ΕΕ σχεδόν το ήμισυ όλων των ταξιδιών (49%) ήταν για διακοπές και αναψυχή, 35% για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, 12% για επιχειρήσεις και 4% για άλλους λόγους. Περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου έγιναν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (55%).

Τα ξενοδοχεία ή παρόμοια καταλύματα που παρέχουν υπηρεσίες όπως καθημερινή καθαριότητα και κρεβάτι ήταν στην κορυφή με 32%, ενώ το κάμπιγκ βρίσκεται στο 6% και το υπόλοιπο 17% σε άλλα είδη ενοικιαζόμενων καταλυμάτων (π.χ. ενοικιαζόμενες διακοπές, διαμέρισμα, ορεινή καλύβα).

Τα μηχανοκίνητα οχήματα (ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) αποτελούσαν το κύριο μέσο μεταφοράς για περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των ταξιδιών σε δώδεκα χώρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό για τους κατοίκους της Σλοβενίας (85% των ταξιδιών), την Πορτογαλία (80%), την Τσεχία (79%), την Ισπανία και τη Βουλγαρία (από 77%). Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν για λιγότερο από το ήμισυ όλων των ταξιδιών στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο (48%) και στην Ιρλανδία (49%).

Τα αεροπλάνα ήταν το κύριο μέσο ταξιδιού για τουρίστες από τη Μάλτα (63%), την Κύπρο (49%), την Ιρλανδία (43%) και το Λουξεμβούργο (42%), ενώ σε έξι χώρες Ρουμανία 3%, Βουλγαρία (5%), Τσεχία (6%), Κροατία και Σλοβενία ​​(από 8%), τα μερίδια των αεροπορικών μεταφορών ήταν κάτω του 10%. Η υψηλότερη χρήση τραίνων για τουριστικά ταξίδια παρατηρήθηκε στη Γαλλία (15%) και στη Γερμανία (14%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας ήταν η Ελλάδα και η Σλοβενία ​​(από 1%), η Βουλγαρία και η Κροατία (από 2%).

Οι πλωτές μεταφορές ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς για το 37% των ταξιδιών που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Μάλτας και το 17% των ταξιδιών των κατοίκων της Ελλάδας, ενώ στη Ρουμανία και την Κροατία (19%), Βουλγαρία (16%) και Εσθονία (15%) οι κάτοικοι πήραν λεωφορεία για άνω του 15% των ταξιδιών τους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ταξιδιών των κατοίκων της ΕΕ στη χώρα τους (εσωτερικά ταξίδια) παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (94%), την Ισπανία (91%), την Πορτογαλία (89%), την Ελλάδα (88%), τη Γαλλία (87% 86%).

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ταξιδιών στο εξωτερικό καταγράφηκαν για τους κατοίκους του Λουξεμβούργου (98%), του Βελγίου (80%), της Μάλτας (68%) και της Σλοβενίας (62%).

Η μέση διάρκεια παραμονής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διέφερε από τις δέκα νύχτες για τους κατοίκους της Ελλάδας (9,9 νύχτες), ακολουθούμενη από κάτοικους Λουξεμβούργου (7,1), Βέλγιο και Κάτω Χώρες (και οι δύο 6,5) σε λιγότερο από τέσσερις νύχτες για κατοίκους Λετονίας και Εσθονίας (από 3,3), η Φινλανδία (3,4), Ουγγαρία (3,6), Δανία (3,8) και Ρουμανία (3,9).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X