ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελεία στην οικονομική αβεβαιότητα του Προϋπολογισμού

Είκοσι εννιά βουλευτές συνολικά τον στήριξαν παρά τις αντίθετες πολιτικές που είχαν, έναντι 26 που ψήφισαν κατά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δόθηκε ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα που είχε εγερθεί τις τελευταίες 30 και πλέον ημέρες μετά την ιστορική για την κυπριακή δημοκρατία καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 την 17η Δεκεμβρίου του 2020. Από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 η κυβέρνηση πλέον έχει όλα τα εργαλεία για να προχωρήσει στους οικονομικούς σχεδιασμούς που έχει προϋπολογίσει για τον τρέχοντα χρόνο. Με τα δωδεκατημόρια τα οποία θα μπορούσε να έχει με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών δεν θα μπορούσε –όπως η ίδια είχε τονίσει- να δώσει επιδόματα που αντισταθμίζουν την ζημιά που έχει προέλθει στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, αλλά και να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα.

Είκοσι εννιά βουλευτές συνολικά στήριξαν το πρόγραμμα του αναθεωρημένου πλέον προϋπολογισμού που είχαν ενώπιον τους, παρά τις όποιες αντίθετες γνώμες είχαν. Πολύ σημαντικές όμως είναι οι επόμενες ημέρες για να υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα μέτρα που είχαν προβεί από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για την οικονομική στήριξη των Κυπρίων έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο λόγος πρώτον και κύριο για την καταβολή του ποσού που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο πολίτη και που συμμετάσχει στα προγράμματα στήριξης της εργασίας. Η τελευταία καταβολή ποσού έγινε τον Νοέμβριο, ενώ για το Δεκέμβριο δεν μπορούσε να γίνει όποια πληρωμή επειδή ο προϋπολογισμός δεν είχε εγκριθεί. Για τους επόμενους μήνες, όπως ο Ιανουάριος για παράδειγμα, και όποιοι άλλοι μήνες αποφασιστεί από την Κυβέρνηση να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού θα είναι εφικτό.

Τα εφάπαξ επιδόματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών είχαν βασική προϋπόθεση να έχει εγκριθεί ο Προϋπολογισμός. Ο λόγος για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 που περιλήφθηκαν πρόσθετες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2021 ύψους περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων λόγω εφαρμογής μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Πετρίδης εξάλλου κατά την παρουσίαση των μέτρων πριν 2 εβδομάδες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε υπογραμμίσει ότι, «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων συνδέονται άμεσα με το Προϋπολογισμό που είχε ενώπιον της η Βουλή και είναι δεδομένα τα οποία εμπεριέχονταν και έπρεπε να ψηφιστεί για να εφαρμοστούν. «Βασική προϋπόθεση είναι να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, ευελπιστώ πως θα ψηφιστεί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα οικονομικά εφόδια», είχε πει, ενώ είχε συμπληρώσει πως, τα δωδεκατημόρια δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Αναμένοντας τον Moody’s

Την επομένη από την ψήφιση ή την καταψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2021 θα γινόταν η προγραμματισμένη αξιολόγηση του Οίκου Moody’s για το κυπριακό αξιόχρεο. Ήδη το μήνυμα ότι καταψηφίστηκε την 17η Δεκέμβρη είχε παραδοθεί στους παραλήπτες από το εξωτερικό, μήνυμα το οποίο αν και μπορεί να μην τους ανησύχησε, σίγουρα δεν θα τους χαροποίησε. Όμως, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 η αξιολόγηση της Παρασκευής αν και ενδέχεται να μειωθεί το «outlook» από θετικό σε σταθερό όπως έπραξαν όλοι οι Οίκοι, είναι απομακρυσμένη η πιθανότητα για υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Αν δεν ψηφιζόταν για δεύτερη φορά ο προϋπολογισμός, θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον πιο αυστηρό Οίκο.

Έξοδος στις αγορές

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στο άμεσο διάστημα η Κύπρος θα βγει στις αγορές για δανεισμό. Δίχως προϋπολογισμό θα ήταν σχεδόν αδύνατο να λάβει η Κύπρος δανεικά μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων EMTN σε καλό ποσοστό. Ο Υπουργός Οικονομικών από πλευράς του είχε τονίσει πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός θα επέτρεπε να προχωρήσει και το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο προγραμματισμό του για το 2021 για έξοδο στις διεθνείς αγορές. «Δίχως εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν θα μπορέσουμε να βγούμε επιτυχώς στις αγορές και πρέπει να διαφυλαχθεί η θέση της Κύπρου εντός της επενδυτικής βαθμίδας», είχε αναφέρει εμφατικά.

Οι διαφορές του αναθεωρημένου

Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 που ψηφίστηκε προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους 7.15 δισ. ευρώ και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020. Ο προϋπολογισμός επανήλθε αυξημένος κατά 339 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται στα 6.48 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5.91 δις. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X