ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Ιωάννου: Τα 817 εκατ. που επέβαλε ο SSM «γονάτισαν» την ΣΚΤ

Δημήτρης Σταύρου, Γιώργος Μαρίνου και Νέαρχος Ιωάννου ενώπιον της Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνεχίστηκαν και την Πέμπτη οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Ενώπιον της Επιτροπής Αρέστη, παρουσιάστηκε στις 09:00 ο Δημήτρης Σταύρου, πρώην Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ (2001-14/09/2011). Στις 10:30 κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνου, πρώην Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (2001-07/11/2013), και στις 12:00 ο Νέαρχος Ιωάννου, πρώην Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (2008-7/11/2013).

Αναλυτικά η ενημέρωση: 

12:50 Ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις

12:37 Το Συνεργατικό κίνημα ήταν πολύ δύσκολο να σταθεί στο νέο τραπεζικό περιβάλλον. Επίσης έγιναν μεγάλες ατασθαλίες. Λόγος επιπλέον ήταν ότι οι εποπτικές αρχές (SSM) που δεν συμπαθούσαν τον Συνεργατισμό ο οποίος όπως υποστηρίζει ο μάρτυρας θα μπορούσε να σωθεί αν υπήρχε και η πολιτική βούληση. Θα μπορούσε να γίνει επιλογή. Οι βιώσιμες θα μπορούσαν να σωθούν και για της μη να γίνει μια σταδιακή απονέκρωση.

12:31 Δεν υπήρχαν τυχαίες συγχωνεύσεις. Πολλές έγιναν και με παρότρυνση του Εφόρου. Από την μία ήταν οι εύρωστες οικονομικά και από την άλλη οι μικρές ΣΠΙ ενώ υπήρχαν και ατασθαλίες. Δεν μπορούσαν να κλείνουν ΣΠΙ γιατί ποιος θα πήγαινε μετά στον Συνεργατισμό. Έπρεπε να προστατευθεί, αναφέρει ο μάρτυρας

12:18 Η διαχείριση των ΜΕΔ δεν είναι μια απλή διαδικασία και αυτό θα φανεί μετά από τρία χρόνια με την Altamira. Ο μάρτυρας εκτιμά πως και τότε θα είμαστε στα ίδια ποσοστά με τα σημερινά λίγο χαμηλότερα.

12:08 Ο μάρτυρας θεωρεί πως η απαίτηση του SSM για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 817 εκατ. ευρώ μετά τον μηδενισμό της αξίας όλων των ενυπόθηκων ακινήτων στα κόκκινα δάνεια γονάτισαν τον Συνεργατισμό. Η συμφωνία πώλησης του ΣΚΤ ήταν καλή για την Ελληνική τράπεζα όχι όμως και για το κράτος.

11:55 Οι περιπτώσεις των ατασθαλιών όπως λέει ο μάρτυρας ήταν οι μικρές περιπτώσεις. Ο Συνεργατισμός είχε ως αποστολή τους αδύνατους. Αναφέρει ως παράδειγμα όταν πήγε στο ΣΤΛ και την χρονιά όπου παρουσίασαν κέρδη. Όπως λέει δέχθηκαν επίθεση στη Γενική Συνέλευση με το σκεπτικό πως ο Συνεργατισμός δεν κάνει κέρδη τα οποία θα έπρεπε να επιστραφούν στα μέλη του.

11:51 Ο μάρτυρας χαρακτηρίζει το ΣΤΛ ως μια μικρή εμπορική τράπεζα. Κληθείς να σχολιάσει τα επίπεδα εποπτείας του Εφόρου ο μάρτυρας υποστηρίζει πως υπήρχαν έλεγχοι. Ο ίδιος πιστεύει ότι εκεί που υπήρχαν ατασθαλίες, γιατί υπήρχαν, θα μπορούσε ο έλεγχος να είναι πιο αυστηρός τονίζει. Η διαφορά με τις άλλες εμπορικές τράπεζες είναι πως ο Συνεργατισμός δεν προσπαθούσε να τις κρατήσει εσωτερικά. Ο μάρτυρας κάνει αναφορά σε περιπτώσεις ατασθαλιών όπου, όπως υποστηρίζει, κόσμος πήγε φυλακή. Ο ίδιος, όπως λέει δεν μηδενίζει το έργο του ελέγχου.

11:39 Ενώπιον της Επιτροπής ο Νέαρχος Ιωάννου πρώην μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (2008-2013) Ο μάρτυρας εκτός των άλλων επαγγελματικών του σταθμών διετέλεσε και γενικός διευθυντής του Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού πριν το 2013 ήταν το μόνο που δεν είχε μπει στον κεντρικό Συνεργατικό φορέα αναφέρει ο μάρτυρας. Το ΣΤΛ είχε 200 εκατ. ευρώ αποθεματικό και ο Κεντρικός Φορέας ήθελα να το βάλουμε για να καλυφθούν κενά σε άλλα ΣΠΙ αναφέρει ο μάρτυρας κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Επιτροπεία του ΣΤΛ.

11:06 Ο μάρτυρας αποδίδει τη χαλαρότητα που υπήρχε στο Συνεργατισμό με τους κακοπληρωτές στις προσωπικές σχέσεις σε κάποια μικρά ΣΠΙ. Στη ΣΠΕ Μακράσυκας ο μάρτυρας υποστηρίζει πως από το 1989 η εταιρεία έστελνε επιστολές σε δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια.

10:55 Ο μάρτυρας το 2001 εξελέγη μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ανακεφαλαιοποίηση το 2013 ήταν αποτέλεσμα των ΜΕΔ. Άλλος παράγοντας κατά τον ίδιο η κρίση του 2013. Άλλος παράγοντας η εσωτερική διακυβέρνηση. Υπήρχαν 365 καταστήματα από πέντε υπαλλήλους το καθένα όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου. Στη ΣΠΕ Μακράσυκας το 2012 οι καθυστερημένες δόσεις ήταν στο 6% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 19%. Το 2013 οι καθυστερημένες δόσεις ανήλθαν στο 8% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%.

10:47 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Μαρίνου πρώην μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ (2001-2013) Ο μάρτυρας διατέλεσε γραμματέας της ΣΠΕ Μακράσυκας της τρίτης μεγαλύτερης του Συνεργατισμού.

10:09 Η συμφωνία με την Ελληνική δεν ήταν η καταλληλότερη απαντά ο μάρτυρας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Η αξία του Συνεργατισμού δεν είναι αυτή που έχει παρουσιαστεί. Ο μάρτυρας θεωρεί πως υπήρχαν περιθώρια αντίστασης στις πιέσεις εποπτικών αρχών

09:59 Όπως κατέθεσε ο κ. Σταύρου, "υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης πριν το 2013 για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Προσπαθούσαμε να πείσουμε τον κόσμο για αλλαγές. Υπήρχε απροθυμία για συνεννόηση ΣΠΙ. Υπήρχαν κομματικά κάστρα και προσωπικά βασίλεια σε κάποια ΣΠΙ"

09:52 Υπήρχαν περιπτώσεις που ο εσωτερικός έλεγχος στις ΣΠΙ δεν έκανε καλά την δουλειά του, αναφέρει ο μάρτυρας

09:43 Άλλος παράγοντας δημιουργίας ΜΕΔ ήταν και η αύξηση της ανεργίας μετά την κρίση του 2013 που ο κόσμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του συμπληρώνει ο μάρτυρας. Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπείας ο κ. Σταύρου την απέδωσε σε προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε την περίοδο εκείνη.

09:32 Δ. Σταύρου: Το 2007 υπήρχε ο αθέμητος ανταγωνισμός των επιτοκίων. Δυστυχώς η Κεντρική τράπεζα Κύπρου δεν έκανε κάτι να προλάβει τις όποιες συνέπειες. Δεν υπήρχε παρέμβαση με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν τα αξιόγραφα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν μια φούσκα. Ο Συνεργατισμός μάλιστα είχε προειδοποιήσει την Κεντρική τράπεζα. Αυτό ήταν ο ένας λόγος για την κατάρρευση του ΣΚΤ. Ο άλλος λόγος ήταν τα μη εξυπηρετούμενα. Υπήρχε χαλαρότητα στις δόσεις που έπρεπε να πληρώνει ο δανειολήπτης. Μετά ήλθε και η κρίση.

09:25 Όπου υπάρχει άνθρωπος υπάρχουν και ατασθαλίες είναι η άποψη του μάρτυρα στο ερώτημα του προέδρου της Επιτροπής για τα επίπεδα ελέγχου στα ΣΠΙ. «Ό,τι υπήρχαν ατασθαλίες υπήρχαν αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένα» λέει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Ο κ. Ιωάννου απατώντας σε σχετική ερώτημα επιβεβαιώνει ότι στις εκλογές στα ΣΠΙ υπήρχε κομματική παρέμβαση στη βάση της δύναμης που είχαν τα κόμματα σε κάθε περιοχή. Ο ίδιος λέει πως ουδέποτε εξυπηρέτησε πελάτες του Συνεργατισμού με βάση την κομματική τους ταυτότητα.

09:18 Στη ΣΠΕ Στροβόλου διορίσθηκε το 1971 ως λογιστής και το 1986 διορίσθηκε γραμματέας στην ίδια ΣΠΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επικεντρώνεται στην περίοδο παρέμβασης του κράτους στο Συνεργατισμό του 2013. Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα άρχισε τον εποπτικό της ρόλο στις ΣΠΙ από το 2011 αναφέρει ο κ. Σταύρου. Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εποπτευόταν από την Κεντρική Τράπεζα. Η Συνεργατική Κεντρική ουσιαστικά ήταν ο τραπεζίτης των ΣΠΙ συμπληρώνει. Μέχρι το 2007 ο έλεγχος των ΣΠΙ γινόταν από τον Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης.

09:04 Ενώπιον της Επιτροπής ο Δημήτρης Σταύρου πρώην πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ

Ο Δημήτρης Σταύρου έχει προσέλθει στην Επιτροπή συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του στην ποινική υπόθεση εναντίον για υποθέσεις της ΣΠΕ Στροβόλου που βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Σταύρου μέσω του δικηγόρου του έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτροπή με την οποία πληροφορεί το πρόεδρο και τα μέλη της πως ο πελάτης του δεν θα απαντήσει ή θα δώσει πληροφορίες οι οποίες ενδεχομένως να έχουν σχέση με την εκδικαζόμενη υπόθεση. Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σταύρου ο μάρτυρας θα μπορεί να αναφερθεί σε άλλα ζητήματα του Συνεργατισμού που δεν επηρεάζουν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης της οποία είναι κατηγορούμενος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση