ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ώρα της κρίσης για τον κατώτατο και εργασιακά

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις – Συναντήσεις Κούσιου με εργοδότες και συντεχνίες την Πέμπτη και Παρασκευή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, καθώς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις την προσεχή Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022. Στόχος, να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού, μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο στο Υπουργείο Εργασίας οι εργοδότες και οι συντεχνίες. Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, θα έχει από το πρωί ο Υπουργός ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε μία συντεχνία και την κάθε μία εργοδοτική οργάνωση, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνουν κοινές συναντήσεις του Υπουργού με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες. Μετά τις εξελίξεις στις αρχές του Ιούλη που οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τις συντεχνίες και τους εργοδότες δεν έφεραν αποτέλεσμα σε σχέση με τον κατώτατο, ο στόχος πλέον είναι να δοθεί λύση και να τεθεί το ζήτημα σε σωστές βάσεις.

Στη σύσκεψη στις αρχές του μήνα οι συντεχνίες είχαν επικρίνει τους εργοδότες πως άλλαξαν εντελώς το πλαίσιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, η ΣΕΚ, μία εκ των συντεχνιών, προχώρησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θέλησε να θέσει τα δεδομένα ως είχαν με τις συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από το 2021 και υπό την ομπρέλα της πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου. Την ίδια ημέρα υπήρξαν νέες συναντήσεις με τον κ. Κούσιο και αποφασίστηκε εντέλει η 21 Ιουλίου 2022 και η 22 Ιουλίου 2022 να είναι οι μέρες που θα «βαπτιστούν» καθοριστικές για τον κατώτατο μισθό. Μέσα στο πλαίσιο εκείνων των αποφάσεων ο Υπουργός κατέστησε σαφές πως το όριο του κατώτατου μισθού στην Κύπρο δεν θα είναι κάτω από τα 924 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, όπως γνώριζε η «Κ», το ποσό του κατώτατου μισθού συζητείτο στα 950 – 960 ευρώ μικτών απολαβών. Εάν πράγματι την 22η Ιουλίου υπάρξει αποτέλεσμα για τον κατώτατο και δεν υπάρξουν ξανά ανατροπές, θα είναι μία καθοριστική ημέρα για τα εργατικά δρώμενα της Κύπρου.

Εκτιμώμενο ύψος

Υπάρχει μία μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το εκτιμώμενο ύψος του διάμεσου μηνιαίου μισθού στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έρευνα του EU-Silc (EU statistics on income and living conditions), ο διάμεσος μισθός είναι στα 1.727 ευρώ, ενώ οι εθνικές στατιστικές τον έχουν στα 1.573 ευρώ. Ο διάμεσος μισθός των εθνικών στατιστικών είναι κατά 9% χαμηλότερος. Ο καθορισμός του ύψους του κατώτατου μισθού θα γινόταν στη βάση του ποσοστού σε σχέση με τον διάμεσο και με προοπτική αναπροσαρμογής του στο 60% σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με την επεξήγηση της διαφοράς στον υπολογισμό του ύψους του διάμεσου μισθού των 1.573 ευρώ (2020), περιλαμβάνει μισθωτούς των οποίων οι απολαβές αντιστοιχούν σε λιγότερες ώρες απασχόλησης. Επίσης, περιλαμβάνονται μισθωτοί με χαμηλότερες απολαβές λόγω της λήψης επιδόματος της πανδημίας Covid-19 από το Υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο αναφοράς μέσα στο 2020. Και τέλος, περιλαμβάνονται μισθωτοί που εργοδοτούνται στον αγροτικό τομέα που κατά κανόνα έχουν σχετικά χαμηλό μισθό και παροχές σε είδος (30% περίπου του μισθού τους).

Όπως γνωστοποίησε η ΣΕΚ κατά την τελευταία της δημοσιογραφική διάσκεψη σε σχέση με το πισωγύρισμα που είχε γίνει αρχές του Ιούλη σε σχέση με τον κατώτατο, στις 3/11/2021, είχε πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στην οποία συμμετείχαν τόσο η πρώην υπουργός Εργασίας κ. Αιμιλιανίδου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, όπου η εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Ροζαλία Αλβάρεζ, είχε παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, στη βάση της εμπειρογνωμοσύνης και της εμπειρίας άλλων χωρών. Η εισαγωγή του κατώτατου μισθού βάσει της έρευνας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα αυξήσει τα εισοδήματα του 9% των χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών. Το κόστος στη μισθοδοσία από την εισαγωγή του κατώτατου μισθού θα είναι μόλις 0,7%. Η εφαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Τέλος, είχε αναφέρει πως όσο επιζήμιος είναι ένας πολύ ψηλός κατώτατος μισθός, ανάλογα επιζήμιος είναι και ο χαμηλός, που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την απουσία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση