ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξανά βολές για την Κύπρο από ξένα ΜΜΕ

Η επιρροή που ασκεί η Ρωσία στις ευρωπαϊκές τράπεζες τίθεται υπό αμφισβήτηση σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal

Kathimerini.gr

Η επιρροή που ασκεί η Ρωσία στις ευρωπαϊκές τράπεζες τίθεται υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος δισεκατομμυριούχων που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στην επιχείρηση της Ουάσιγκτον για καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που ανήκει σε Ρώσους, η Κύπρος μαζί με τη Μάλτα και τη Λετονία τίθενται στο προσκήνιο των ερευνών.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στις αρχές Μαΐου ένας Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Κύπρο, αφότου είχαν δρομολογηθεί οι οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Ρωσίας. Ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, αρμόδιος για θέματα ελέγχου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παρουσίασε νέα λίστα με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών που θα τους επιβάλλονταν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. «Είδατε τι έγινε στη Λετονία; Δεν θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο εδώ», δήλωσε ο κ. Μπίλινγκσλι. Οι πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει δυσφορία στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη της Κύπρου. Οι τραπεζίτες θεωρούν πως οι έλεγχοι είναι άδικοι. Παράλληλα, η Μόσχα εκλαμβάνεται ως μεγάλη δύναμη που μπορεί να προστατεύσει την Κύπρο από την Τουρκία. «Η Κύπρος έχει στοχοποιηθεί, διότι ήμαστε μια μικρή χώρα», δηλώνει ο Μάριος Σκανδάλης, επικεφαλής στον τομέα συμμόρφωσης της Bank of Cyprus, ενώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούν έξω από το παράθυρό του. «Γιατί δεν εισπράττει ανάλογη προσοχή η Γερμανία ή η Βρετανία;».

Υπό μια έννοια, η Ουάσιγκτον δοκιμάζει με αυτόν τον τρόπο τα όρια της αμερικανικής ισχύος στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, γράφουν η Νεκταρία Σταμούλη και ο Ντρου Χίνσο της Wall Street Journal. «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε έναν οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Τζον Χουρικάν, διευθύνων σύμβουλος της Bank of Cyprus.

Οι τράπεζες της Κύπρου είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τα κεφάλαια των πλούσιων Ρώσων. Ενας εξ αυτών, ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, προ ολίγων μηνών πληροφορήθηκε από την Bank of Cyprus ότι θα πρέπει να αποσύρει τα χρήματά του. Το όνομά του μαζί με έξι ακόμα δισεκατομμυριούχους και δεκαεπτά αξιωματούχους της Ρωσίας περιλαμβάνονταν σε λίστα της Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων εις βάρος τους. Κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε κυρώσεις εις βάρος αυτών των προσώπων και δώδεκα εταιρειών «λόγω των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Μόσχας σε όλον τον κόσμο από την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στήριξη του καθεστώτος του Ασάντ μέχρι την κυβερνοπειρατεία», όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Στίβεν Μνούτσιν. Αυτές οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον είναι μεγάλη πρόκληση στις κυπριακές τράπεζες. Καλούνται να αλλάξουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που παίζει μείζονα ρόλο στην εγχώρια οικονομία εδώ και δεκαετίες. Η Κύπρος με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι μακράν ο μεγαλύτερος προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία.

Υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη στην περιφέρεια της Ευρωζώνης που δέχονται τεράστιες πιέσεις να εγκαταλείψουν τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους πελάτες τους. «O πλούτος των Ρώσων συγκρούεται με τις αρχές στην Ουάσιγκτον σε έναν τομέα –το ξέπλυμα μαύρου χρήματος– όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένη αρμοδιότητα», αναφέρει η Wall Street Journal.

 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση