ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίζουν οι δρόμοι ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ για προϋπολογισμό

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που προειδοποιεί το Δημοκρατικό Κόμμα για καταψήφιση του Νόμου ή άλλων νομοσχεδίων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι αποκαλύψεις μέσω του βίντεο του Al Jazeera και η οριστική διακοπή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος αναζωπύρωσαν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος για τους χειρισμούς του πρώτου όσον αφορά στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

Αυτή τη φορά λαμβάνει όμως διαφορετική πολιτική διάσταση η κόντρα, καθώς το ΔΗΚΟ θέλει η το κυβερνών κόμμα να δώσει πλήρη πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων. Εάν δεν πράξει το παραπάνω, τότε το ΔΗΚΟ, δια στόματος του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της κίνησης της περιουσίας του κράτους είναι άκρως σημαντική για να συνεχίσει να λειτουργεί ορθά και το Δημοκρατικό Κόμμα το γνωρίζει πολύ καλά. Το ΔΗΚΟ εξάλλου ήταν το κόμμα το οποίο στήριξε παραδοσιακά κάθε χρονιά τον κρατικό προυπολογισμό που παρουσίαζε η Κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πολλές φορές χαρακτηρίστηκε και ως "δεκανίκι" του ΔΗΣΥ όσον αφορά στη Βουλή και σε καίρια ψηφίσματα που ήθελε να ψηφιστούν το κυβερνών κόμμα. Η καταψήφιση του προυπολογισμού του 2021 από το ΔΗΚΟ εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, βάζει αυτομάτως σε περιπέτειες την Κυβέρνηση. Δύσκολα θα προκύψει πλειοψηφία δίχως το ΔΗΚΟ για το νόμο με τον οποίο προσδιορίζονται τα δημόσια έσοδα και καθορίζονται τα όρια των εξόδων του κράτους για κάθε οικονομικό έτος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η κυβέρνηση συναινέσει να παραχωρήσει όλα τα στοιχεία που θέλει το ΔΗΚΟ στο Γενικό Ελεγκτή και την έκβαση του όλους ζητήματος εάν εντέλει αρνηθεί. Υπενθυμίζεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προβεί από τον Αύγουστο του 2020 σε έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε επενδυτές και είχε βρει ήδη αρκετές αδυναμίες. Τότε, σε δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, είχε αναφέρει πως τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή αναδεικνύουν ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που οι αδιαφανείς διαδικασίες της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν πλήξει τόσο το επενδυτικό πρόγραμμα, όσο και την αξιοπιστία της χώρας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των €8.861.318.757 και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους €7.609.847.339, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε €1.251.471.418. Μεταξύ άλλων, την τριετία 2021-2023 αναμένεται να δαπανηθούν για αναπτυξιακά έργα €3.200 εκ., για κοινωνικές παροχές €4.907,4 εκ., για έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης €240εκ. και για στήριξη επιχειρήσεων €565,4 εκ. (υλοποίηση σχεδίων).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση