ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της η Δεξιά

Οι εκλογικές δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται, οι εναλλακτικές και η επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών του 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη βδομάδα η διαδικτυακή έρευνα της «kappa research» ζητούσε από χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης να συμμετέχουν σε έρευνα για τις προεδρικές εκλογές, στα επιτελεία επικρατούσε θόρυβος. Θόρυβος, όχι τόσο για να συμμετέχουν μαζικά στην έρευνα που διεξαγόταν ακόμα, αλλά γιατί νέα ερωτήματα ηγέρθηκαν από την επιλογή των ερωτήσεων. Η κίνηση της εταιρείας να εντάξει στο προεκλογικό παιχνίδι, άλλα συναγερμικά στελέχη πέραν του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, άνοιξε νέα συζήτηση. Αφενός το ποιος κρύβεται πίσω από την παραγγελία μιας τέτοιας έρευνας και αφετέρου αν υπάρχει πράγματι σενάριο αναδίπλωσης στον ΔΗΣΥ. Με λίγα λόγια αν υπάρχει πιθανότητα απόσυρσης Αβέρωφ και ένταξης νέου υποψηφίου στο κάδρο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που αναθάρρησε μετά το αποτέλεσμα του πρώτου άτυπου debate, επαναλαμβάνει πάντως πως θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους και πως δεν έμαθε να εγκαταλείπει την μάχη, έστω κι αν στο παρασκήνιο υπάρχουν πιέσεις και εκ των έσω αμφισβητήσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να βάλει τελεία στα περί απόσυρσής του έστω κι αν δημοσκοπήσεις με άλλα ονόματα Συναγερμικών δίνουν και παίρνουν.

Τα ονόματα

Αυτή η διαδικτυακή δημοσκόπηση που προκάλεσε σωρεία συζητήσεων, έβαζε στο παιχνίδι του προεκλογικού, εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, την Ευρωπαία Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα Χρήστο Στυλιανίδη, τον πρώην υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο. Όλα τα παραπάνω συναγερμικά στελέχη είχαν να αναμετρηθούν με τους υποψηφίους που έχουν ήδη εξαγγείλει, αλλά κυρίως να μετρήσουν δυνάμεις απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζητώντας για τη δυναμική Χριστοδουλίδη και τη δυσκολία Αβέρωφ, κυβερνητικά στελέχη έβαλαν στο τραπέζι το σενάριο να διερευνηθούν έστω και θεωρητικά οι άλλες επιλογές που υπάρχουν. Όλα τα παραπάνω πρόσωπα –πλην του κομματικού Καρούσου έχουν καταφέρει να κτίσουν ένα προφίλ που ξεπερνά τα στεγνά κομματικά πλαίσια και που θεωρητικά να κερδίζουν ένα ευρύτερο ακροατήριο, όπως άλλωστε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το κόμμα και οι δελφίνοι

Το ερώτημα είναι πόσο υπονομεύει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου μία τέτοια έρευνα. Στελέχη πάντως του Συναγερμού ξεκαθαρίζουν πως όπως έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα μία κίνηση απόσυρσης του Αβέρωφ Νεοφύτου θα θεωρηθεί αυτοχειρία. Θα είναι μοιραία για τον ίδιο αλλά και για το ίδιο το κόμμα. Για τον ίδιο η απόσυρσή του ισοδυναμεί με παραδοχή της ήττας. Θα τον αποδυναμώσει πολιτικά δίδοντας την ευκαιρία σε άλλα στελέχη να τον αμφισβητήσουν στο επικείμενο συνέδριο, ενδεχομένως να τον καταγγείλουν ότι εξαιτίας της δικής του επιμονής να κατέλθει υποψήφιος το κόμμα, έχασε την εξουσία και έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Χριστοδουλίδη να διεμβολίσει τον χώρο της Δεξιάς. Άλλωστε οι φιλοδοξίες στελεχών για την επόμενη μέρα είναι γνωστές. Πέραν του Χάρη Γεωργιάδη που έχει δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει ο ΔΗΣΥ, κινήσεις φαίνεται να κάνει και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μέσω κομματικών παραγόντων που εκπροσωπούν τη λαϊκή δεξιά. Δεν πρέπει να παραλείπεται από την εξίσωση ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Λευκωσία, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος φροντίζει ενίοτε να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα στελέχη, ούτε βεβαίως να παραγνωρίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος το έχει δηλώσει ευθέως στην Πινδάρου ότι ενδιαφέρεται. Στο κάδρο των ενδιαφερομένων μπαίνει και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ενώ δεν παραλείπεται και το όνομα του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος έκτισε το δικό του πολιτικό προφίλ το τελευταίο διάστημα. Όλα τα παραπάνω στελέχη, πλην του Νίκου Νουρή, που τήρησε ευσχήμως αποστάσεις, αλλά και του Δημήτρη Δημητρίου που διαφοροποιείται ενίοτε από τη μετωπική επίθεση στον Νίκο Χριστοδουλίδη, έχουν στηρίξει σθεναρά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένα σενάριο ήττας του Αβέρωφ Νεοφύτου και αποκλεισμού του από τον β΄ γύρο προκαλεί αναπόφευκτα νέα δεδομένα στους δελφίνους που θα κληθούν να αναλάβουν το κόμμα την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο κομματικοί κύκλοι εκτιμούν πως το όποιο σενάριο απόσυρσης και επιλογής άλλου υποψηφίου, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί πριν καιρό. Πλέον όπως λένε οποιοσδήποτε κληθεί να αντιμετωπίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα αποτελέσει μία νέα Ιφιγένεια, με το κόμμα να χάνει και τις προεκτάσεις να είναι αλυσιδωτές.

Αβέρωφ μέχρι τέλους

Όσο όμως κι αν ανοίγει η βεντάλια της ονοματολογίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να βάλει τελεία στην όποια σεναριολογία του να αποχωρεί από την κούρσα. Το είπε ευθαρσώς στους στενούς του συνεργάτες πως μένει μέχρι τέλους, καθώς έμαθε να δίνει τις μάχες του. Το απέδειξε αυτό άλλωστε από τη μέχρι τώρα πορεία του ότι δεν αναδιπλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο η επικρατέστερη σκέψη γύρω από τις προθέσεις των δημοσκοπήσεων που βάζουν μέσα νέα πρόσωπα είναι πως γίνονται με τις ευλογίες του Αβέρωφ Νεοφύτου. Και αυτό γιατί στο σενάριο που όλοι οι νέοι συμμετέχοντες αποτύχουν να συσπειρώσουν τον ΔΗΣΥ και να φέρουν κοντά άλλους ψηφοφόρους κοντά, θα διαψευστούν όσοι υποστηρίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι ο ΔΗΣΥ και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορέσει να κλείσει και τις όποιες φωνές αμφισβήτησης έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά παράλληλα να ενεργοποιήσει και στελέχη, που ενώ πρωτοστατήσαν αρχικά υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου πλέον τους έχει καταβάλει ψυχολογικά η δυναμική Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει επί του παρόντος ανακτήσει την παλιά του αυτοπεποίθηση μετά και το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας των τριών, καθώς σε αντίθεση με τους δύο άλλους υποψηφίους που αναλώθηκαν στο παρελθόν, ο ίδιος έθεσε όραμα για την επόμενη μέρα. Κίνηση που ευελπιστούν στο επιτελείο Νεοφύτου πως θα ενισχύσει το αφήγημα, ότι ο συναγερμικός πρόεδρος έχει πλάνο και μπορεί να κυβερνήσει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι όποιες διεργασίες ανακινήσεις και συζητήσεις επανέρχονται το φθινόπωρο.

Χριστοδουλίδης, Ενδιάμεσος και περίγυρος

Στο περιβάλλον πάντως του Νίκου Χριστοδουλίδη επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη δυναμική που παρουσιάζει. Στόχος τους είναι να αποφύγει όπου μπορεί τις αντιπαραθέσεις, στοχεύοντας σε επιπλέον στήριξη. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει αποφύγει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ακόμη και στην περίπτωση του άτυπου debate της περασμένης Πέμπτης. Κάποιοι σημειώνουν πως αυτό είναι λόγω της μετριοπαθούς τάσης του Νίκου Χριστοδουλίδη, άλλοι πως ο ίδιος δεν θέλει να κάψει τις όποιες γέφυρες για πολλούς λόγους.

Ο ένας είναι το ενδεχόμενο στήριξης του ΔΗΣΥ στον β΄ γύρο, ο δεύτερος λόγος είναι να υπάρξει συνεννόηση και στήριξη του Συναγερμού στο ενδεχόμενο που θα κερδίσει τις εκλογές, καθώς οι βουλευτές ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ με την εσωστρέφεια που τους διακατέχει, δεν μπορούν να του περάσουν νομοσχέδια μόνοι τους. Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών μέχρι τώρα δεν έχει εγκαταλείψει την για πολλούς απόμακρη ελπίδα ότι τελικά ο ΔΗΣΥ θα αναγκαστεί να στηρίξει την υποψηφιότητά του εξαρχής. Σε αυτό μπαίνει βεβαίως σφήνα και η επιλογή του Προέδρου. Κάποιοι από τον στενό περίγυρο του Προέδρου σημειώνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ετοιμάζεται ήδη για την πολιτική συνταξιοδότησή του και κατ’ επέκταση η όποια συζήτηση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αποκλείεται. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι οι κομματικοί κύκλοι που είδαν με ανησυχία τη σθεναρή στήριξη Χριστοδουλίδη στο έργο Αναστασιάδη. Κίνηση που όπως σημειώνουν μπορεί να ερμηνεύεται με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών ανδρών, έστω κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του έδωσε καθαρή στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτό που θα επιχειρήσει το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει για τελευταία φορά ούτως ώστε να αποφύγει τη διάσπαση του ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση την αναδιαμόρφωση του χώρου της Δεξιάς, είναι να κτυπήσει τον τέως υπουργό Εξωτερικών για τις συμμαχίες του. Το έκανε άλλωστε ήδη ο συναγερμικός πρόεδρος στην τηλεμαχία όταν διερωτήθηκε πάνω σε ποια βάση στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Συναγερμός θα εντείνει το αφήγημα, πως ψήφος στον Νίκο Χριστοδουλίδη συνεπάγεται διακυβέρνηση με τον ενδιάμεσο χώρο, δηλαδή με τα ΔΗΚΟϊκά στελέχη και τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Δεν βοήθησε άλλωστε τον τέως υπουργό Εξωτερικών να αποτινάξει αυτό το αφήγημα, το γεγονός ότι κυρίως ΔΗΚΟϊκά στελέχη στήριξαν τις τοποθετήσεις του στο debate την επόμενη μέρα. Ούτε βοήθησε να ενισχύσει το αφήγημα του ανεξάρτητου υποψηφίου που βρίσκεται απέναντι από το κατεστημένο πως επί του παρόντος δεν έχουν βγει μπροστά νέα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό βεβαίως θα ενισχυθεί και γι’ άλλους λόγους που αφορούν τον ΔΗΣΥ. Κομματικά στελέχη ανησυχούν, πως αν δεν δοθεί έμφαση πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κυβερνήσει με τον ενδιάμεσο χώρο, τότε θα υπάρξει άπλετος χώρος κινήσεων στον τέως υπουργό Εξωτερικών να κάνει τις κινήσεις του αυθαίρετα με στελέχη του ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα του κόμματος και στο ενδεχόμενο που εκλεγεί για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ