ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομματικά βολέματα στην ΕΕΥ

Την κομματική οδό στους διορισμούς επέλεξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον τέως διευθυντή του γραφείου του Παναγιώτη Αντωνίου διόρισε στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και μέλος την πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου. 

Ο Παναγιώτης Αντωνίου, είχε υποβάλει την παραίτησή του το 2015 από διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, μετά και από τον σάλο που προκάλεσε το ζήτημα του συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με τον ίδιο να δέχεται κριτική για το γεγονός ότι δεν παρατήρησε την αλλαγή του συμβολαίου στην οποία προχώρησε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος, αποδεχόμενος την παραίτησή του είχε δεσμευτεί τότε πως δεν κλείνουν οι δρόμοι τους αλλά πως η συνεργασία τους θα συνεχίσει και στο μέλλον. Όπερ και εγένετο. Άλλωστε εδώ και καιρό στα πολιτικά πηγαδάκια φημολογείτο η αξιοποίηση του κ. Αντωνίου στην προεδρία της ΕΕΥ.

Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολιτικοί κύκλοι πέριξ της Πινδάρου επεσήμαιναν εδώ και καιρό πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αξιοποιούσε τα στελέχη του ΔΗΚΟ που στάθηκαν δίπλα του στους χειρισμούς του στο κυπριακό και κατ επέκταση απέναντι από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Στην επιτροπή επαναδιορίζεται ο Αλέξανδρος Κουράτος, ο Παναγιώτης Α. Κυπριανού, δήμαρχος των Λατσιών και ο Γιώργος Σ. Γεωργίου.

Οι μισθοί
Ο πρόεδρος της επιτροπής, πέραν του επιδόματος παραστάσεως που δικαιούται, θα απολαμβάνει το ποσό 5.330 ευρώ τον μήνα, ενώ τα μέλη από 3.968 ευρώ.

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, έχει ως αρμοδιότητα τον διορισμό, τοποθέτηση, επικύρωση διορισμού, κατάταξη, μονιμοποίηση, προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση, παραχώρηση υπηρεσιών και αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών λειτουργών και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου.

Αντιδράσεις
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για παλαιοκομματική νοοτροπία. Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως:
«Η νέα σύνθεση της νέας Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) επιβεβαιώνει πως ο ΠτΔ κάνει κομματικές επιλογές και αποκλείει συστηματικά συγκεκριμένες ομάδες από δημόσιους οργανισμούς. Έτσι ενώ θα περίμενε κανείς πως το πρώτο κριτήριο επιλογής του θα ήταν η συνεισφορά στην παιδεία του τόπου, αντίθετα οι επιλογές του γίνονται με βάση την κομματική ταυτότητα.

Είναι προφανές πως η επιλογή γίνεται με βάση σκοπιμότητες και όχι του καλώς νοούμενου συμφέροντος της παιδείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στον ίδιο βηματισμό κινείται και η τοποθέτηση της Συμμαχίας Πολιτών:
«Ο Νίκος Αναστασιάδης ακόμα μια φορά αποδεικνύεται αναξιόπιστος και ανακόλουθος με τις δικές του δηλώσεις.

Δεσμεύτηκε για επιλογές των "άριστων των αρίστων" και σε κάθε διορισμό βολεύει κομματικούς συνταξιούχους και εξοφλεί λογαριασμούς προεκλογικής στήριξης της υποψηφιότητας του. Μιλά για μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην εκπαίδευση και κάνει ρουσφέτι με τους διορισμούς στην ΕΕΥ η οποία στη συνέχεια θα αξιολογεί με αντικειμενικά κριτήρια τους πολίτες!

Ο κ. Αναστασιάδης σε ένα πράγμα είναι συνεπής: στο να περνά κάτω από τον πήχη των δικών του προϋποθέσεων και των προσδοκιών της κοινωνίας. Με προκλητικές πρακτικές ο κ. Αναστασιάδης, με τη βαθιά παλαιοκομματική του νοοτροπία λειτουργεί προνομιακά υπέρ των ημετέρων εξασφαλίζοντας τους προνομιακές θέσεις και παχυλούς μισθούς» όπως επισημαίνεται.

Τα βιογραφικά
Ο Παναγιώτης Αντωνίου είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Εκπαίδευσης. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, για την περίοδο από 2/7/2015 μέχρι 14/11/2016, διευθυντής του γραφείου του Προέδρου στον ΔΗΣΥ, διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας την περίοδο από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Η Αθηνά Κυριακίδου είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός ενώ διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Λεμεσού (1996-2004) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (1994-1997). Από το 2004 μέχρι τον Μάιο 2016 διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού. Δε διεκδίκησε επανεκλογή τον Μάιο υποστηρίζοντας πως διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο κυπριακό αλλά και εντός του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Κυπριανού είναι πτυχιούχος δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1991. Διετέλεσε, δήμαρχος Λατσιών, την περίοδο από 2007 μέχρι τον Νοέμβριο 2016 όπου και παραιτήθηκε για τη θέση στην ΕΕΥ, αντιδήμαρχος (2002-2006) και δημοτικός σύμβουλος Λατσιών (1997-2001). Ο κ. Κυπριανού διατελεί σήμερα μέλος στο Εφετείο Επίλυσης Διαφορών ΚΟΠ και είναι, παράλληλα, επίτιμος πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Λευκωσίας.

Ο Αλέξανδρος Κουράτος είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου, κάτοχος πτυχίου δασκάλου δημοτικής εκπαίδευσης (B.Ed.) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση, Αναλυτικά Προγράμματα, Τομέας Εκπαιδευτικής Διοίκησης, M.A Atrium. Διετέλεσε μέλος της ΕΕΥ, την περίοδο από 16/11/2010 μέχρι 15/11/2016. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός και ως στέλεχος της δημοτικής εκπαίδευσης για 35 χρόνια (1975-2010).

Ο Γιώργος Σ. Γεωργίου είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πεδίο «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εκπαίδευση». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Διαμόρφωσης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΕΔΑΠ) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Υπηρέτησε τη δημοτική εκπαίδευση από το 1987 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, απ’ όπου αφυπηρέτησε από τη θέση του επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση