ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς το ΑΚΕΛ συναίνεσε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλιους

Επαφή Άντρου-Αβέρωφ με στόχο τη στήριξη ΑΚΕΛ στην πρόταση ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επαφές είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση νόμου του κυβερνώντος κόμματος για τις εγκυκλίους στα σχολεία. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, την απόφαση για το ποιες εγκύκλιοι θα διαβάζονται στα σχολεία θα μεταφέρεται στον Υπουργό Παιδείας και όχι στη βουλή όπως είθισται μέχρι τώρα. 

Αφορμή για την κατάθεση αυτής της πρότασης ήταν η απόφαση της βουλής να ψηφίσει να διαβάζεται εγκύκλιος για το ενωτικό δημοψήφισμα. Απόφαση η οποία υπήρξε η αφορμή ώστε ο Τ/κ ηγέτης να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών.
Το ΑΚΕΛ αντιδρούσε βάσει αρχών στο να μεταφερθεί η εξουσία αυτή στον υπουργό παιδείας, καθώς όπως ανέφερε σε πρόσφατη διάσκεψή του ο γ.γ του ΑΚΕΛ, στην ουσία θα αποφασίζει ο Αρχιεπίσκοπος για τους εορτασμούς και τις εγκυκλίους. Σε συζήτηση ωστόσο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γ.γ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως αν και διαφωνεί βάσει αρχών με τη συγκεκριμένη πρόταση, θα στηρίξει την εν λόγω πρόταση νοουμένου ότι αυτό θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην επιτροπή παιδείας όπου με πέντε ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ)και πέντε ψήφους οδηγείται το ζήτημα στην ολομέλεια της βουλής. Ανοικτό μένει αν θα συζητηθεί αυτή την Παρασκευή ή την επόμενη.

Αβέρωφ:Ύψιστη προτεραιότητα η λύση του κυπριακού
"Η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση της παρέμβασης των κομμάτων στο εκπαιδευτικό έργο. Μια στρέβλωση που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες ερμηνείες" ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την επιτροπή παιδείας ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

"Στο Κυπριακό, θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος. Αναζητούμε μια λύση που αποκλείει τόσο τη διχοτόμηση, όσο και την ένωσή της Κύπρου με άλλο κράτος. Για εμάς ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα ενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας για το καλό όλων των Κυπρίων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στηρίζει το ΑΚΕΛ
"Αυτή η συζήτηση θα αποφευγόταν, αν εισακουόμασταν ως ΑΚΕΛ και απορριπτόταν η προβοκατόρικη τροπολογία αυτών που παραμένουν νοσταλγοί της ένωσης, νοσταλγοί του γριβισμού και του εοκαβητισμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, οπότε εδώ και ένα μήνα έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στη σημερινή δήλωση για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

"Είμαστε ενώπιον μιας συγκεκριμένης πρότασης νόμου από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού. Ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν είχαμε και διατηρούμε επιφυλάξεις στην παραχώρηση στην εκάστοτε Κυβέρνηση δικαιωμάτων να αποφασίζει μέσα από διατάγματα για συγκεκριμένα ζητήματα. Και σε αυτή την περίπτωση διατηρούμε την ίδια ακριβώς επιφύλαξη. Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μας έχουν οδηγήσει στην απόφαση να στηρίξουμε την τροπολογία του ΔΗ.ΣΥ, ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί. Για εμάς είναι πλήρως κατανοητό ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε καν ελπίδα για λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις. Από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτοί που -ενδεχομένως- επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως από την πρώτη στιγμή πράττουμε, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ξαναμπεί στις ράγες. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα πρέπει να ιδωθεί η απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Και κάτι τελευταίο. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, δεδομένου -βέβαια- ότι θα αποκτήσει πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και εφ’ όσον παρατηρήσουμε ότι οι εκάστοτε Υπουργοί ή ο όποιος Υπουργός ενεργεί στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, η Βουλή έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το δικαίωμα από τον εκάστοτε Υπουργό να αποφασίζει με διατάγματα για αυτή την κατηγορία εορτασμών στα σχολεία" ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

Άρχισαν οι αντιδράσεις

Μετά και από τη συμπόρευση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε αυτή την πρόταση νόμου, άρχισαν ήδη οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων. Σε γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου καταγράφεται το εξής:

«Οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Οι μυστικές διαβουλεύσεις έκαναν τη δουλειά τους. Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξευτέλισαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά, το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού.

Η στάση της κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο κυπριακό, της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις. Κάθε ψήφος υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ψήφος ενάντια στην αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και ενάντια στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η υπερψήφιση της πρότασης, δίνει με τρόπο απαράδεκτο, το δικαίωμα στη τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει και να ανατρέπει αποφάσεις του Κοινοβουλίου .

Αντιλαμβάνονται άραγε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη λύση ;

Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που προτείνουμε.

 Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνουν το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ότι βαδίζουν χέρι- χέρι κάνοντας πράξεις τις επιθυμίες Ακιντζί αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων.

"Ο όρος που έθεσε ο Ακιντζί για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών φαίνεται ότι ανέλαβαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να τον εκπληρώσουν, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία αιδώ.

Με ψήφους των βουλευτών των δυο κομμάτων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας οδηγείται άρον-άρον στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του νόμου περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, για Μεταβίβαση της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και της Ιδρύσεως του Υπουργείου Παιδείας Νόμου, που δίνει την εξουσία στον Υπουργό να καθορίζει με εγκυκλίους τους εορτασμούς στα σχολεία.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα που προέκυψε. Αυτή η μονομερής ενέργεια από μέρους των ηγεσιών του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, δεν επιτείνει το αίσθημα αδικίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους ενδυναμώνοντας έτσι ακραίες τάσεις και συμπεριφορές. Όσο περισσότερο καταπιέζεται η λογική και όσο περισσότερο υποχωρεί η ηγεσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων, τόσο περισσότερο απομακρύνει μάζες των Ελληνοκυπρίων από τη λύση του Κυπριακού. Ας το κατανοήσουν αυτό επιτέλους οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ.

Και τι θα γίνει αν αύριο μετά τη θεαματική και οδυνηρή υποχώρηση, επανερχόμενος ο Ακιντζί στις συνομιλίες θέσει τις ίδιες προκλητικά απαράδεκτες θέσεις για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα , την αριθμητική ισότητα και τα προνόμια των Τούρκων πολιτών για τις τέσσερις ελευθερίες; Πως θα δικαιολογήσουν αυτή την υποχώρηση; Θα φταίει ο Ακιντζί αν εκμεταλλευτεί την υποχωρητικότητα του ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν διαφωνούμε στην ιδέα των αμοιβαίων κινήσεων για αποκλιμάκωση της κρίσης και επαναφορά του διαλόγου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθόρισε μια σειρά από θέματα (πχ σημαία στον Πενταδάκτυλο, εορτασμοί ψευδοκράτους κλπ.) στα οποία θα μπορούσαν και οι Τούρκοι να επιδείξουν την δική τους καλή θέληση. Για να δούμε τι θα κάνει μετά την απόφαση της επιτροπής παιδείας ο κ. Ακιντζί;" καταλήγει το Κίνημα Οικολόγων. 
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση