ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απασφάλισε και αποχώρησε ο Ιωνάς

Είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τον Πρόεδρο για τις προθέσεις του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ιωνάς Νικολάου, μετά και την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μία παραίτηση που είχε προαναγγείλει βεβαίως το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο Ιωνάς Νικολάου είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί την Τετάρτη πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης, με τον Πρόεδρο να του ξεκαθαρίζει πως δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων η παραίτησή του αποτελεί μονόδρομο. Αίσθηση προκαλούν βεβαίως οι ευθείες βολές του κ. Νικολάου προς την ηγεσία της Αστυνομίας για τους χειρισμούς της στην όλη υπόθεση, προκαταλαμβάνοντας πως ο κλοιός στενεύει πλέον και για τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Σωρεία συναντήσεων

Στο Προεδρικό υπήρχε ιδιαίτερη κινητοποίηση από το πρωί, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να καταφθάνει κατά τις 8.30. Με την αποχώρησή του απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε. Πηγές της Πινδάρου να αναφέρουν πως πρόκειτο για την καθιερωμένη συνάντηση Προέδρου-Αβέρωφ Νεοφύτου, συζητώντας παράλληλα και τις τελευταίες εξελίξεις. Κομματικοί κύκλοι παραδέχονται πάντως πως η κρίση που προκάλεσε το κεφάλαιο Ορέστης, προκάλεσε αναπόφευκτα ζητήματα στον ΔΗΣΥ λίγο πριν τις εκλογές. Όπως επισημαίνουν, η τοποθέτηση του κ. Γεωργίου, αν και δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης, αποτελούσε και την κύρια θέση στελεχών εντός ΔΗΣΥ για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στο Προεδρικό πάντως βρισκόταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος και αποχώρησε λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης Νίκου Αναστασιάδη με τον Ιωνά Νικολάου. Η αρχική πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να προχωρήσει σε συνάντηση τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω. Η ανακοίνωση ωστόσο του Ιωνά Νικολάου περί προσωπικών αποφάσεων που θα ανακοινώσει αλλά και το γεγονός πως υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν γνώριζε τους χειρισμούς της Αστυνομίας κατέδειξε πως υπάρχει προφανώς τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών και φαίνεται να έκανε τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε προσωπική συνάντηση, πρώτα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Για λόγους ευθιξίας και μόνο

Με το πέρας της συνάντησης ο Ιωνάς Νικολάου γνωστοποίησε και επισήμως την παραίτησή του η οποία όπως είπε έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο. «Υπέβαλα την παραίτηση μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες σε Αστυνομία

Ο ίδιος έριξε ξεκάθαρα το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία βγάζοντας εκτός του κάδρου των ευθυνών την κυβέρνηση. Όπως είπε οι λόγοι της παραίτησής του ήταν οι εξής:

• Το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.

• Οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα μας. Η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους μας.

•Η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων.

•Η ανάγκη, όπως είχα εξαγγείλει αμέσως μετά την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος, διεξαγωγής έρευνας που θα διασφαλίζει τα εχέγγυα ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής.

Ξεκαθάρισε πως θα αποταθεί προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διορίσει ανακριτή ή ομάδα ανακριτών για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας.

Χαρακτήρισε παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, «όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών».

Όπως είπε «ουδέποτε έδειξα οποιαδήποτε ασέβεια ή επικρίσεις σε αυτές, παρά μόνο υπέδειξα την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών, η οποία πέραν από τον καταλογισμό πιθανών ευθυνών θα καταδείξει κενά και ελλείψεις καθόσον αφορά τη διαδικασία».

Μετά και την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του καθώς όπως είπε «αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου». Εξέφρασε παράλληλα αποφασιστικότητα για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα.

Εντός ημερών

Σύμφωνα με κύκλους του Προεδρικού, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα αποχωρήσει αμέσως αλλά το προσεχές διάστημα, παραχωρώντας διάσκεψη τύπου και ενημερώνοντας για το έργο που έγινε επί θητείας του.

ΔΗΣΥ: Πράξη πολιτικής ευθιξίας η παραίτηση Ιωνά

Ως πράξη πολιτικής ευθιξίας χαρακτήρισε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως ο Ιωνάς Νικολάου τα τελευταία έξι χρόνια εργάστηκε σε ένα πολύ απαιτητικό υπουργείου, και υπήρξε εκείνος χάρη στον οποία δρομολογήθηκαν αρκετές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει ως πράξη πολιτικής ευθιξίας την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου. 

Ο Ιωνάς Νικολάου εργάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια σε ένα πολύ απαιτητικό υπουργείο και υπήρξε εκείνος χάρη στον οποίο δρομολογήθηκαν ήδη αρκετές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, με το ρόλο του να είναι καθοριστικός και σε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να καταστήσει σαφές ότι ο πολιτικός ρεβανσισμός όπως τον βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί. Κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν κομματικά τις σωστές ευαισθησίες της κοινωνίας μας έναντι αυτού του πρωτοφανούς και ειδεχθούς εγκλήματος.

Η πρωτόγνωρη υπόθεση των πολλαπλών φόνων απαιτεί  πολιτική υπευθυνότητα και μετρημένα λόγια. Συνεχίζει να προέχει η εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις προσπάθειες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των ιδιωτών που συνδράμουν άοκνα επί τόσες ημέρες.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειες τους, αλλά είναι και ο πιο πειστικός τρόπος να προστατεύσουμε τη φήμη της Κύπρου που πλήττεται στο εξωτερικό.  Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως έγιναν και λάθη και καταγράφηκε ολιγωρία κατά την φάση της εξαφάνισης των θυμάτων. Απαιτούμε την σε βάθος διερεύνηση και αυτής της πτυχής με στόχο η Αστυνομία να βελτιώσει και τη νοοτροπία μελών της, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί.»

Δεν έκλεισε για την αντιπολίτευση

Η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου πάντως δεν αποκλιμάκωσε επί του παρόντος την κρίση, με την αντιπολίτευση να μην θεωρεί το θέμα λήξαν. Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου τύπου Στέφανου Στεφάνου στάθηκε στο ότι η παραίτηση Ιωνά Νικολάου ήταν αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής. Έψεξε τον Πρόεδρο και για το γεγονός ότι ο κ. Νικολάου δεν θα αποχωρήσει αμέσως από το υπουργείο ακολουθώντας όπως είπε το πρότυπο του Χάρη Γεωργιάδη. «Στη δήλωσή του ο κ. Νικολάου συνεχίζει να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις ανεπάρκειες, τις παθογένειες, το θεσμικό ρατσισμό που σε όλο τους το μεγαλείο αποκαλύφτηκαν ότι υπάρχουν στο Αστυνομικό Σώμα. Κι όμως στα έξι χρόνια της υπουργίας του, ο κ. Νικολάου δεν έχανε αφορμή και ευκαιρία να κάνει δηλώσεις για τη δήθεν νέα εποχή που η κυβέρνηση Αναστασιάδη άνοιγε για την Αστυνομία.

Τότε, ως πολιτικός προϊστάμενος ζητούσε τα εύσημα της κοινωνίας. Σήμερα επανέλαβε ότι δεν έχει ευθύνη. Και όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αλλά προσπαθεί να την μετακυλήσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Η μη ανάληψη ευθύνης από μέρους του κ. Νικολάου, ακυρώνει τα όσα είπε περί πολιτικής ευθιξίας. Ευθιξία χωρίς ανάληψη ευθύνης δεν μπορεί να υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Όπως είπε «ο κ. Νικολάου ακολούθησε την προσφιλή τακτική των κυβερνώντων να συμψηφίζουν και να ισοπεδώνουν καταστάσεις, για να αποκρύβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους. Τα γεγονότα όμως βοούν. Βρίσκονται στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησής τους. Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα, πέρα από μεγαλόστομες και βαρύγδουπες δηλώσεις, για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αστυνομία; Η πράξη, που είναι το κριτήριο της αλήθειας, απέδειξε ότι η κυβέρνηση με τις κομματικές σκοπιμότητες και την αναξιοκρατία της, έκανε τα πράγματα χειρότερα και στην Αστυνομία».

Ζήτησε και την παραίτηση του αρχηγού αστυνομίας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι παραιτήσεις δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, ούτε και θα φέρουν πίσω τις αδικοχαμένες γυναίκες και τα παιδιά. Πέραν όμως από την ανάληψη ευθύνης, πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν. Και με αυτούς που απέτυχαν, λύσεις δεν μπορούν να δοθούν».

Το ΔΗΚΟ δια του γ.γ Άθου Αντωνιάδη ζήτησε την παύση του Ιωνά Νικολάου ζητώντας παράλληλα διεξαγωγή έρευνας για τους χειρισμούς. «Η ανεξαρτησία της διερεύνησης θα διασφαλιστεί μόνο εάν ο Γενικός Εισαγγελέας διορίσει ερευνητική επιτροπή, με την ελπίδα ότι το όποιο πόρισμα της θα γίνει αποδεκτό από τους κυβερνώντες και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΕΚ σημείωσε πως ανεξάρτητα με το θέμα της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, θεωρούμε ότι το θέμα δεν κλείνει σε αυτό το σημείο. «Η διοικητική έρευνα και το ενδεχόμενο διαπίστωσης είτε παραλήψεων είτε αμέλειας από στελέχη του αστυνομικού σώματος πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Η απόδοση των πραγματικών ευθυνών επιβάλλεται να αποδοθούν εκεί και όπου αυτές ανήκουν».

Ερευνητική επιτροπή ζήτησε και η Συμμαχία Πολιτών. «Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν αποκαθιστά ούτε το κύρος της Κυβέρνησης αλλά ούτε και υποδηλοί μια ευαισθησία από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του. Αντίθετα. Είναι μια παραίτηση η οποία ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι μια παραίτηση η οποία υπογραμμίζει πολύ έντονα την αδιαφορία που επέδειξε και επιδεικνύει αυτή η Κυβέρνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο έγκλημα που μας έχει ντροπιάσει ως κράτος αλλά και που έχει τραυματίσει βαθιά την κυπριακή κοινωνία.

Εμείς από την πρώτη στιγμή, είχαμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα όπως διορίσει αυτεπάγγελτα ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να ερευνήσει και να αναζητήσει όλους τους ενόχους σε οποιαδήποτε επίπεδα και να βρίσκονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συμμαχίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση