ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε μέγα θέμα κομματικής δημοκρατίας στη Βουλή

Ανοικτό παραμένει το αν οι αποβληθέντες βουλευτές παραδίδουν, όπως και οι αποστάτες την έδρα στο κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η προσπάθεια ρύθμισης της 56ης έδρας η οποία παραμένει κενή από την 1η Μαΐου του 2018 μέχρι και σήμερα φέρεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ήγειρε ερωτήματα για το κατά πόσο προωθείται πλέον κομματική δημοκρατία εντός της βουλής. Η μία τροπολογία του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα που προτείνει η έδρα να επιστρέφεται στο κόμμα στο ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης ενός βουλευτή, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς εντός της βουλής και στους κομματικούς διαδρόμους για θέμα κατάχρησης και έλλειψης δημοκρατίας. Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή Νομικών την προσεχή Παρασκευή στις 9.30, ωστόσο διαμορφώνονται ήδη αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες από βουλευτές για το ότι το όλο ζήτημα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την ελευθερία των βουλευτών.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης 

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση της 56ης έδρας αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα να παραμένει κενή και η βουλή να λειτουργεί με 55 βουλευτές από τον Μάιο του 2018 μέχρι και σήμερα. Μετά από προσφυγή του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη, το Ανώτατο έκρινε ότι η έδρα δεν άνηκε στον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Παπαδόπουλο καθώς η Ελένη Θεοχάρους δεν ακολούθησε τη νενομισμένη διαβεβαίωση της στη Βουλή. Η Βουλή, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα είχε προχωρήσει με τροποποίηση του νόμου ούτως ώστε η έναρξη της βουλευτικής θητείας να ξεκινούσε από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και όχι από την ημέρα διαβεβαίωσης, ούτως ώστε να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στη νομοθεσία. Τότε τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ είχαν θέσει θέμα τροποποίησης του Συντάγματος ούτως ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα αναδρομικά και να δοθεί η έδρα στον κ. Παπαδόπουλο. Με τη θέση αυτή αντέδρασε ο ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως δεν γίνεται η βουλή να διορίζει βουλευτές και υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να πάνε σε αναπληρωματικές εκλογές. Ο κ. Νεοφύτου έθετε και ζήτημα δύο μέτρων και δύο σταθμών από την Ελένη Θεοχάρους καθώς ενώ θεωρούσε πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη η ίδια διατηρούσε την έδρα στην ευρωβουλή, μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τον ΔΗΣΥ.

Θα του παίρνουν την έδρα

Σήμερα, με δεδομένο ότι η έδρα στην ευρωβουλή έχει γυρίσει στον ΔΗΣΥ, φαίνεται να υπάρχει σχετική συναίνεση για τροποποίηση του συντάγματος και επιστροφή του Γιώργου Παπαδόπουλου. Ήδη στις 5 Σεπτεμβρίου υπήρξε σύσκεψη αρχηγών με στόχο να βρεθεί η λύση στο ζήτημα. Ο κ. Νεοφύτου έθεσε θέμα για την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών οι οποίοι διατηρούν την έδρα τους και όπως όλα δείχνουν και αυτό θα διευθετηθεί μαζί με την τροποποίηση του Συντάγματος. Βάσει της πρότασης Γιωργάλλα ο σκοπός είναι η τροποποίηση του περί εκλογής μελών της βουλής των αντιπροσώπων νόμου, κατ’ επιταγήν της εικοστής πέμπτης τροποποίησης του συντάγματος ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρας μετά από αποχώρηση βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη. «Η κατάθεση της πρότασης νόμου» όπως αναφέρεται «κρίνεται αναγκαία καθότι διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο βουλευτές να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία». Συνοπτικά, κάθε βουλευτής ο οποίος ανεξαρτητοποιείται θα χάνει αυτόματα και την έδρα του, η οποία θα παραδίδεται στον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος. Η όλη πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία, η οποία προωθήθηκε από τον ΔΗΣΥ, το Κίνημα Οικολόγων και τη Συμμαχία Πολιτών.

Τα παραδείγματα και οι προεκτάσεις

Υπενθυμίζεται πως στην παρούσα βουλή, δύο βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών, ο Παύλος Μυλωνάς και η Άννα Θεολόγου ανεξαρτητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το Κίνημα από τρεις έδρες, να περιοριστεί στη μία του Γιώργου Λιλλήκα. Η κα Θεολόγου παραμένει ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ ο Παύλος Μυλωνάς έχει προσχωρήσει στο ΔΗΚΟ. Ενδιαφέρον θα έχει η θέση τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του σε αυτή την πρόταση νόμου. Αυτό γινόταν βεβαίως και στο παρελθόν. Ενδεικτική η ανεξαρτητοποίηση Νίκου Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ, με αποτέλεσμα η Συμμαχία Πολιτών να έχει μόλις μία έδρα πριν τις βουλευτικές του 2016, αλλά και η διαγραφή του Ζαχαρία Κουλία το 2013, όταν κατά την πρώτη συνεδρία της ολομέλειας πήγε ενάντια στο ΔΗΚΟ στηρίζοντας για την προεδρία της βουλής τον Γιαννάκη Ομήρου έναντι του Μάριου Καρογιάν.

Ήδη εγείρονται ερωτήματα, γύρω από την τροπολογία Γιωργάλλα, με δεδομένο ότι δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνεται στο ενδεχόμενο που κάποιος βουλευτής διαγραφεί από το κόμμα ή αποβληθεί. Αν δηλαδή θα διατηρεί την έδρα του ή αν θα εκδιώχνεται με αποτέλεσμα να δίδεται η έδρα στον πρώτο επιλαχόντα. Κάτι τέτοιο όπως λέγεται από συνταγματολόγους αποτελεί τη νόθευση της βούλησης του εκλογικού σώματος ως το ανώτατο όργανο του κράτους. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι οι βουλευτές θα μπουν σε μία διαδικασία να συμμορφώνονται πλήρως με το κόμμα υπό τον φόβο απώλειας της έδρας τους. Υπάρχει όμως και η ανησυχία που εξέφρασαν πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σύσκεψη αρχηγών, κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει στο άλλο άκρο. Αν δηλαδή βουλευτές που διαφωνούν με το κόμμα τους, παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα διαχωρίζοντας τη θέση τους σε μεγάλα ή μικρά ζητήματα από το κόμμα τους.

Αντιδρούν βουλευτές

Ήδη αρκετοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις προεκτάσεις της εν λόγω τροπολογίας. Βουλευτές του ΔΗΣΥ υπογραμμίζουν πως αν θα ισχύσει μόνο για τους βουλευτές που αυτοβούλως ανεξαρτητοποιούνται δεν θα υπάρχει θέμα, αλλά θα υπάρχει εάν ισχύει και για βουλευτές που θα διαγράφει το κόμμα, καθώς αυτό καταπατά την λαϊκή βούληση και δίνει υπερπρονόμια στους πολιτικούς αρχηγούς να διαμορφώνουν ανάλογα με τις δικές τους επιδιώξεις αντίστοιχη κοινοβουλευτική ομάδα. Και στο ΔΗΚΟ γίνονται σκέψεις με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πανίκο Λεωνίδου να εκφράζει διαφωνίες σε πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα που προκύπτουν από την εν λόγω τροπολογία γύρω από την λαϊκή κυριαρχία. Αντιδράσεις υπάρχουν και εντός του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η ίδια συμφώνησε με ανάρτηση του πρώην βουλευτή Πάμπου Παπαγεωργίου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν μια τέτοια τροπολογία αλλάξει θα υπάρξει πρόβλημα στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια πρόνοια στο Σύνταγμα της. Το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή της Βενετίας, 2009) θεωρεί ότι μια τέτοια πρακτική έρχεται σε σύγκρουση "με τα θεμέλια των ευρωπαϊκών δημοκρατικών συνταγμάτων"» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Παπαγεωργίου.

Η όλη συζήτηση πάντως γίνεται σε μία περίοδο εσωκομματικής αναστάτωσης. Στο ΔΗΚΟ εδώ και καιρό ακούγεται το σενάριο αποχώρησης βουλευτών και προσχώρησής τους στη Δημοκρατική Παράταξη, ενώ υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν συχνά με την επίσημη γραμμή του κόμματος, όπως οι Μαρίνος Μουσιούττας, Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς Γιώργος Προκοπίου. Το ίδιο ισχύει και στο ΑΚΕΛ, όχι μόνο με τους βουλευτές των Νέων Δυνάμεων Αδάμο Αδάμου και Ειρήνη Χαραλαμπίδου οι οποίοι διαφώνησαν στον περιορισμό του ελέγχου του γενικού ελεγκτή στον Συνεργατισμό, αλλά και με άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που διαφωνούν σε ζητήματα με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ