

Του Γιάννη Ιωάννου
Ως διαχειριστική του χρόνου, διπλωματικά, μέχρι τα τέλη Ιουλίου κρίνεται η σειρά επαφών που εγκαινίασε, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν. Η Κολομβιανή διπλωμάτης επιδιώκει να αποσπάσει τη στήριξη των άμεσα εμπλεκομένων (ΗΒ, Τουρκία και Ελλάδα) για να καταστεί δυνατή μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, στα τέλη Ιουλίου, όπως και προανήγγειλαν τον περασμένο Μάρτιο από τη Γενεύη τα Ηνωμένα Έθνη. Από εκεί και πέρα, αυτό που καθίσταται εφικτό είναι να συνεχιστεί η διαδικασία με στάση αναμονής (wait & see) για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λόγω των επικείμενων εκλογών στα Κατεχόμενα τον προσεχή Οκτώβριο, όπου κρίνεται και αν θα προκύψουν νέα δεδομένα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα στη διαδικασία.
Τα είπε με Φιντάν
Στην παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη, η κ. Ολγκίν συναντήθηκε –σχεδόν ένα χρόνο μετά από την πρώτη της συνάντηση– με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Η «Κ» πληροφορείται πως ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας κινήθηκε τακτικά ενώπιον της αξιωματούχου του ΟΗΕ, προκειμένου να δείξει πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της προσπάθειας άρσης του αδιεξόδου της διαδικασίας – χωρίς απαραίτητα να παρεκκλίνει από τις πάγιες θέσεις της για «νέες πραγματικότητες». Η Τουρκία δείχνει να κινείται σε μια συγκυρία κερδών στο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανάκαμψης των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, αφενός αφήνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να κινείται σε επίπεδα υψηλής ρητορικής και μη δημιουργικής στάσης στο Κυπριακό, αλλά παράλληλα ελέγχοντάς τον ή παραγκωνίζοντάς τον. Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν στην «Κ» πως οι προθέσεις της Άγκυρας θα διαφανούν τον προσεχή Οκτώβριο και περνάνε μέσα από το σενάριο επανεκλογής του Τατάρ ή αδειάσματός του για σκοπούς που έχουν προέκταση και στη διαδικασία του Κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση, στην επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίστηκε η σημασία της συνάντησης Ολγκίν-Φιντάν, σε σχέση με το Κυπριακό.
Πενταμερής και Σύνοδος Κορυφής
Η Ολγκίν θα συναντήσει αύριο στην Αθήνα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που αναμένεται να επαναλάβει προς την ίδια τη διαχρονική στήριξη αρχών της Ελλάδας προς την Κύπρο, καθώς και τη διάσταση της προσήλωσης στο αυστηρό πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του Κυπριακού – κάτι που συστηματικά αμφισβητεί η Τουρκία μετά το 2017. Το ενδιαφέρον που προκύπτει από την Αθήνα είναι πως μια «Γενεύη ΙΙ» (σ.σ. ακόμη και αν δεν λάβει χώρα στην Ελβετία αλλά στη Νέα Υόρκη), συμπίπτει χρονικά με την πρόθεση Αθήνας και Άγκυρας να παρακαθήσουν στη μεταξύ τους Σύνοδο, λίγο πριν ή λίγο μετά, για να συζητήσουν τα θέματα των ελληνοτουρκικών δια φορών. Έμπειροι παρατηρητές του Κυπριακού αναφέρουν στην «Κ» πως η διατήρηση καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποβοηθά τη διαδικασία του Κυπριακού, που ναι μεν παραμένει κολλημένο ως προς την επανέναρξη της διαδικασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά που έχει σημάδια κινητικότητας τα οποία διατηρούν ζωντανή την όλη προσπάθεια. Σημειώνεται πως μετά την Αθήνα, η κ. Ολγκίν θα μεταβεί σε Λονδίνο και Βρυξέλλες – με τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο της Κομισιόν για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, να αποκτά ξεχωριστή σημειολογία, χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο η συμβολή της Ε.Ε. να θεωρείται καθοριστική στην προσπάθεια.
ΜΟΕ και διαδικασία
Μπορεί η Κολομβιανή διπλωμάτης να αντιλαμβάνεται τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει ενώπιόν της σε σχέση με το αδιέξοδο των συνομιλιών, καθώς και τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει μέχρι τον Οκτώβριο (εκλογές Κατεχόμενα) αλλά και τα τέλη του χρόνου (αρχή Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.), ωστόσο δείχνει να προσεγγίζει τη διαδικασία σε δύο άξονες. Ιδανικά με μια συμφωνία ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) – και δη ως προς την πτυχή των σημείων διέλευσης (οδοφράγματα), όπως αυτά συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη, αλλά και με την προσέγγιση πως αυτά δεν αποτελούν προϋπόθεση για την επανάληψη μιας νέας άτυπης πενταμερούς. Η εν λόγω προσέγγιση επιδιώκει ως μίνιμουμ αποτέλεσμα τη διενέργεια της διάσκεψης που θα κυλήσει τη διαδικασία «λίγο παραπέρα» μέχρι και τα αποτελέσματα στα Κατεχόμενα τον Οκτώβριο, αλλά και τη διενέργεια της διάσκεψης με κάποιο νέο δεδομένο ως προς τα ΜΟΕ που θα δώσει ένα μικρό μομέντουμ στη διαδικασία – στα πλαίσια πάντα και της προσέγγισης της ίδιας της Κολομβιανής διπλωμάτη, που αναφέρεται συχνά στο επίπεδο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.