ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τοξικό κλίμα ενισχύει ΕΛΑΜ - Θεολόγου

Ο ΔΗΣΥ δυσκολεύεται να συσπειρωθεί, την ίδια στιγμή που το ΑΚΕΛ απειλεί την πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κόπωση και τοξικό κλίμα είναι αυτό που παρουσιάζεται μέσα από τη δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό της «Καθημερινής» η Symmetron Market Research. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την πλειοψηφία. Υπάρχει, άλλωστε, αβεβαιότητα και κούραση των πολιτών από τον ένα χρόνο πανδημίας σε συνδυασμό με την έντονη οσμή διαφθοράς, που συνθέτουν ένα προεκλογικό σκηνικό κινούμενης άμμου, όπου αφενός η κυβέρνηση παρουσιάζει κακή εικόνα, αφετέρου η αντιπολίτευση αδυνατεί να πείσει για τις εναλλακτικές της προτάσεις. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται η ενίσχυση των πολιτικών άκρων του ΕΛΑΜ αλλά και του Κινήματος Ανεξάρτητων (Α. Θεολόγου). Πέραν τούτου, ο ΔΗΣΥ, αν και διατηρεί την πρωτιά, δυσκολεύεται να συσπειρωθεί και παρακολουθεί το ΑΚΕΛ να το πλησιάζει. Το ΔΗΚΟ παρά τη διάσπαση και τη δημιουργία της ΔΗΠΑ διατηρεί τα ποσοστά του.

Η εικόνα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση παραμένει με την πλάτη στον τοίχο σε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, δηλαδή, οικονομία, Κυπριακό, διαφθορά, πανδημία. Το νέο στοιχείο που φέρνει η δημοσκόπηση της «Κ» σε σύγκριση με αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου είναι η για πρώτη φορά καταγραφή αρνητικού πρόσημου της εικόνας της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας. Όλοι οι δείκτες ικανοποίησης των πολιτών για την κυβέρνηση παρουσιάζουν επιδείνωση παρά την ελαφριά ανάκαμψη που παρατηρείται στην εικόνα του προέδρου Ανασατασιάδη και στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει σημαντική βελτίωση για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι ο δείκτης προσδοκίας για το μέλλον. Εκεί παρατηρείται σημαντική πτώση επτά μονάδων στην αρνητική διάθεση του κόσμου (74%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου (81%), ενώ καταγράφεται αντίστοιχη άνοδος θετικότητας επτά μονάδων (26%) σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό του Φεβρουαρίου (19%). Αυτό αποδίδεται κατά μια ερμηνεία στην προσμονή για λήξη της πανδημίας, τάση η οποία άρχισε να αποτυπώνεται σε αντίστοιχους δείκτες και σε άλλες χώρες.

 

 

 Η πρόθεση ψήφου

 

 

 

Το νέο στοιχείο, το οποίο καταγράφεται στη δημοσκόπηση Απριλίου της «Κ», σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, είναι η σημαντική αύξηση στη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, το οποίο ξεπέρασε το 70% αλλά και η δυστοκία στην αύξηση συσπείρωσης στον ΔΗΣΥ, που παραμένει στο ιστορικό χαμηλό για την εποχή επίπεδο του 53%. Συγκριτικά, στην έρευνα του Απρίλη του 2016 πριν από τις βουλευτικές, ο ΔΗΣΥ κατέγραφε συσπείρωση 64%. Με τα σημερινά δεδομένα και τις υπάρχουσες τάσεις διαμορφώνεται ένα σκηνικό πιθανής αμφισβήτησης της πρωτιάς του ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ. Το πρόβλημα στον ΔΗΣΥ παρουσιάζεται στους νέους στις ηλικίες 18-34 με το ποσοστό του να βρίσκεται στο 14,8%, ενώ στις παραγωγικές ηλικίες της κοινωνίας 35–49 χρονών το ποσοστό πρόθεσης ψήφου είναι στο ιστορικό χαμηλό 12,3%. Το ΔΗΚΟ και παρά τη διάσπασή του τον περασμένο χρόνο παρουσιάζεται να συνεχίζει τη συσπείρωσή του, αλιεύοντας μάλιστα κάποιες ψήφους από τα μικρότερα κόμματα του χώρου του Κέντρου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κ» παρουσιάζεται μια κάμψη στη δυναμική που είχαν αναπτύξει οι Οικολόγοι, οι οποίοι παρουσιάζονται στάσιμοι στο 5%, στα ίδια δηλαδή επίπεδα που κατέγραψε η δημοσκόπηση Φεβρουαρίου. Την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Κίνημα Ανεξάρτητων (Α. Θεολόγου) και ΕΛΑΜ. Ερωτηματικά παραμένουν στην πιθανή ύπαρξη «κρυφής» ψήφου για τη ΔΗΠΑ το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισέλθει στη Βουλή, αλλά και αν το Κίνημα Ανεξαρτήτων πληγεί από την πιθανή αποχή. Το ΚΙΝ.ΑΝ. φέρεται να αλιεύει ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως από τον αριστερό χώρο. Το ΕΛΑΜ ενισχύεται με προπύργιο την Πάφο (7,4%), τους νέους (5,6%), με αντρικό κυρίως ακροατήριο (6,4 άντρες - 1,5% γυναίκες).

 

 

Kόμματα και εικόνα αρχηγών

Όσον αφορά την πολιτική ατζέντα ο ΔΗΣΥ καταγράφει πρωτιά στα επίμαχα ζητήματα ενδιαφέροντος πλην αυτού της διαφθοράς, ζήτημα όπου οι πολίτες δεν πιστώνουν με καλές προθέσεις κανένα κόμμα, με το 44% των πολιτών να δηλώνουν δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις όλων των κομμάτων. Οι πολίτες, και παρά τη διάθεση να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας, δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τα μικρά κόμματα στα θέματα του Κυπριακού, της οικονομίας και της διαφθοράς, ενδεικτικό στοιχείο της αμηχανίας του εκλογικού σώματος. Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών σκιαγραφείται από τη γενική αρνητική εικόνα των πολιτών απένατι στο πολιτικό σύστημα, αφού στο σύνολό τους, πλην της περίπτωσης Θεοπέμπτου, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο εικόνας. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζουν αύξηση της αποδοχής τους, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν σταθεροί. Όλοι, πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα εικόνας στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους.

 


Το Κυπριακό και η λύση

 

 

Λίγες μέρες πριν από τη διενέργεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό η δημοσκόπηση της «Κ» παρουσιάζει τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη, αφού οκτώ στους δέκα πολίτες που ερωτήθηκαν δεν είναι αισιόδοξοι πώς αυτή θα οδηγήσει σε σοβαρές εξελίξεις προς τη κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Αυτή τη απαισιοδοξία αλλά και κούραση της κοινής γνώμης όσον αφορά την χρονίζουσα πορεία λύσης του εθνικού θέματος δηλώνουν και στις επιλογές τους όσον αφορά ποια λύση θεωρούν «σωστή και εφικτή». Με βάση τις διαχρονικές απαντήσεις στην ίδια ερώτηση, η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν και παραμένει η πλέον δημοφιλής, καταγράφει βουτιά δέκα μονάδων στην αποδοχή της σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, ενώ φαίνεται να ενισχύεται βαθμιαία η πεποίθηση αποδοχής των τετελεσμένων. Σημαντικό στοιχείο είναι το υψηλό συνολικό ποσοστό τοποθέτησης των πολιτών στο μοντέλο λύσης (93%), ενώ οι υποστηρικτές της ΔΔΟ βρίσκονται στους ψηφοφόρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Άξιο επισήμανσης είναι το πλειοψηφικό ποσοστό 56% στους ψηφοφόρους των Οικολόγων στην απάντηση «Να μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση