ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση ανάλυση: Το Ορούτς Ρείς πρωταγωνιστεί στην επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών

Η άποψη των Τούρκων αναλυτών για τις νέες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, η συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προχώρησε στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Μετατρέποντας το εγχείρημα της επαναλειτουργίας σε ένα νέο επικοινωνιακό show, ένα από τα πολλά που έχει στήσει η Άγκυρα στα 18 χρόνια διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η τουρκική πλευρά επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι με την νέα κίνηση η Τουρκία «σπάει τις αλυσίδες», με τις οποίες υποτίθεται ότι ξένες δυνάμεις επιχείρησαν να την εγκλωβίσουν πολιτισμικά και γεωστρατηγικά πριν από περίπου έναν αιώνα σε μια μικρή επικράτεια.

Η Άγκυρα εξέπεμψε το παραπάνω μήνυμα την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρείς ετοιμαζόταν να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή, στην οποία η Τουρκία ερχόταν στρατιωτικά και διπλωματικά αντιμέτωπη με την Ελλάδα. Αρχικά, η κορύφωση της αντιπαράθεσης αποφεύχθηκε με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας. Ωστόσο, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει το έργο του Ορούτς Ρείς. Έτσι, το τουρκικό σκάφος, πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα κίνηση της Τουρκίας ήρθε στην 100η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Πρόκειται για μια συμβολικής αξίας ημερομηνίας, μαύρη επέτειο στην Τουρκία, η οποία συμβολίζει την συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια μικρή επικράτεια, στην ανατολική ενδοχώρα και στα βορειοανατολικά παράλια του Πόντου.

Στην 100η επέτειο

Πριν από 100 χρόνια, στις 10 Αυγούστου 1920, σε μια αίθουσα έκθεσης στο εργοστάσιο πορσελάνης, στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας, οι νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επέβαλλαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στους ηττημένους της μεγάλης παγκόσμιας αναμέτρησης μια συνθήκη με αυστηρούς όρους, η οποία πέρασε στην ιστορία με την ονομασία «Συνθήκη των Σεβρών». Σε γενικές γραμμές, η συνθήκη εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των διάφορων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπληττε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των τουρκόφωνων σουνιτών μουσουλμάνων υπηκόων του Σουλτάνου.

«Το Ορούτς Ρείς ξεκίνησε το ταξίδι του στην επέτειο αυτής της μαύρης ημέρας. Η τουρκική κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προβάλλει τις θέσεις, διεκδικήσεις και εθνική ασφάλεια της σε όλα τα μέτωπα, 100 χρόνια μετά την απόπειρα για τον κατακερματισμό του εθνικού κορμού», σημείωνε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή της «Κ». Παρόμοια άποψη φέρουν και οι Τούρκοι αναλυτές που παρακολουθούν την κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και προβάλλουν την άποψη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη από την νέα εξέλιξη, έτσι ακριβώς όπως έπραξε στην περίπτωση των προηγούμενων εισβολών στην Συρία και της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Η δύσκολη συγκυρία

Την παρούσα στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον δυο λόγοι υποχρεώνουν την Άγκυρα να εστιάσει την προσοχή της στο επικοινωνιακό κομμάτι των ερευνών και κινήσεων του Ορούτς Ρείς και της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Εκτός από τα τουρκικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην Α. Μεσόγειο -ενέργεια και διπλωματία, γεωστρατηγική-, και για τα οποία έχει ήδη καταναλωθεί χαρτί και μελάνι σε Τουρκία και εξωτερικό, οι νέες εξελίξεις «τρέχουν» σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ατέρμονη κατρακύλα.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τουρκική λίρα έχασε αξία απέναντι στα ξένα νομίσματα. Την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος η αντιστοιχία λίρας-Ευρώ κυμαινόταν στην μπάντα των 3,40 μονάδων. Σήμερα, πλέον έχει φτάσει τις 8,60 μονάδες. Την ίδια ώρα, έχουν πλέον εξανεμιστεί τα αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας.

Παράλληλα με την επιδείνωση της κατάστασης στην τουρκική οικονομία, η κυβέρνηση «Ερντογάν« βρίσκεται αντιμέτωπη και μια άλλη, δυσάρεστη εξέλιξη. Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται σε ολόκληρη την Τουρκία, με τον αριθμό των κρουσμάτων πλέον να είναι τετραψήφιος, και των νεκρών διψήφιος σε καθημερινή βάση. Τούρκοι ιατροί και επιστήμονες ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι ευθύνεται για την επιδείνωση της συνολικής κατάστασης. 

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις φέρουν μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι νέες δημοσκοπήσεις της Τουρκίας δείχνουν τα ποσοστά του ΑΚΡ να έχουν «αγκυροβολήσει» στην μπάντα του 35-36%. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης λοιπόν, κύκλοι της αντιπολίτευσης προβάλλουν την άποψη ότι για να κρατηθεί στην εξουσία ο Πρόεδρος Ερντογάν από την μια επενδύει στον εθνικισμό και από την άλλη ελπίζει ότι σύντομα θα προκληθεί διάσπαση στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X