ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίσημη πρώτη του Βρετανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία με νουθεσίες για συμβιβασμό

Αισιοδοξία του Λονδίνου ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι εκτιμήσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ για το τι θα αφήσει πίσω της μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού, σε συνάρτηση με το κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στην συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό, αντικατοπτρίζει τα όσα είδε και άκουσε ο Βρεττανός αξιωματούχους στο πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο. Ο Ντόμινικ Ράαμπ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές, με την επιμονή της τουρκικής πλευράς για μοντέλο λύσης 2 κρατών. Στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Βρετανός ΥΠΕΞ άκουσε τον Ερσίν Τατάρ να του επαναλαμβάνει τη θέση της Τουρκίας και του ιδίου για δυο κράτη και στις ελεύθερες περιοχές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζουν την προσδοκία, οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα. Η επίσκεψη Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτηρίζεται διερευνητικού χαρακτήρα, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βρετανός ΥΠΕΞ στις εδώ επαφές του, μετέφερε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών αναφέροντας στους συνομιλητές του, πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου. Εκτός από τα οφέλη από μια λύση, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπέδειξε και το μεγάλο όφελος για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Αισιόδοξος για άτυπη

Κατά τις επαφές στις ελεύθερες περιοχές οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έγινε συζήτηση σε βάθος, απορρίπτοντας τα περί επίσκεψης προς άσκηση πιέσεων, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν πως οι Βρετανοί θα μπουν ενεργά όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Την ίδια ο Βρετανός ΥΠΕΞ, παρά τα όσα λέγονται δημόσια θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή. Από τις συζητήσεις που έγιναν, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η βρετανική πλευρά εκείνο που αναμένει, από την άτυπη πενταμερή είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε επανάληψη των συνομιλιών.. Επίσημα ο Ντόμινικ Ράαμπ είπε πως «μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν», εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα και οι δυο πλευρές να δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ετοιμότητα

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον ομόλογό του, την ετοιμότητα να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Ταυτόχρονα αυτό το οποίο τονίσθηκε από τον κ. Χρστοδουλίδη ήταν να εμπεδωθεί απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη η ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Διμερείς σχέσεις

Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Βρετανίας αναφέρθηκαν και οι δυο ΥΠΕΞ, με τον Βρετανό να χαρακτηρίζει τη σχέση των δυο χωρών ισχυρή και πως οι δυο χώρες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και σχέση. «Έχουμε κοινές αξίες, κοινά νομικά συστήματα, συμμετέχουν και οι δυο στην Κοινοπολιτεία και έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων των φοιτητών - και μιλήσαμε και λίγο για αυτό επίσης σήμερα». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εστίασε στη συνεργασία που υπάρχει στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην έρευνα και την ασφάλεια, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών και των σχέσεων.

Νέο κεφάλαιο

Για ένα νέο πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο, στη μακρά ιστορία της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι χώρες μας υπήρξαν στενοί εταίροι στην ΕΕ και σας διαβεβαιώνω ότι θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε αυτή την αποδοτική σχέση». Χαρακτήρισε την επίσκεψη του ομόλογού του σημαντική μιας και η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται συμπίπτει με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την εποικοδομητική στάση της Βρετανίας για τα Βαρώσια, τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβε πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ