ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτοιμο για συμμετοχή σε συνάντηση για το Κυπριακό δηλώνει το Λονδίνο

Η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον δηλώνει πως καλωσορίζει τη διαρκή προθυμία του Γ.Γ. ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνδιαλεχθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε συνάντησης συγκληθεί προς υποστήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού, αναφέρει σε επιστολή της προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Βρετανίδα υφυπουργός δηλώνει πως καλωσορίζει τη διαρκή προθυμία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να εργαστεί με τα μέρη ώστε να διεξαχθούν εις βάθος διαβουλεύσεις επί ενός τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί πρόοδος και πως συμμερίζεται την ελπίδα του ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε μια επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου με τα μέρη και την Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ για την Κυπριακή Διένεξη κα Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία αξιωματούχοι είναι σε τακτική επαφή. Καλωσορίζω επίσης τη δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ να διερευνήσει την πιθανότητα σύγκλησης μίας άτυπης πενταμερούς συν τα Ηνωμένα Έθνη συνάντησης σε μια κατάλληλη στιγμή», προσθέτει η κα Μόρτον.

Χαιρετίζει παράλληλα τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 3 Νοεμβρίου κατά την οποία εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή τη δέσμευση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνδιαλεχθούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μία λύση ως ζήτημα επείγοντος», προσθέτει η κα Μόρτον.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή, ο οποίος είχε συντάξει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη μαύρη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου.

Η κα Μόρτον διαβεβαιώνει τον κ. Καραολή πως η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δυνατός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ως εκ τούτου, το Λονδίνο χαιρετίζει τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν συνομιλίες λύσης και προσβλέπει στην επανάληψη του διαλόγου.

Σημειώνεται δε ότι το ζήτημα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επείγουσας επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών διατυπώνει την ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάσταση στα Βαρώσια, περιλαμβανομένου του ανοίγματος της παραλίας στην περίκλειστη πόλη.

Επαναλαμβάνει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις για το ζήτημα προς την Τουρκία μέσω διαφόρων διπλωματικών οδών και ότι είχε καλέσει σε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

Επαναδιατυπώνεται επίσης η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που άπτονται των Βαρωσίων, ιδιαιτέρως τα 550 (1984) και 789 (1992), καθώς και η υποστήριξη στη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξέφραζε βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις.

Στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον ο κ. Καραολής χαρακτήριζε τη 15η Νοεμβρίου «ημέρα ντροπής», εξέθετε τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό και καλούσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ασκήσει «προληπτικά και εποικοδομητικά» τη δύναμη που έχει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με την Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ